hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Mézga család
Így kell utánpótlást nevelni a hazai focinak

2009. 03. 28.
A Mézga Focisuli Klub Kaposvárott alakult Horváth (Mézga) János testnevelő tanár (kis képünkön) jóvoltából. Az edző csaknem két évtizedig volt élvonalbeli játékos, és olyan focisulit álmodott meg, amelyben az óvodásoktól egészen a tizennyolc éves korosztályig lehet majd tehetséges gyerekekkel foglalkozni. Amellett, hogy eredményeik nemzetközi szinten is kiemelkedők, Mézga szaki az életre való nevelést emeli ki legfontosabb küldetéseként.

A klub 25 sráccal indult 1996-ban, ám mára úgy kinőtte magát, hogy 120 gyermeknek nyújt sportolási lehetőséget. Az évek során az országban egyedülállóan sikeres utánpótlás-nevelő egyesület lett, amelynek az U-13 és az U-15-ös korosztályokban két csapata is indult az NBI-ben. Fennállásuk óta közel 300 különféle kupát és trófeát nyertek, játékosaik több esetben szereztek gólkirályi és a torna legjobb játékosa címet. Hét év alatt háromszor nyerték meg a franciaországi nem hivatalos mini Európa-bajnokságot, s mivel ez eddig senkinek sem sikerült, örökre övék marad a vándorserleg. Térdre kényszeríttették már többek között az Ajax, a Real Madrid és az angol Tottenham Hotspurt utánpótláscsapatait is.

„Mi itt senkit sem hitegetünk azzal, hogy világsztár lesz - mondja az edző, aki a futball mellett elsősorban becsületességre, tisztességre, szorgalomra neveli a rábízott csemetéket. - Legfontosabb célunk, hogy a gyerekek megszeressék a labdarúgást, a szabadidejüket hasznosan töltsék el, hogy igazi fegyelmezett magatartást tanuljanak, és egymást segítő közösséget alkossanak. Azt tanítom nekik, hogy amikor elveszítenek egy mér­kő­zést, vagy ha szabálytalankodnak velük, akkor is nyújtsák a kezüket, mert nem ellenségek vagyunk a pályán, csupán ellenfelek."

Az utánpótlás-neveléssel fejlődési és versenyzési lehetőséget is biztosítanak a tehetséges gyermekeknek, majd tizennégy éves kor után átadják őket a komolyabb labdarúgó egyesületeknek. „Az a legnagyobb baj, hogy kevés az olyan »bolond« ebben az országban, mint én is vagyok: önzetlenül kevesen csinálnak manapság bármit is" - sajnálkozik Horváth János, és nem érti az országos összefogás hiányát, aminek a drog, az internet és a bandázás öleléséből a sport felé kellene terelnie a fiatalabb generációkat. ő amúgy az edzők mentalitásán is változtatna, mert szerinte sok gyereket idegenít el a sportélettől egy cigarettázó és sö­röző tréner, aki trágár beszéddel nyilvánítja ki felsőbbrendűségi tudatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!