Kereső toggle

Könnyű belehalni

Egyre többen küzdenek evészavarokkal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közeledik a tavasz, a nagy fogyókúrák ideje. S ha valakinél ez mániává fokozódik, az könnyen vezethet krónikus evési zavarokhoz. Az anorexiát a bulimia mellett ma egyenesen divatbetegségként tartják számon a szakemberek, az érintettek száma világszerte, így nálunk is, egyre nő. A leginkább fiatal nőket sújtó problémától ma becslések szerint több tízezren szenvednek Magyarországon, ami azért is aggasztó, mert ez a fajta pszichiátriai betegség végződik a leggyakrabban halállal és öngyilkossággal. Pedig külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a betegség eredményesen kezelhető lenne speciális fekvőbeteg ellátással. Ez hazánkban három éve szünetel.A Hihetetlen család cím? film egyik hihetetlen figurája

A harmincas éveiben járó Kriszta mindig is teltkarcsú alkat volt, de gyermekei születése után felszedett tíz kilót. Ezt már soknak érezte, és egy idő után elhatározta: ha törik, ha szakad, megpróbálja leadni. Vagy másfél évig gyötörte magát a legkülönfélébb, olykor drasztikus fogyókúrás módszerekkel, melyek többnyire akkor működtek igazán, ha mellettük alig evett valamit. S ha nagy nehezen le is adott egy-két kilót, egy hét múlva felszedte a kétszeresét. A kiképzésből a családnak is kijutott: anya többnyire gondterhelt volt, elutasító, hisztérikus és ideges, ezért mindenki aggódva hallgatta a méretkezés legújabb eredményét. Szüneteltek a közös étkezések, hiszen Kriszta, miután feltálalta a többieknek a rántott csirkét sült krumplival, kiült a konyhai hokedlire, és kettő perc alatt eltüntette az aznapra engedélyezett almát. Férje nógatta: legalább hozd be, és edd meg közöttünk! De miután a pár falat nyúleledeltől csak még éhesebb lett, inkább mosogatott, elfoglalta magát, amíg véget ér odabent a nagy falatozás. A gyerekek rendre apával ettek, beszélgettek, és titkon mind abban reménykedtek: anya előbb-utóbb felhagy a koplalással, és megtiszteli őket a jelenlétével. "Másfél éves fogyókúrás kaland és egy kisebbfajta vagyon rááldozása után újabb elhatározásra jutottam – meséli Kriszta: a családom fontosabb, mint a karcsúság! Ezért kivágtam, hogy a mérleget a kukába, kidobtam az összes hülye könyvet, és megfogadtam: normális életet fogok élni, mielőtt teljesen bediliznék. Nincs kalóriatáblázat, méricskélés, számolgatás, viszont a normális életet komolyan gondolom: kövéren, de egészségesen! Mindnyájan felszabadultunk a nyomás alól, végre újból együtt a család: jókat eszünk, beszélgetünk, és sokat járunk szánkózni, bicajozni, úszni, pingpongozni. Vagy görkorizni, kirándulni, néha futni is – ami éppen adódik. Egyszóval megint élvezzük egymás társaságát, és fütyülök a kilókra." Krisztáék egészséges, finom ételeket főznek, jó sütiket is sütnek – a család valósággal fellélegzett, hogy visszakapták szerettüket. "Fokozzam? Mert ez még nem minden: egyszer csak azt vettem észre, hogy lötyögnek rajtam a ruháim!! Egy év alatt lement rólam nyolc kiló úgy, hogy nem érdekelt az egész. Vagy éppen azért?"

Kérdés, hogy a nem modell típusú hölgyek miért érzékelik úgy, hogy a társadalom perifériájára szorultak, és nem tudnak belépni úgy egy divatáru üzletbe, hogy ne éreznék magukat kreténnek? Mert a ruhaüzletekben a 42-es méret felett nem veszik emberszámba a vásárlót. Nem csoda ez egy olyan világban, ahol még egy extra méret? ruhákat forgalmazó cég plakátjain is egy anorexiás külsej? nő szerepel. Molnár Mária Virág a Modell Divatiskola divattervező tanára kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon az öltözködési kultúrát egyfelől az igényszint, másfelől a pénztárca határozza meg. Egyik szempontból sem vagyunk eleresztve, ezért a divatot tekintve Magyarország számos trendet nem tud adoptálni. Létezik egy szűk, kreatív réteg is, aki leárazásokon vadássza az egyedi és ízléses darabokat. A 14 és 30 év közötti korosztályt a Music Television és a Fashion TV csatornáin bemutatott sztárok külseje befolyásolja a leginkább. Virág nemrég elment egy diszkóba, hogy megnézze, éppen mi a trendi a fiatalok körében, és azt tapasztalta, hogy a felhajtott nadrág, hegyes orrú, magas sarkú csizma, hasat mutogató nyári póló színes övvel a menő. Sajnálatos módon – mondja – mind külföldi, mind a hazai tévécsatornákon látható prostituált divatot követik mind a gyártók, mind a fiatalok. Mindennek pedig velejárója a kóros soványság-eszme és a fogyókúra-mánia is. 

A kényszeresek

A szakember szerint különösen döbbenetes, hogy a férfiak egy része egy kicsit teltebb nővel szégyellne kilépni az utcára. Sajnos manapság sok párkapcsolat fut zátonyra a külsőségek miatt. Pár éve bejárta a sajtót annak a feleségnek az esete, aki férje kritikája miatt egyre nagyobb mennyiség? fogyasztószert szedett, majd belehalt a kúrába, árván hagyva gyerekeit. A férj ettől észhez tért, sajnos már későn. Tény, hogy a mai társadalomban a csontsovány nőideál megformálása komoly kihívások elé állítja a nőket, kríziseket okozva sokaknál. Magyarországon a fiatal nők tíz százaléka kórosan sovány. Ezzel szemben az elhízás által leginkább sújtott USA-ban a kövér átlagemberek meglehetősen jól érzik magukat a bőrükben, ezért komoly egészségügyi kampányokkal kell riogatni őket – dehát az emberek önértékelése ott valamivel problémamentesebb. Magyarországon viszont a lányok gyerekkoruktól arra vannak ránevelve, hogy csak akkor teljes értékűek, ha "jó nők", és ez szolgál majd számukra az akaratérvényesítés fő eszközéül is.

A kortünetként emlegetett anorexia és bulimia nervosa olyan testképzavar, amely evészavarban nyilvánul meg. Az anorexiás egyén nincs tudatában betegségének, a tükörben mindig kövérnek látja magát, és evéskor bűntudatot érez. Ez a fajta betegség vezet leggyakrabban halálhoz a pszichiátriai kórképek közül. Menthetetlenül leromlik az egészségi állapot, halálos betegség, szándékos éhhalál vagy öngyilkosság következik be. Az anorexiás kamaszlányok tizenkettő százaléka tíz éven belül meghal. A fejlődő szervezet nem bírja ezt a megpróbáltatást. Dr. Treuer Tamás pszichoterapeuta, az Evészavar Ambulancia főorvosa szerint az evési zavarokat az elmúlt húsz évben kezdte komolyan venni az orvostudomány, bár az anorexiát már a XVII. században leírták. A bulimiát, azaz a farkaséhséget nehéz felismerni, ugyanis a bulimiás beteg testsúlya ugyanolyan, mint bárki másé, ezért rejtettebb is a jelenség. Míg az anorexiás fokozatosan elszokik az evéstől, addig a bulimiás az elhízástól tartva nem eszik, de egy idő után nem bírja, és ami ehető, mindent megeszik. Ezt a betegséget 1979 óta tekintik önálló kórnak. A betegek 95 százaléka nő. Az anorexia általában 12-18, a bulimia 17-25 évesen kezdődik. Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon a legnagyobb a fogyókúrázó tinédzserek aránya. Érdekes módon nevelőotthonokban és nagy családokban nemigen fordul elő evészavar. Dr. Túry Ferenc leírása szerint a bulimiás betegek általában önhánytatással vetnek véget félelmeiknek. A gyakori hányások, valamint a vizelet- és hashajtóknak köszönhetően megborul a szervezet só- és vízháztartása, így kiszáradás és káliumhiány fenyeget, amely izomgyengeséget és szívritmuszavart is eredményezhet. A hányás során felkerülő gyomorsav fogínysorvadást okoz, és lemarja a fogzománcot. A kimenetel nem halálos, de tönkremegy a beteg gyomra, emésztőrendszere, hormonháztartása és fogai.

Neves hazai pszichiáterek nemrégiben jelezték az egészségügyi kormányzat felé: az evészavaros betegek speciális ellátásra szorulnak, esetükben TB által finanszírozott, különálló fekvőbeteg-ellátásra lenne szükség. Egyetlen ilyen osztály volt az országban, ahol kifejezetten az evészavarokat kezelték, de ez három éve megszűnt, a betegek száma viszont erősen emelkedik – mondta el érdeklődésünkre Veér András pszichiáter. Az
anorexiásokat és a bulimiásokat többnyire pszichiátriai vagy belgyógyászati osztályok látják el – pedig ez a probléma a két szakág együttműködését igényelné. Ráadásul nem mindenki fekszik szívesen együtt olyan ápoltakkal, akiknek másféle problémájuk van, mint az övé, és a pszichiátriában elég harsány tud lenni a különbség. Ezeknek a betegeknek speciális ellátás kell, speciális szakemberekkel. Elmebetegek között nem nagyon javul az állapotuk, az ő pszichés problémájuk egy magatartászavar, személyiségprobléma. Csoportterápiát igényelnek, a testképük javítását, és a "járulékos" problémák kezelését: depressziót, szorongást, egyéb függőségeket. Az anorexia veszélye pubertáskor után jelentkezik, szülés után viszont nem jellemző. S hogy mikor szorul kezelésre az illető? Ha átlagos testsúly esetén folyamatos fogyással leadja testsúlya 15 százalékát – különösen ha ezt tartja, vagy tovább csökkenti –, akkor ez már egy kezelendő állapot. Az orvos a fogyasztószerek szedését semmilyen esetben sem tartja indokolhatónak, és tapasztalata szerint akik ilyenekkel próbálkoznak, azok gyakrabban esnek át az anorexiába.

Olvasson tovább: