Kereső toggle

Hullámok, pálmafák, kabócák és sok-sok napfény

A mediterrán stílus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A stílus maga az ember, szokták mondani. A stílussal (is) kommunikálunk. Ha meghívunk valakit az otthonunkba, és ő elragadtatva dicséri azt, ezáltal a mi személyiségünket, gondolkodásmódunkat, érzelemvilágunkat is dicséri.

A lakberendezési stílusokat időben és térben szoktuk vizsgálni. Helyi stílusok közül mostanában a mediterrán a legfelkapottabb. Ez abból adódik, hogy a magyarok többsége a Földközi-tenger partvidékén nyaral, és az ottani hangulatot szeretné kicsit felidézni a szürke hétköznapokban.

Magyarországon négy mediterrán jelleg? stílus érvényesül. Az olasz, a spanyol, a görög, illetve a provance-i, amely megnevezést viszont ma már gyűjtőnévként az összes vidékies stílusra használjuk. E népek a földrajzi elhelyezkedés és klíma hasonlóságának hatására életvitelben, vérmérsékletben is hasonlóságot mutatnak – így az iparművészet terén is.Természetesen nem lehet az őshonos mandula- és olajfák hangulatát mínusz húsz fokba teljesen átültetni, meg aztán az ott bányászott kövek is sokszor vagyonokba kerülnek, mire hozzánk megérkeznek. Aki viszont alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, rájöhet, hogy nem kell lemondania az égetett kerámia burkolólapról, ha padlófűtést tesz alá, és a hazai terméskő is megteszi a falak burkolására.

Mielőtt a délies stílusok közül választunk, fel kell mérnünk, vajon alkalmasak-e egyáltalán a körülmények a hangulat megteremtéséhez.

Szükséges ugyanis bőséges természetes fény, és a ház külleme sem elhanyagolható. Ha saját házunk van, a külsőn zsalugáterekkel, meleg falszínnel és egy kis kőburkolattal segíthetünk. Lakás esetében a balkont zsúfoljuk tele pozsgásokkal meg leanderekkel és a kovácsoltvas szék alá terítsünk nádszőnyeget! A belsőt illetően természetesen először a funkcionális szükségletek kielégítése a legfontosabb, majd jöhet a design.

Provance-i mediterrán

A névadó tartomány Franciaország déli részén helyezkedik el. Az egyszer? életvitelt élő, kultúraszerető emberek stílusa a vidéki öntudat szimbólumává vált. A mediterrán hangulatot meleg színekkel, antikolt vagy kőburkolatú falakkal, egyszer? fapadlóval, illetve égetett kerámia járólapokkal hangsúlyozzák, a szép vidékiességet pedig nem hivalkodó asztalos- és kovácsmunkákkal. Kiegészítői sokszor ódon használati tárgyak, melyek szinte egyetlen kritériuma a funkció betöltése.

Mint említettük a provance-i név gyűjtőfogalomként is használatos, így az angol vidéki, eredetileg country stílust is jelölik vele. Ez később Amerikában is meghonosodott. Egyik fő jellemzője a nagy konyha és étkező, amit a régi parasztcsaládok létszáma és az angol vendégszeretet indokolt.

Spanyol mediterrán

Mivel Hispánia római gyarmat volt, majd a punok is átjáróként használták, Európa és Afrika határán mindkét kontinens hatása erőteljesen érvényesül. Reprezentativitás, már-már hivalkodó túldíszítés, monumentalitás jellemzi. Ezeket a kifejezőeszközöket még megfejelik az arany használatával, ami a gazdagságot és a hatalmat jelképezi. Míg az olasz a minőségre, a spanyol a hatásra koncentrál. A színekben pedig a göröggel mutat ellentétet, mert a görög hideg színeivel szemben igazi tüzes narancsot, vérvöröset használ. Használati tárgyaik jellemzően fából vagy kovácsoltvasból készülnek, bőr bútorhuzatokkal.

Olasz mediterrán

Itália, a divat egyik fellegváraként mindig is teret adott a művészetek szárnyalásának. A kikristályosodott stílusokból táplálkozó olasz építészetben, belsőépítészetben, formatervezésben mai napig tökéletesen ötvözik az egyszerűséget az eleganciával. Az elegancia megfogalmazása, hogy nem hangsúlyozzák túl a formát, de a díszítésben mindig karakteres motívumokat használnak. A felhasznált anyagok minőségére, a finom és drága textíliák használatára nagy hangsúlyt fektetnek. Az egész olasz design-t áthatja a kontrasztok dinamikája. Ahogy az emberek is békésen sziesztáznak, majd patáliát csapnak az utca közepén, a stílusuk is hol forró, hol hideg, hol mozgalmas, hol üres. Manapság azonban ott is domináns a "napfény szeretetének" stílusa, a mediterrán.

Görög mediterrán

A görög ember ma is halászik, hajót épít, cserépedényeket éget ki, kereskedik, és közben az a magabiztos nyugalom tölti el, hogy már egyszer bizonyított. Több ezer éve lerakta a legtöbb mai tudomány alapját, és alkotásai máig a tökéletesség példaképei az emberiség nagy része számára. Francia, olasz, spanyol társaival szemben ritkán használ hivalkodó színeket. Leginkább fehérre meszelt falakkal találkozunk és tengerkék nyílászárókkal. Bútorai fából készülnek, szőttesei nagyon színesek. A fehér kívül visszaveri az erős napfényt, belül pedig tiszta, hűvös hatást kölcsönöz. Nálunk csak foszlányokban érvényesül, hisz az egész stílus a hőség problémájának megoldására koncentrál. Puritanizmusa a magyar parasztházak hangulatával rokon. 

la Meridiana

A la Meridiana mediterrán építőanyagokat forgalmazó cég, felismerve a stílus hazai hódítását, bátran ráállt e piaci szegmensre, és nem hibázott. A piac nem is bizonyult olyan szűknek. Pár év alatt hatalmasat fejlődtek, és ma már több száz négyzetméteren mutatják be termékeiket. Mezriczky Mónika, a cég marketingvezetője pont azt tartja a legfontosabb szolgáltatásuknak, hogy egy stílusra koncentrálnak, hiszen a legtöbb helyen a vásárlóknak maguknak kell összehangolni a lakberendezési tárgyakat. Itt viszont minden passzol mindenhez.

Áraik általában a felső-közép kategóriába esnek, ezért a többség először csak a legfontosabbakat szerzi be, mint burkolóanyagok, asztal, székek, lámpák, a kiegészítőket pedig akár több éves izgalmas szemezgetéssel gyűjti össze.

(www.lameridiana.hu)

Olvasson tovább:

  • Már 50 éve virágoznak!

    Debrecenbe kéne menni, de most kivételesen nem pulykakakasért, hanem a régió legnagyobb és hazánk egyik leg­nép­szerűbb, leginnovatívabb turisztikai eseményére, melyet öt évtizede rendeztek meg először, idén pedig augusztus 13. és 21. között tartják.
  • Egy állati jó hely

    Mi az a programhelyszín, amely évente több mint 1 millió embert vonz korra, nemre való tekintet nélkül? Amely másfél évszázad alatt nem unalmasabb, hanem egyre izgalmasabb lett? Ahol egyedül és családdal, jó és rossz időben is ki lehet kapcsolódni, új élményeket szerezni?
  • Multikulti és hipertolerancia

    A Star Trek a filmtörténet egyik monumentális vállalko­zása. Időben és térben is az. A fél évszázados márkanév­hez tartozó tévésorozatok, majd mozifilmek rendre vissza­tükrözték a kort, melyben készültek.