hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Százas japánok

2005. 10. 04.
A japánok élnek a legtovább a világon, közülük huszonöt-ezer ember már elmúlt 100 éves. A megfelelő táplálkozás, a fejlett egészségügy, a gazdasági jólét okozta létbiztonság annak ellenére működőképes, hogy nem mozognak, nem túl vallásosak, s – különösen a férfiak – dohányoznak és isznak is.



Magyarországon élő japánok üdvözlik császárukat Fotó: S. L.

Az évszázados kort megért japánok ma már közel kétszer annyian vannak, mint öt évvel ezelőtt – tudatta a japán egészségügyi minisztérium. Ráadásul nemcsak a 100 év fölöttiek száma, hanem a várható élettartam is egyre emelkedik a szigetországban: a nők átlagosan 85, a férfiak 78 évet élnek.

Vágvölgyi B. András újságíró, aki éveken keresztül élt Japánban, majd könyvet is írt az országról, érdeklődésünkre kifejtette: a hosszú élet kézenfekvő titkát a japánok táplálkozásában látja. "Rizs, hal, zöldségek mindenekelőtt, ugyanakkor kevés lisztféleség, kevés hús: egyszóval nagyon könny? dolgokat esznek."

Bár a fiatalabb korosztályt olykor-olykor elkapja a McDonald\'s szele, várhatóan ők is egyre nagyobb számban érik majd meg a matuzsálemi kort. Másrészt mindig is komoly egészségkultusz dívott a japánoknál, a vérükben van a tisztaság- és rendmánia, plusz kimagaslóan magas színvonalú az egészségügyi ellátásuk. Mindezt úgy, hogy dohányoznak és isznak is, ám a mozgás, a sport nem játszik kimagasló szerepet az életükben. "Erre nem is lenne sok helyük – véli Vágvölgyi –, hiszen százharmincmillió ember egy körülbelül magyarországnyi lakható területen, szinte egy egybefüggő nagyvárosban él. A társadalom többsége ülő életmódot folytat, többnyire irodista, hivatalnok foglalkozású, miután az ipari termelés nagyrészt gépiesített munkából áll."

Japán elérte a gazdasági növekedés határait, jó pár éve magas szinten stagnál. Sajátos államkapitalista paternalizmus jellemzi, kapukon belüli munkanélküliséggel, nagy létbiztonsággal, s ami a fő: kényelmes munkatempóval és kevés stresszel. (MMR)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!