hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életünk megédesítője
A méz mint univerzális hatóanyag

2009. 01. 17.
Ha a hideg reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered, fertőtleníts mézzel! Kortyold a vele készült teát, vagy kend a bőrödre, hajadra! A méz a természet egyik legízletesebb és legsokoldalúbb vitaminbombája is: az a csodálatos táplálék, amely a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.

A méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. Az ószövetségi írások is beszámolnak a méhek tartásáról és a méz szüreteléséről, de a zsidóknál egyben a jólétet is jelképezte. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként is szolgált. Egy friss kutatás szerint a hagyományos orvoslásban főszerepet játszó méz akár azokkal a baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak.

Az európai országokban is kedvelt fogyasztási cikk: a mézfogyasztás uniós átlaga eléri az évi 1,7-2,5 kg-ot. Németország, illetve a skandináv országok egyaránt nagy mézfogyasztó nemzetnek számítanak. Hazánk e téren sincs az élbolyban: 0,5 kg/év/fő. Ez már csak azért is sajnálatos hír, mert összehasonlítva a világ többi országában forgalmazott mézzel, a magyar méz íze és összetétele a legjobbak közé tartozik.

A legfelkapottabb méz közismerten az akác, de mégsem ez a legértékesebb fajta. A legértékesebbek a sötét színű mézek, mert ezeknek magasabb az ásványianyag-tartalmuk. Különlegességnek számító csemege a gyorsan kristályosodó, két nap után már késsel kenhető repceméz, és ugyancsak unikálisnak számít az érdekes aromájú erdeifenyő vagy éppen az arany­eső méze. És nemcsak finomak, hanem kiváló energiaforrások is: megfázás esetén különösen ajánlott a fogyasztásuk. A méz az immunrendszert erősíti, de jó álmatlanság ellen is. Egy pohár tejbe egy kis méz kiváló arra, hogy valaki pihentető álmot aludjon. Míg a repceméz csökkenti a gyomor savtermelését, a hárs kiváló fertőtlenítő hatású.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!