Kereső toggle

Hullámok, pálmafák, kabócák és sok-sok napfény

A mediterrán stílus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A stílus maga az ember, szokták mondani. A stílussal (is) kommunikálunk. Ha meghívunk valakit az otthonunkba, és ő elragadtatva dicséri azt, ezáltal a mi személyiségünket, gondolkodásmódunkat, érzelemvilágunkat is dicséri.

A lakberendezési stílusokat időben és térben szoktuk vizsgálni. Helyi stílusok közül mostanában a mediterrán a legfelkapottabb. Ez abból adódik, hogy a magyarok többsége a Földközi-tenger partvidékén nyaral, és az ottani hangulatot szeretné kicsit felidézni a szürke hétköznapokban.

Magyarországon négy mediterrán jelleg? stílus érvényesül. Az olasz, a spanyol, a görög, illetve a provance-i, amely megnevezést viszont ma már gyűjtőnévként az összes vidékies stílusra használjuk. E népek a földrajzi elhelyezkedés és klíma hasonlóságának hatására életvitelben, vérmérsékletben is hasonlóságot mutatnak – így az iparművészet terén is.

Természetesen nem lehet az őshonos mandula- és olajfák hangulatát mínusz húsz fokba teljesen átültetni, meg aztán az ott bányászott kövek is sokszor vagyonokba kerülnek, mire hozzánk megérkeznek. Aki viszont alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, rájöhet, hogy nem kell lemondania az égetett kerámia burkolólapról, ha padlófűtést tesz alá, és a hazai terméskő is megteszi a falak burkolására.

Mielőtt a délies stílusok közül választunk, fel kell mérnünk, vajon alkalmasak-e egyáltalán a körülmények a hangulat megteremtéséhez.

Szükséges ugyanis bőséges természetes fény, és a ház külleme sem elhanyagolható. Ha saját házunk van, a külsőn zsalugáterekkel, meleg falszínnel és egy kis kőburkolattal segíthetünk. Lakás esetében a balkont zsúfoljuk tele pozsgásokkal meg leanderekkel és a kovácsoltvas szék alá terítsünk nádszőnyeget! A belsőt illetően természetesen először a funkcionális szükségletek kielégítése a legfontosabb, majd jöhet a design.

Provance-i mediterrán

A névadó tartomány Franciaország déli részén helyezkedik el. Az egyszer? életvitelt élő, kultúraszerető emberek stílusa a vidéki öntudat szimbólumává vált. A mediterrán hangulatot meleg színekkel, antikolt vagy kőburkolatú falakkal, egyszer? fapadlóval, illetve égetett kerámia járólapokkal hangsúlyozzák, a szép vidékiességet pedig nem hivalkodó asztalos- és kovácsmunkákkal. Kiegészítői sokszor ódon használati tárgyak, melyek szinte egyetlen kritériuma a funkció betöltése.

Mint említettük a provance-i név gyűjtőfogalomként is használatos, így az angol vidéki, eredetileg country stílust is jelölik vele. Ez később Amerikában is meghonosodott. Egyik fő jellemzője a nagy konyha és étkező, amit a régi parasztcsaládok létszáma és az angol vendégszeretet indokolt.

Spanyol mediterrán

Mivel Hispánia római gyarmat volt, majd a punok is átjáróként használták, Európa és Afrika határán mindkét kontinens hatása erőteljesen érvényesül. Reprezentativitás, már-már hivalkodó túldíszítés, monumentalitás jellemzi. Ezeket a kifejezőeszközöket még megfejelik az arany használatával, ami a gazdagságot és a hatalmat jelképezi. Míg az olasz a minőségre, a spanyol a hatásra koncentrál. A színekben pedig a göröggel mutat ellentétet, mert a görög hideg színeivel szemben igazi tüzes narancsot, vérvöröset használ. Használati tárgyaik jellemzően fából vagy kovácsoltvasból készülnek, bőr bútorhuzatokkal.

Olasz mediterrán

Itália, a divat egyik fellegváraként mindig is teret adott a művészetek szárnyalásának. A kikristályosodott stílusokból táplálkozó olasz építészetben, belsőépítészetben, formatervezésben mai napig tökéletesen ötvözik az egyszerűséget az eleganciával. Az elegancia megfogalmazása, hogy nem hangsúlyozzák túl a formát, de a díszítésben mindig karakteres motívumokat használnak. A felhasznált anyagok minőségére, a finom és drága textíliák használatára nagy hangsúlyt fektetnek. Az egész olasz design-t áthatja a kontrasztok dinamikája. Ahogy az emberek is békésen sziesztáznak, majd patáliát csapnak az utca közepén, a stílusuk is hol forró, hol hideg, hol mozgalmas, hol üres. Manapság azonban ott is domináns a "napfény szeretetének" stílusa, a mediterrán.

Görög mediterrán

A görög ember ma is halászik, hajót épít, cserépedényeket éget ki, kereskedik, és közben az a magabiztos nyugalom tölti el, hogy már egyszer bizonyított. Több ezer éve lerakta a legtöbb mai tudomány alapját, és alkotásai máig a tökéletesség példaképei az emberiség nagy része számára. Francia, olasz, spanyol társaival szemben ritkán használ hivalkodó színeket. Leginkább fehérre meszelt falakkal találkozunk és tengerkék nyílászárókkal. Bútorai fából készülnek, szőttesei nagyon színesek. A fehér kívül visszaveri az erős napfényt, belül pedig tiszta, hűvös hatást kölcsönöz. Nálunk csak foszlányokban érvényesül, hisz az egész stílus a hőség problémájának megoldására koncentrál. Puritanizmusa a magyar parasztházak hangulatával rokon. 

la Meridiana

A la Meridiana mediterrán építőanyagokat forgalmazó cég, felismerve a stílus hazai hódítását, bátran ráállt e piaci szegmensre, és nem hibázott. A piac nem is bizonyult olyan szűknek. Pár év alatt hatalmasat fejlődtek, és ma már több száz négyzetméteren mutatják be termékeiket. Mezriczky Mónika, a cég marketingvezetője pont azt tartja a legfontosabb szolgáltatásuknak, hogy egy stílusra koncentrálnak, hiszen a legtöbb helyen a vásárlóknak maguknak kell összehangolni a lakberendezési tárgyakat. Itt viszont minden passzol mindenhez.

Áraik általában a felső-közép kategóriába esnek, ezért a többség először csak a legfontosabbakat szerzi be, mint burkolóanyagok, asztal, székek, lámpák, a kiegészítőket pedig akár több éves izgalmas szemezgetéssel gyűjti össze.

(www.lameridiana.hu)

Olvasson tovább: