hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Télen is jó bőrben

2009. 01. 31.
Sokan csak szépészeti okokból ápolják testüket. Pedig a bőrünk is egy fontos szerv, amely állandó törődést igényel: téli speciális védelméről szakemberekkel beszélgettünk.

A magyar lakosság 30 százaléka „szárazbőr­betegségben” szenved, s a száraz bőrnek „égető” szüksége van a rendszeres ápolásra. Amennyiben ez elmarad, a szárazbőr-betegség állapota súlyosbodhat, és könnyen elősegítheti komoly bőrbetegségek – például allergiás betegségek (ekcéma) – kialakulását, vagy fogékonnyá tehet a fertőző betegségekre. Ha a bőrt még szmog vagy magas porkoncentráció is éri, további 30 százalékkal csökken nedvességmegtartó képessége. „Nagyon fontos szempont, hogy a hidegben lényegesen csökken a faggyútermelés is, így bőrünk könnyen kiszárad” – mondta el megkeresésünkre Battyáni Zita bőrgyógyász főorvos, hangsúlyozva, hogy ilyenkor különösen fontos a rendszeres testápolás, a bőr zsírozása és hidratálása.
„Legjobb, ha a fagyos időben félretesszük a köny­nyű hidratáló krémeket és a zsírosabb, nagyobb hatásfokkal rendelkezőket részesítjük előnyben – javasolta kérdésünkre egy kozmetikus. – A hatóanyagok közt a legjobbak a méz, a tej, az aloe vera és az olíva, melyek akadályozzák a bőr irritációját. A súlyosan vízhiányos bőrt könnyen puhává és hidratálttá tehetjük néhány csepp mandula- vagy jojobaolajjal. Viszont ne használjunk erős, gyümölcssavas krémeket a téli hónapokban!”
A hajunkra is jobban oda kell figyelni: Battyáni Zita szerint a hideg hatására az erek összehúzódnak, a csökkent véráramlás nem tesz jót a hajas fejbőrnek. A szmogos városi levegőben levő szennyezőanyagok is lerakódnak a hajszálakra, törékennyé és szárazzá téve hajunkat. Ezért célszerű a megfelelő fejfedő alkalmazása. A kézbőr védelmére hordjunk kesztyűt, naponta többször is krémezzük be a kezünket. Télen is lényeges a lábápolás: a cipők melegek, zártak, fokozott a gombásodás veszélye, ami váltócipő használatával kivédhető.
A fűtött szoba száraz levegője komoly megterhelés bőrünk számára, ezért fontos a párologtatás. Ideális esetben 40-60 százalék a szoba levegőjének páratartalma, amit fűtési szezonban csak növényekkel és párologtatókkal lehet biztosítani. Éjszakára lehetőleg kapcsoljuk le a fűtést, ne legyen 20 Celsius-foknál melegebb.
A száraz bőr – a bőrgyógyász szerint – vérkeringési problémákra is utalhat, melynek legfőbb ellenszere a mozgás: ráadásul a legtöbb téli sport a friss levegőn történik, így fokozza az állóképességet, csökkenti a stresszt. És mi sem jobb egy kiadós edzés után, mint egy kellemes méregtelenítő szauna – ami ráadásul meghűlés ellen is kiváló!
Ha forró fürdőt veszünk, akkor a fürdő szárító hatását kivédhetjük úgy, ha olajat, tejszínt vagy vérpezsdítő aromaolajakat keverünk a vízbe. A hideg lábak is erőre kapnak egy meleg lábfürdő és lábmasszázs után.
Természetesen ne feledkezzünk meg a változatos, egészséges táplálkozásról és a kellő folyadékpótlásról sem!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!