Kereső toggle

Retro a javából

Mackófelsők aranyáron

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legújabb divat a legrégibb: a hatvanas éveket idéző mackófelsők és a hajdani tinik minikabátjai súlyos ezrekbe kerülnek egyes budapesti butikokban.

A régi, megkímélt állapotú csehszlovákiai mackófelsők és tornacsukák ma a legdivatosabb holmiknak számítanak a retrodizájnt kedvelő tinédzserkörökben. Egyre több butik áll rá az egyedinek kikiáltott, a hatvanas-hetvenes években gyártott használt holmik árusítására vagy az azokat utánozó darabok gyártására. 

A pesti belvárosi boltokkal azonban vigyázni kell: olykor a tulajdonosok a használtcikküzletekből és vidéki házak padlásairól bányásszák elő azokat a kitisztított holmikat, amelyeket aztán tízszeres áron, busás haszonnal adnak el a divatos cuccokra vadászó tizenéveseknek. 

Fiúk és lányok – gimnazisták és egyetemisták – egyaránt vevők a kék csíkos csehszlovákiai tréningruhára, a hatalmas, sárga m?anyag keretes napszemüvegre, nagymama virágos m?anyag strandszatyrára és a mama türkiz, nagy gombos minikabátjára.

A butikosok természetesen nem vásárolnak használt cikket az utcáról betérőtől: ez nem lenne számukra üzlet, aki ugyanis benyit, látja, mekkora árréssel dolgoznak, és esetleg hasonló árat kérne a saját portékájáért. A tulajdonosoknak mindenképpen megéri a retrobiznisz: a tehetős családból származó, régiségre vágyó fiataloknak fogalmuk sincs sem az akkori árakról, sem pedig a kilós boltok mai tarifáiról. Egyébként is: a "normál" használtcikk-üzletekbe nem teszik be a lábukat, elvégre ott – gondolják ők – csak a szegény nyugdíjasok vásárolnak. (MTI)

Olvasson tovább: