hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hapci Benő és a depó-szteroid
avagy gyakorlati tudnivalók a parlagfű-allergiáról

2009. 09. 18.
Az allergiás náthát leggyakrabban a levegőben előforduló, úgynevezett aeroallergének váltják ki. A leg­gyakoribb és legsúlyosabb allergiás náthát a parlagfű virágpora okozza.  Az utóbbi másfél-két évtizedben a betegek száma megduplázódott, mára mintegy kétmillió parlagfű-allergiással számolhatunk hazánkban.

A tünetek általában nagyon jellegzetesek (tüsszögés, orrdugulás, vizes orrfolyás, orr- és szemviszketés stb.), de a diagnózist a bőrteszt pontosíthatja. Ennek során az alkarokra allergént tartalmazó oldatot cseppentenek, és ezen keresztül felszínes karcolást ejtenek a bőrön. Akár tizenöt-húsz allergénnel kapcsolatban vizsgálható a beteg. Tizenöt perc múlva az eredmény leolvasható: a keletkezett csalánkiütések átmérőjét vizsgálják. Fontos megjegyezni, hogy az eredmény akkor pontos, ha a vizsgálat elvégzése idején a beteg nem szed allergia elleni gyógyszert. A bőrtesztet tehát pollenszezonon kívül, a beteg relatíve tünetmentes állapotában javasolt elvégezni.
Az allergiás nátha tüneteinek kialakulásában a hisztamin játssza a főszerepet, így a kezelés egyik alapját az úgynevezett antihisztamin vegyületek képezik. A gyógyszerkutatásnak hála, egyre hatékonyabb, és kevesebb mellékhatással bíró szerek állnak rendelkezésre. Nemcsak tablettaként, hanem orr­-spray formájában is kaphatók. Az orron át használt készítmények hatáskezdete gyors, és mivel a szervezetbe nem kerülnek be, mellékhatással nem kell számolnunk. Antihisztamin-készítmények vény nélkül is elérhetők a patikában, így adott esetben várakoznunk sem kell a körzetinél. A szteroidok az allergiás gyulladás több pontját is gátolják, rendkívül hatékony, ám éppen emiatt kétélű szerek. Az orrban alkalmazott szteroid helyileg fejti ki hatását, így a szervezetben kifejtett mellékhatása gyakorlatilag nincs. A szteroidos orr­spray-vel kapcsolatban azonban fel kell hívni a figyelmet pár tudnivalóra. Nem olyanok, mint a megfázás esetén „duguláselhárításra” alkalmazott orrcseppek, azaz nem azonnal hatnak, és nem kell napi háromszor-négyszer ada­golni őket. A szteroidos orrspray-k hatása csak órák múlva kezdődik, és a maximális szintet két hét múlva érik el, azaz a szezon előtt el kell kezdeni a használatukat, és folyamatos alkalmazás javasolt. Ami viszont előnyös, hogy a legtöbb szernél napi egyszeri befújás elegendő. Létezik egy bizonyos, beadás után négy hétig ható, úgynevezett depó-szteroid-injekció.
Az interneten külön Diprophos-fórumok nyíltak, ahol a betegek elégedetten számolnak be az innen-onnan kikönyörgött vagy egészségügyis ismerős által kórházi osztályról „szerzett” csodaszer hatásairól, amivel „az egész szezont kihúzzák”.  „A Dipro­phos adása allergiás nátha esetében semmilyen körülmények között nem lehet indokolt. Amennyiben a betegnek nagyon súlyos, munkaképtelenséget, alvászavart okozó panaszai vannak, és a hagyományos, lépcsőzetes kezelés kudarcot vall, akkor legfeljebb néhány napig (3-5 nap) szteroidtabletta adása jöhet szóba napi egyszeri reggeli adagban. A betegnek meg kell magyarázni, hogy a depó-szteroid három-négy hétig hat, de nem tudjuk az esetleges mellékhatások miatt leállítani, és általában nincs is szükség ilyen hosszú kezelésre” – mondja dr. Kadocsa Edit, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának docense, a Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A Dipro­phos számos autoimmun betegségben és gyulladásban használatos, tehát a maga helyén jó és hatékony szer lehet, ám nem véletlenül vényköteles: alkalmazásának módját, adagját és idejét csakúgy, mint az összes többi szteroid esetén, orvos dönti el. A szteroidok mellékhatásai között szerepel a csontritkulás, a magas vérnyomás, a cukoranyagcsere felborulása, gyomor-, bélrendszeri tünetek, menstruációs zavarok, illetve a csökkent ellenállóképesség.
A docens asszony továbbá felhívja a figyelmet az orröblítés fontosságára (egyszerű tengervizes orrspray-vel), illetve Rhinolight kezelésre, mely magyar világszabadalom. A Rhinolight speciális összetételű fény (5 százalék UV-B, 25 százalék UV-A és 70 százalék látható fény), mely klinikai vizsgálatokkal igazoltan alkalmas a túlérzékenységi reakció csökkentésére, és orrban is használható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!