hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ádám a tükör előtt
Férfiak körében is hódít a plasztikázás

2009. 07. 10.
Hazánkban az emberek alig 40 százaléka elégedett a külsejével, és kirobbanó formában is mindössze 11 százalékuk érzi magát. Minden ötödik honfitársunk pedig kifejezetten elégedetlen a külsejét illetőleg. Az esztétikai forradalom hatása alól a férfiak is egyre kevésbé vonhatják ki magukat. Igaz, nem is nagyon akarják.

A szemléletváltás a közvélekedésben is tetten érhető. Míg 1-2 évvel ezelőtt legfeljebb szájszél csücskébe bújtatott gúnyos félmosoly járt a kozmetikai kezelésekre járó vagy magukat esztétikai műtétekre szánó férfiaknak, a fentiek ma már egyre kevesebb emberben keltenek megütközést. Ráadásul egyre növekszik azoknak a száma, akik szakmai és magánéleti fellendülésüket a plasztikai sebészek szikéjétől várják. A plasztikai sebész azért hozzáteszi: a siker nem pusztán külsőségfüggő. Egyre elterjedtebb gyakorlat férfikörökben is plasztikai sebészekkel korrigáltatni mindazt, amit a természet megtagadott tőlük, vagy kikezdtek a zord évek. Az „esztétikai felzárkóztatás” költ­séges tárházából viszonylag gyakran kerül terítékre a hajátültetés, a fül, az orr, a szemhéj plasztikázása és az arc bőrének ráncmentesítése. De nem ritka a törzstáji korrekció és egy esetleges fogyókúra-derbi nyomán csúfosan megereszkedett bőr plasztikázása sem.
A plasztikai műtéttől jelentős közérzetjavulást váró férfiak ráadásul nem csak az idősödők táborát gyarapítják. „Fülplasztikát már 5-6 éves kortól, orrplasztikát csak 18 éves kor után lehet végezni. A szemhéj,- és arcplasztikát viszont jellemzően a 45-50 év körüli páciensek tartják indokoltnak” – világít rá a titkokra dr. Végh Miklós plasztikai sebész. A kés alá fek­vők motivációi természetesen egyénenként különbözőek, mégis sok a közös pont: akad, aki számára már-már a feldolgozhatatlansággal határos önbizalomhiányt okoz egy-egy szembeszö­kőbb esztétikai torzulás vagy hiányosság, míg mások a párkeresésben, a már meglévő társkapcsolat fellendítésében vagy éppenséggel a sikeres üzleti tárgyalások érdekében várnak jótékony változást a szikétől.
A plasztikai sebészi praxis mellett szerencsés párosításként pszichoterapeuta szakorvosi végzettséggel is rendelkező szakember meghökkentő állítással rukkol elő: a napi munka során rendre azt tapasztalja, gyakran épp a kifejezetten előnyös külsejűnek mondható férfiak küszködnek a legsúlyosabb önbizalomhiánnyal. „Tudom, hogy meglepően hangzik, de igaz: a konzultációk alkalmával számtalanszor tapasztalom, hogy a páciensek gyakran olyan testtájukat látják problémásnak, korrekciós műtétre szorulónak, amely szakemberszemmel nézve nem tűnik diszharmonikusnak, akár normálisnak is mondható.” A szakember egyébként maximálisan azon az állásponton van, hogy bizonyos esetekben az esztétikai műtét sem jelent totális megoldást egy súlyosan önbizalomhiányos férfi lelki egyensúlyának helyreállítására. „A rendelőben a személyes konzultáció alkalmával megpróbálok minél alaposabban a probléma mélyére ásni. Nem javaslom például a műtéti eljárást azoknak, akik pusztán a külső környezet nyomására vállalnák fel, hogy kés alá feküdjenek, vagy nagyon komoly lelki problémákkal küszködnek. De előfordulhat, hogy egy-egy ilyen beavatkozás közérzetjavító, komfort-fokozó lehet olyan embereknek, akik többé-kevésbé azért elégedettek magukkal” – magyarázza, hozzátéve, hogy Belmondo például teljesen figyelmen kívül hagyta ezeket a szempontokat, és ennek ellenére vagy épp ezért futott be fényes karriert filmszínészként szétvert orrával és szabálytalan fizimiskájával.
A plasztikai sebész véleményét a karrier-tanácsadó csak részben osztja. Lipcsei András, a Dr. Pendl&Piswanger Int. Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja: vitathatatlan tény, hogy az üzleti tárgyalások, a karrierépítés sikerét elsősorban a felek belső értékei: a személyiség, a szaktudás és az ezzel összefüggésben álló teljesítmények adják. Ugyanakkor az összbenyomás szempontjából a külsőségek sem elhanyagolhatók. Sőt! „Indokolt lehet a plasztikai műtét abban az esetben, ha a tárgyaló felek egyikének a kommunikációt zavaróan hátráltató esztétikai hiányosságai vannak. Lehet, hogy a tárgyalóasztal túlsó felén ülőnek mindez fel sem tűnik. Csakhogy az előnytelen külsejű testrész tulajdonosa a fentiek miatt mégis annyira kellemetlenül érezheti magát, hogy az emiatt kialakult gátlás, félszegség bizony sajnos komolyan visszavetheti a tárgyalásban és a sikeres üzletkötésben. Sok hasonló cipőben járó szakembernek ezért komoly felüdülést jelenthet a műtét utáni állapot” – teszi hozzá. Ugyanakkor az is igaz: valószínűleg hosszabb távon azok járnak jobban, akik egyáltalán nem csinálnak nagy problémát kis tökéletlenségeikből.    
Persze nem kell minden férfinak kés alá feküdnie egy kis esztétikai pluszért. Az utóbbi pár évben például egyre több férfikozmetika nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A rendhagyó üzletekben többek közt manikűrrel-pedikűrrel, különféle arckozmetikai kezelésekkel és szolgáltatásokkal várják a férfiközönséget. A lassan két éve a piacon lévő Masculin Férfi Kozmetikai Szalonnak például már kialakult törzsközönsége is van, akik főként a társadalom tehetősebb rétegéből kerülnek ki. A szolgáltatások igénybevételéhez persze el is kél a vastag pénztárca: az ápolt külső szerelmesei egy másfél órás manikűr-pedikűr, arckozmetikai kezelés, masszázs és infraszauna kombinációért legkevesebb 30 ezer forintot fizetnek. „Rengeteg felső­vezető, diplomata, ügyvéd és pénzember jár hozzánk rendszeresen, átlagosan kéthetente. Jellemző, hogy nagy cégek is előszeretettel fizetik be vezető pozícióban lévő dolgozóikat egy-egy zárt kezelésre: ilyenkor a nagyközönség előtt lényegében zárva tartunk.” A vendégkör másik jól behatárolható része a hazai celebvilág szereplői, jól ismert színészek, énekesek, sztárok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!