hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Függő játszmák
Szenvedélybetegek Magyarországon

2005. 12. 20.
Magyarországon becslések szerint egymillió alkoholbeteg él, a rendszeres kábítószer-használók száma pedig a több százezret is elérheti. A szenvedélybetegek gyógyítása óriási kihívás, amelyben bevallottan kevés a sikerélmény. A veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia noszlopi rehabilitációs otthonában járva közelebbről is megnéztük, hogyan küzdenek a függőségek ellen betegek és szakemberek. 



Pesti Lajos egy gondozott társaságában. Sziszifuszi munka Fotó: S. I.

"A nyolcvanas években, középiskolásként ittam először mákteát, 1998-ig nem is tudtam lejönni róla" – kezdi történtét a harmincas évei közepén járó Szabolcs, aki grafikusként dolgozott – ameddig bírt. "Eleinte a tea és a nyugtatók stabilizálták az érzelmi állapotomat, az ötleteimet így sokkal jobban meg tudtam valósítani. Később azonban ugyanahhoz a hatáshoz egyre több drogra volt szükségem, attól viszont beájultam. Évek alatt odáig jutottam, hogy már se anyaggal, se nélküle nem tudtam dolgozni" – meséli Szabolcs. Többszöri sikertelen rehabilitáció után úgy döntött, egyedül próbál leállni. Bezárkózott a lakásába és három hónapig ki sem mozdult. "A barátnőm segített, de így is szörny? volt. Iszonyú fájdalmaim voltak, azt hittem, azonnal leszakadnak a végtagjaim, a csontomról meg lejön a hús. Úgy éreztem, mintha nem lenne rajtam bőr, és az idegszálaim csupaszok lennének. Nem tudtam aludni, ömlött rólam a víz, hasmenésem volt, hánytam, görcsök és rémálmok gyötörtek" – emlékszik vissza. A fiatalember végül is leállt, és újra tudott dolgozni, úgy tűnt, rendeződött az élete. Ám a szabadság csak néhány évig tartott. "Problémák adódtak a párkapcsolatomban, amiket nem tudtam rendesen feldolgozni. Tavaly karácsonykor egy haverom odaköltözött hozzám, ő ajánlotta, hogy szedjek egy kis Metadolt meg speedet. Nem kellett volna" – folytatja Szabolcs, aki két hónap alatt teljesen visszacsúszott. Ekkor döntött úgy, hogy a rehabilitációt választja. 

Altató

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!