Kereső toggle

Cseppnyi természet az otthonunkban

Az akvarisztika kulisszatitkai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amint Dick Mills írja könyvében, az embereket két okból érdeklik a halak: vagy megeszik, vagy csodálják őket. A díszakváriumok első megjelenése és a díszhalak tenyésztése egyes kutatók szerint a Távol-Keleten kezdődött, más források az egyiptomiakat tekintik az első akvaristáknak.

A halak üvegmedencében való tartása Európában a 16. századtól terjedt el, és szép lassan megalakultak az első akvarista társaságok. A természettudományi  – főként a biológiai – ismeretek elsajátítása és elterjedése révén hatalmas fejlődésen ment keresztül az akvarisztika. A kezdetleges haltartó edényeket, vasvázas akváriumokat felváltották a modern technikákkal ellátott, ragasztott vagy hajlított üvegmedencék, ahol a hazájukhoz hasonló életkörülményeket tudtak biztosítani a víz alatti élővilág számára. Hazánkban több mint hetven évre tehető a mai értelemben vett modern akvarisztika. A „célszerűen” berendezett akváriumok célja lehet a halak tenyésztése, lehet oktatási cél vagy éppen lakásunk díszítése. A tenyészakváriumok természetesen kizárólag szaporításra lettek kifejlesztve, és nem az esztétikai szempontok az elsődlegesek. Legtöbben azonban a lakás díszének szánják, és egy valóban igényesen kialakított akvárium lakásunk ékköve lehet.

Édesvízi vagy tengeri akvárium?

Első lépésként el kell döntenünk, hogy milyen táj vizeinek az utánzatát kívánjuk megteremteni. Sokan álmodoznak arról, hogy egyszer bepillanthassanak az Amazonas vagy a tengerek rejtelmes víz alatti világába. Bizonyára többen láttak már  akváriumban élő korallszirtet csodálatos színű és formájú halakkal, a tenger állandó mozgásától hajladozó élő korallokkal. Nem oly régen még csodának számított ezek hosszabb ideig való életben tartása, de ma már megfelelő tudásunk van akár az élő korallok, akár különféle tengeri rózsák szaporításához is. Akváriumunk lehet dél-amerikai vagy ázsiai folyók utánzata, dél-afrikai tavak sügéreinek lakóhelye, de akár berendezhetjük  hazai tavaink, folyóink élőhelyeként is. Ez utóbbiakat, mivel nem annyira látványosak, többnyire csak oktatási célokra szokták használni. A leginkább szemet gyönyörködtető tengeri akváriumok kialakítása és az akvarisztika csúcsát jelentő élő korallszirtek tartása egyre népszerűbb, és ma már otthonunkban is megvalósítható. Ez utóbbiaknál azonban számolni kell azzal, hogy egyúttal a legköltségesebbek is, és kizárólag nagy gyakorlattal rendelkező akvaristáknak javasolt.

Akvárium otthon

Lakásdísznek leginkább a biotóp dél-amerikai vagy ázsiai élővilág kialakítását ajánljuk. A „biotóp” itt azt jelenti, hogy igyekszünk olyan élőhelyet kialakítani, ami egy kis idő után beáll egy viszonylagos biológiai egyensúlyba. Ha ez sikerül, akkor megússzuk azt a kellemetlenséget, hogy gyakran kelljen vízcserével, talajmosással küszködnünk, ami bizony már sokaknak vette el a kedvét. Ezért már a tervezésnél sokféle szempontot kell figyelembe vennünk. Ehhez hasznos kikérnünk gyakorlott akvaristák vagy díszhalkereskedők – nem a legolcsóbb – tanácsát. Természetesen kiváló szakkönyvek is rendelkezésünkre állnak. Ebben az élőközösségben a nitrifikáló baktériumoktól kezdve a legszebb vitorláshalakig a „minden mindenért” elvnek kell érvényesülnie. Rendkívül fontos a napot pótló fény színképe, a víz kémiai minősége és hőmérséklete egyaránt. Sokan gondolják, hogy a vízinövények az akváriumban csupán díszítő elemek, mellékszereplők. Pedig ezzel mindent el lehet rontani! Nélkülük lehetetlen a vízi élet tápanyagforgalma, biológiai egyensúlya, amelyek pedig a halak és egyéb vízi élőlények létfeltételei. Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, az általunk „teremtett” cseppnyi természetben – az akváriumi élet végső határáig – biztosan jól fogják érezni magukat a halak és az őket körülölelő növényzet is. (E sorok írójának két tizennyolc éves halacskája él vidáman az akváriumában.) A természettudományok iránt érdeklődőkön kívül is sokan éreznek valamiféle ősi vonzódást az érintetlen természet felé, a „titkokat rejtő” vizek iránt, és válnak csodálóivá az akváriumban létrehozott vízi világnak. Alapvető szabály, hogy semmiképpen nem ajánlatos olyan hal- és növényfajták összetelepítése, melyek a természetben soha nem találkoznak. Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy a teremtett természetben elengedhetetlen isteni harmóniát próbáljuk meg lekoppintani.
Egy ilyen jól megépített  „mini természet” az otthonunkban nemcsak esztétikai élményt nyújt, nyugtató hatása is régóta bizonyított. A különösen stresszes munkát végző európai légiirányítóknak szinte kivétel nélkül van otthon akváriumuk. Az akvárium előtti ücsörgés stresszlevezető képességével kevés dolog ér fel. Ehhez hasonló állapotot állítólag csak a manuális művészetek vagy a kertészkedés kapcsán ér el az ember teljesen magától. Amikor a világ rohanásától elfáradva beülünk a fotelba, szembe a szüntelenül lüktető, de mégis valami „isteni nyugalmat” árasztó tavacskánkkal, szinte már a halaink között érezzük magunkat. Nem is figyelünk másra, csak a méltóságteljesen úszó vitorláshalak között cikázó izzófényű neonhalak csapatára – miközben érezni véljük az amazonasi szellő édeskés trópusi illatát.

Olvasson tovább: