hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az álhír új ruhája

2009. 03. 20.
„Helló Mindenki! Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márkaismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az e-mailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz. Ne feledd a küldött e-mail másolatába betenni az anna.swelung @ericsson.com e-mail címet."

Aki netalán nem kapta volna meg online e kecsegtető ajánlatot, ne bánkódjon. A cég sajtóközleményben így reagált a közhírré dagadt lánclevél híresztelésére: „A közelmúltban útjára indult egy valótlan tartalmú, és ezáltal rosszindulatúan félrevezető levélsorozat, melynek írója az Ericsson munkatársának kiadva magát ingyen laptopokat ígér a levél továbbítójának. Hivatalosan cáfoljuk, hogy a levél szerzője, tartalma és célja bármilyen összefüggésben állna az Ericsson Magyar­országgal vagy bármely Ericsson vállalattal világszerte." A kurta levél - kis változtatásokkal - már vagy három éve kerülgeti a nagy magyar alföldet. Az angol eredeti álhír pedig lassan évtizedes hazugsággá duzzadt.

Az interneten terjedő átverések (angolul: hoaxok) már-már kortünetté váltak. A sokszorosítási rohamot kiváltó álhírek a teljesség igénye nélkül: gazdagodási lehetőségek, hamis vírusriasztások, gyógyíthatatlan betegek vagy bármilyen megindító embercsoport támogatása e-mailes fejkvótával, tiltakozó petíciók valótlan ügyek mellett stb.

„Érdekes, hogy egyébként teljesen értelmes, normális emberek hogy be tudnak dőlni ilyen hülyeségeknek. Most kaptam meg Bill Gates levelét is, pedig az is van már legalább tízéves. Volt a levélben vagy 500 e-mail cím" - osztja meg tapasztalatait egy netes fórumozó. Bill Gates ugyanis - az átverő üzenet szerint - vagyonát kívánja hovatovább szétosztani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!