Kereső toggle

Ínyencségek tejből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hajdanában, szüleink és nagyszüleink korában a reggeli tej, az esti kakaó, a
hamisítatlan, házi készítésű sajt és túró íze mindenki számára ismert volt, sőt
minden gyerek tudta, hogyan is készül a tejföl, a vaj. Mai rohanó világunkban
sokan el sem tudják képzelni, hogyan készül a tejből számtalan finomabbnál
finomabb nyalánkság, amely – ne feledjük – fontos tápanyagok forrása is egyben.
Nem új keletű trükkök, hanem egyszerű, ősidők óta ismert receptek alapján készül
a kefir, a vaj és a többi tejtermék, melyekből hazánkban világviszonylatban is
kiemelkedően sokféle változatot fogyaszthatunk.

Lássuk csak, hogyan is készíti ma egy rábaközi kis cég a céhes műhelyek
mestereihez hasonlóan a minőségi, gazdag ízvilágú ínyencségeket modern, az uniós
szabályoknak megfelelő módon! A Cserpes Sajtműhely manufakturális szemléletű
üzemében a számtalan tejtermék gyártása kiváló, alaposan ellenőrzött minőségű,
teljes értékű tejből kezdődik. A tejet gondos pasztőrözés után fölözés nélkül és
fölözötten, azaz sovány tejként is palackozzák, de készítenek itt kakaót is
igazi, minőségi holland kakaópor hozzáadásával. Az itt gyártott tej és a kakaó
sikere nosztalgikus, békebeli ízének, masszív tejszínillatának köszönhető, mely
sokunkban kellemes emlékként él. A sovány tej készítésekor a tej fölözésével
tejszínt nyernek, melyet főzőtejszínként, de habbá verve édességekhez is
használhatunk. A tejszínből készül a méltatlanul elfeledett teavaj is, mely
fenséges ízt ad a kiflinek vagy a kalácsnak. A zöldfűszeres sajtkrémek – kapros
és metélőhagymás változatai – is gondos kezek munkái: a fűszernövényeket kézzel
aprítják még nagy mennyiségben is, hogy megfelelő ízű és minőségű lágy krémet
kenhessük rá a reggeli kenyérre. A régi időkből származó receptek, élesztőgombák
ismeretében gyerekjáték a kefir és a tejföl készítése is, ám ezek a
mikrobiológiai folyamatok nagyfokú higiéniát és odafigyelést igényelnek, hogy a
megfelelő ízt és minőséget kapjuk. A Cserpes Sajtműhelyben hozzájuk hasonlóan
rég ismert és használt élesztőgombák és baktériumok színtenyészetével,
úgynevezett joghurtkultúrával készülnek a hamisítatlan savanyított tejtermékek.
A gyümölcsjoghurtok ízét adó lekvárt is a manufaktúra készíti, így a különféle
erdei gyümölcsök, áfonya, eper, málna, meggy, barack, sőt a ribizli ízében is
megkóstolhatjuk az igazi joghurtot, mely sűrűn folyó, mint a méz. A készítés
során gondosan ügyelnek a műhely mesteremberei, hogy a termékek állaga
természetes maradjon, ezért bizonyos munkafolyamatokat kézi erővel,
manufakturális módon végeznek. Így van ez a sajtok esetében is: a hevített és
kézzel gyúrt, mozarella jellegű sajtok gondos odafigyeléssel és törődéssel
készülnek. Akár kolbásszal vagy sonkával töltve, akár zöldfűszerekkel ízesítve
vagy bükkfán füstölve, fonott kivitelben is mindegyik remekmű. A sort gazdagítja
a félzsíros-félkemény óvári jellegű sajt és a túróhoz hasonló állagú fűszeres és
natúr ricottasajtok. A ricotta az alapanyaga egy speciálisan hazai édességnek, a
krémtúrónak is, melyet új oldaláról ismerhetünk meg – narancs- és citromolaj,
valamint igazi vanília hozzáadásával egy egyedülálló ízt kapunk!

A Cserpes Sajtműhely termékeit lisztérzékenyek is fogyaszthatják, a termékek
készítésekor igyekeznek a színezékek, állományjavítók, aromaanyagok használatát
mellőzni. A hagyományos gyártási technológiával készült termékek sok szempontból
újdonságot jelenthetnek a mai kor emberének: szavatosságuk – éppen
frissességüknek köszönhetően – rövidebb, mint azt sokan megszokták, szállításuk,
tárolásuk is nagyobb odafigyelést igényel! Mivel a tejtermékek némelyikének
zsírtartalma magasabb a megszokottnál, ezért laktatóbbak, kiadósabbak, melyet a
felhasználás, főzés során jól ellensúlyozhatunk, ha kevesebbet használunk
belőlük. A termékek a tradíció és a minőség finom ötvözetei, ezért csomagolásuk
is egyszerű, szinte már puritán, a belső tartalmat hivatott hangsúlyozni. S hogy
hol találkozhatunk velük? A Cserpes Sajtműhely gazdája a kereskedelemben is a
hagyományok híve, ezért termékei saját mintaboltokban, piaccsarnokokban és
kisebb boltokban kaphatók. Emellett korszerű, hűtőpulttal felszerelt autói
járják az utcákat, és ha felcsendül a Boci, boci tarka című dal, szinte biztosak
lehetünk benne, hogy az ajtónk előtt friss tej vár!

Ha kérdés, észrevétel merülne fel bennünk a termékekkel kapcsolatban,
nyugodtan megírhatjuk a gyártónak, hiszen itt a vevő gondolata mindig fontos!
Elérhetőségek: Cserpes Sajtműhely, 9330 Kapuvár, Ipartelepi út 14., telefon:
06(96)243-225, 06(30)668-8895, e-mail: cserpesistvan@t-online.hu. Mintaboltok:
Kapuvár, Gyártelep u. 5.; Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 43.; Budapest, Hold utcai
és Fővám téri vásárcsarnok, Cédrus piac. Mozgó boltok Győr-Moson-Sopron megyében
és Budapesten közlekednek.

Olvasson tovább: