hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Photoshopolt nyugati divat a Keletnek
Vogue újratöltve

2011. 06. 16.
Az iszlám cenzúra általánosságban ismert tény a szólásszabadságra leginkább érzékeny és az azt képviselő nyugati társadalmak számára. Azt azonban nem is sejtjük, hogy a szabad világból érkező magazinok, publikációk ellenőrzése és a vallásra veszélyesnek tartott vizuális elemek likvidálása hogyan is zajlik.

Az iszlám információszűrés elterjedt módszereivel leginkább akkor szembesülünk, amikor a muzulmán törvényeket következetesen megtartó országokba teszünk látogatást, ahová a nyugati civilizáció termékei csak szigorú ellenőrzésen keresztül juthatnak be. Ez az ellenőrzés elsősorban a politikai, vallási témákat, illetve az emberek - leginkább pedig a nők - megjelenítését érinti, ezen belül is a divat- és életmódmagazinokat, internetes portálokat.

Az arab cenzúra kiindulási pontja a Korán számos tiltásában és rendeletében megtalálható, amelyek a nők öltözködésére és viselkedésére vonatkoznak. A parancsolatok értelmében a hithű muzulmán nő csupán a kézfejét és arcát mutathatja meg idegenek előtt, viselkedése nem lehet kihívó. A rendeletek legfőbb célja, a Korán-magyarázatok szerint, a nők védelme a szexuális lealacsonyítástól, valamint a férfiak távoltartása a kísértésektől. Míg a szabályok betartását némely, liberálisabb országokban az egyén döntésére bízzák (például Törökországban), a szigorúbb, teokratikus államok­ban mindenkire kötelező érvényűnek te­kintik. Sőt, azok be nem tartását különböző szankciókkal, súlyosabb esetekben börtön­nel is büntethetik. Ez utóbbi országok közé sorolhatjuk például Iránt és Szaúd-Arábiát is, ahol a lakosság öltözködését, viselkedését az utcákat pásztázó erkölcsrendészet el­len­őrzi.

A cenzúra a médiát sem kerüli el. Az itt vásárolt, világszerte is ismert divatlapok, életmódmagazinok oldalain az Európában és Ame­rikában is futó - a testiséget egyre provo­katívabban ábrázoló - reklámokkal és divat­fotókkal is találkozhatunk, de az iszlám törvényeknek megfelelően átalakítva. A már említett elvek miatt a fedetlen női testrészek, például a szabadon hagyott váll, nyak, kar, lábak megjelenítése tiltott, ezért azokat minden egyes magazinban házi módszerekkel: fekete filctollal, fekete ragasztószalaggal, illetve fehér etikett-címkékkel takarják ki. A helyben nyomtatott sajtó képei számítógép segítségével alakulnak át, a mély dekoltázsok alá nyakig zárt blúzok kerülnek, a rövid szoknyák, nadrágok és blúzujjak pedig „megnyúlnak". Habár a vallás tiltja a fedetlen főt, a kiengedett hajkoronát a nőknek, ennyi szabadságot azért megengednek a Nyugatnak a magazinok oldalain.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!