hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láthatatlan háború

2011. 05. 27.
„A tisztaság fél egészség” – állítja a mondás. Nem alaptalanul, mert ha mikroszkóppal megvizsgálnánk, hogy miből áll a lakáspor, megdöbbentő látványban lenne részünk. A legkülönfélébb komponensek – füstrészecskék, körömpiszok, ételmorzsa, szőrszálak, hámszövetdarabkák, textilszálak, spórák, virágpor, szerves és szervetlen anyagú kristályszemcsék – mellett emberi szemmel alig felismerhető atkák sokaságát találnánk. Ezeknek a pókfélék családjához tartozó állatoknak a tevékenysége egy ideig hasznos, „termékük” azonban nem kívánatos anyag, amely az immunrendszerünket is harcra készteti. Háború ez a javából, láthatatlan szinten, amelyben csak a tisztaság fegyvereivel lehetünk győztesek.

A csata több szinten folyik. A pa­rányi, átlátszó testű poratkák mikroklímánk részét képezik, és mindaddig hasznos tevékenységet foly­tatnak, amíg a por szerves komponenseit elfogyasztják. Fő táplálékuk az elhalt emberi hámsejt, egyetlen poratka néhány hónapos élete során például 50 millió hámpikkelyt is elfogyaszt. A poratka mindenütt, ahol az ember megjelenik, néhány napon belül „belakja” a teret. Egy nőstény kb. 100 tojást hagy maga után, és megfelelő páratartalom (55–75 százalék), valamint hőmérséklet (20–22 Celsius-fok) esetén gyors szaporodásnak indul. A szaporodáshoz a leg­optimálisabb körülményeket ágyunk, ülőbútoraink, szőnyegeink, esetleg a függönyeink biztosítják.
Mikroszkópikus vizsgálatok kimutatták, hogy egy gramm lakásporban mintegy 19 ezer atka található. A fő problémát az állatkák néhény tizedmikron nagyságú ürüléke jelenti, amely „finom por” alakjában bekerül a levegőbe. Ha egy lakást légmentesen lezárnánk, azt tapasztalnánk, hogy hamarosan vékony porréteg rakódik le a bútorok felületén – ez az a por, amiről beszélünk, s amelynek tartalma úgy képződik, hogy minden egyes kis állat naponta kb. 20 darab gömböcskét pottyant ki magából. Az anyag a levegővel belélegezve – mint említettük – az immunrendszerünket aktivizálja.
Ha az emberi szervezet legyengült állapotban van, vagy pedig eleve túl érzékenyen reagál, az ürülék speciális fehérjetartalma allergiás reakciókat is kiválthat, mint például orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, tüsszögés, szemviszketés. A poratka légúti megbetegedés okozója is lehet – főleg kisgyermekek esetében. Becslések szerint az asztma kialakulásáért 50–80 százalékban a poratka ürüléke a felelős.

A prevenció fegyverei

Napi nyolc órai alvást számítva életünk egyharmadát az ágyban, s több mint egyharmadát a bútoraink között töltjük, így az alapos portalanítás és takarítás nem csupán afféle kulturális szokásnak, hanem egészségünk megőrzésének és a betegségek megelőzésének is szerves része.
Az antigének – vagyis a szervezetünk számára idegen anyagok – kedvezőtlen esetben akár allergénekké is válhatnak számunkra, amennyiben az immunrendszerünket kimozdítják a normális állapotból. A lakás levegőjének frissítése rendszeres szellőztetéssel elengedhetetlen, önmagában azonban kevés. A nagy hideg éppen úgy, mint a napfény, elpusztítja a poratkákat, ezért a jó megoldások közé tartozik a minimum 60 Celsius-fokon történő mosás, vagy az is, ha az ágyneműt, ruhát időnként a napfényre tesszük ki. A gyerme­kek plüssjátékát rövid időre a mélyhűtőben is lefagyaszthatjuk.
A tisztaság leghatásosabb fegyvere azonban a jó minőségű porszívó, amely a bútorok mélyéből is kiszívja az atkákat és összegyűlt tetemeiket, a készülék pedig olyan szűrőrendszerrel van ellátva, amely visszatartja a 200–300 mikron méretű állatkákat és jóval kisebb bogyóikat. Ennek csak egy prémium kategóriájú „célgép” felel meg,  mint például a Vorwerk által használt Kobold. Ebbe a porszívóba helyezett HEPA szűrő 99,97 százalék hatékonysággal tartja vissza a 0,3 mikron nagyságú ürüléket is – az ennél nagyobb részecskékről nem is szólva. Az általuk forgalmazott készülék mechanikája olyan, hogy akár 30 cm mélységről is képes kiszívni a felgyülemlett szennyeződéseket, rovarokat és ürüléküket. Mitől olyan különleges ez a készülék? Ezzel – és  történetével – foglalkozunk a következő részben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!