Kereső toggle

Luxusforradalom

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1947. február 12-én forradalom kavarta fel Párizs utcáit. Na, nem az "allons enfants de la patrie" dallamai csendültek fel, de nem is katonák fegyvereinek ropogása hallatszott a távolból. Egy előzmények nélküli, minden addigi konvenciót felrúgó divatbemutató borzolta fel a kedélyeket. A divatszerkesztők is elképedtek azon a vakmerőségen, mellyel egy Christian Dior nev? fiatalember tervezte meg és kivitelezte kollekcióit. 

A hosszú, hullámzó habos szoknyák, a hangsúlyozott derekú kosztümök és a szűkített felsőrészek először ámulatba ejtették, majd megadásra kényszerítették a jelenlévő hölgyeket, akik rövid szoknyáikban és szögletes kabátjaikban teljesen az ellentétei voltak a felvonuló modelleknek. A Harper\'s Bazaar divatmagazin így kommentálta az akkori eseményeket: "Szemtelenül viselt, húsz méter kerületű, repülő szoknyák; a szemet sejtelmesen árnyékoló kalapok – a megtestesült nőiesség. A bohémság és az elegancia keveréke. Párizs igazi allegóriája. "Dior formái olyannyira botránykeltőek voltak, hogy egy fotózás alkalmával például néhány nő odalépett a modellekhez, és letépték azokról ruháikat, demonstrálva felháborodásukat. Valóban, az anyagok nagyvonalú használata, a szoknyák meghosszabbítása, a szűk ujjak és a markáns derék, mind-mind új divatot teremtettek. New Looknak nevezték el ezt a stílust, mely elnevezés azóta is rajtaragadt Dior kollekcióin. Tehát a New Look megnyerte a harcot a bemutatóteremben és az utcán is. "Elég, ha őszinték és természetesek vagyunk, és az igazi forradalmak kialakulnak anélkül, hogy keresnénk…" (Christian Dior)

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a világháborútól még kábult világ az újra és a különlegesre éhezett, ugyanakkor Franciaországot sztrájkok bénították. Szénhiány, benzinhiány sújtotta a lakosságot; szinte minden hiányzott. Ilyen körülmények között érthető, hogy miért is hathatott provokációnak a
New Look luxusa. Mégis fontos volt, hogy a háború után kifejezzék az emberek az újra megtalált örömüket. A divat fellegvárában Dior kollekciói jelentették a nevetést, a bohémságot, a vitalitást és valami újnak a kezdetét. Természetesen nem lehetett örökké gyászolni, így az élet minden szférájában elindult az újjáépítés. Az Haute Couture, mely addig egy kivételezett kisebbség öltözködését szolgálta, Diornak köszönhetően kiszélesztette vevőkörét. 

Christian Dior 1957-ben bekövetkezett halála után többen folytatták munkáját (például az azóta világhírnevet szerző Yves Saint-Laurent), de igazi utódja John Galliano lett, aki 1997-ben került a divatházhoz. A gibraltári születés? Galliano hatévesen került Londonba, majd a híres St Martin\'s School of Art nev? művészeti főiskolán szerzett diplomát. Három alkalommal kapta meg az Év Designere Díjat Londonban. 1995-ben a Givenchy-háznál kezdett el dolgozni, ahol az haute couture és a pret-á-porter kollekciók tervezésében vett részt. 1997-ben már Diornál készült első bemutatójára, mely egybeesett a divatház ötvenedik évfordulójával. Galliano mindent megtett, hogy Dior szellemiségét továbbvigye kreációiban. Beleásta magát a cég háziarchívumába, hogy minél közelebb kerülhessen a nagy előd gondolkodásmódjához. Lelkiismeretes felkészülése és tiszteletteljes hozzáállása meghozta gyümölcsét: aki jelen volt 1997-es bemutatóján, érezte kreativitásának azt az erejét és kivételességét, mely rendkívüli módon hasonlított Dior 1947-es kilépéséhez. A két bemutatót pontosan fél évszázad választotta el egymástól, mégis Galliano pontosan megőrizte a Dior által alkotott értékeket. John Gallianót tartják Christian Dior spirituális utódjának. Modernizálta a Dior-kollekciókat, és ezáltal egy fiatalabb közönséget is megnyert a márkának. Rendelkezik azzal a tehetséggel, hogy bár csapongó, de mozgékony és színes, mint egy trópusi madár. Nem rejtőzik el, harsány önbizalommal száll egyik ágról a másikra. "Galliano azon kevesek egyike a divattervezés világában, aki meri önmagát megmutatni, és aki örömét leli saját alkotásaiban. Márpedig a szakmának éppen ilyen alkotókra van szüksége, akik némi bohózatot visznek a folyamatos kutatás komoly foglalatosságába."
(Vogue Italia) 

***

"Azért készítek parfümöt, hogy amikor kinyitunk egy flakont, minden ruhám előtörjön belőle, és a nő, akit öltöztetek, érzések hullámát hagyja maga után"– vallotta Dior. Elsőként a kortalan, a ma is sikeres Miss Dior született meg. Bemutatójakor befújták vele a divatház termeit, a hölgyek pedig nagy ovációval fogadták a gardéniás, narancsos, jázminos, tölgymohás jelleg? kompozíciót. 1956-ban került a polcokra Dior legkedvesebb virágának, a gyöngyvirágnak illatos harangocskáit magába záró Diorissimo. 1966-ban valósággal berobbant az Eau Sauvage, mely most is az egyik legnépszerűbb férfiillat Franciaországban. 1985 a Poison éve volt. A világ egyik fele szinte rajongani kezdett érte, a másik fele dühösen elfordult ettől a merész, különleges fűszerezés? illattól. A Dune "dámás" kompozíciójával Diorék legelegánsabb hölgyvásárlóiknak kedveskedtek. 1988-ban minden idők legsikeresebb férfiillatát dobták piacra Fahrenheit elnevezéssel. Annyira eredeti és egyedi, hogy elmondható: szinte egy újfajta illatharmónia bontakozik ki orrunk előtt, ha kifújjuk szemcséit. S hogy milyen típusú férfinak szánták alkotói? Barátságos, melegszívű, állhatatos férfinak, aki büszke arra, hogy hűséges a társához, akinek az a legnagyobb romantika az életében, ha együtt lehet a családjával. Aki elsősorban nem szép szavakkal, hanem tettekkel fejezi ki szeretetét; igazi, karakteres, "szúrós tekintet?" férfi. Korunkban, ahol az uniszex égisze alatt a férfiak rendkívüli módon elnőiesedtek mind öltözködésükben, mind mozdulataikban, a Fahrenheit éles határvonallal "tiltakozik" ez ellen a jelenség ellen, és kompozíciójával egyfajta járható "illatutat" is biztosít a karakán, ápoltságukra azért adó, vérbeli férfiak számára. Dobozának és üvegének színei a bordó és a fekete; csomagolása impozáns, mégis diszkrét. Fanyarságáról a szantálfa gondoskodik. Összetevői: bergamott, levendula, gyöngyvirág, cédrus, galagonya, ámbra, pacsuli (50 ml: 11 800 Ft).

1999-ben – hagyományához méltóan – újra nagyot alkotott a Dior-ház, a J\'adore nev? női parfüm megjelentetésével. Üvegét az ókori amforák nemes eleganciája ihlette, kupakja pedig egy ősi ékszert idéző nyakékre emlékeztet, melyet a maszáj nők hordanak. A fehér és az arany színvilága a tisztaságot, az ártatlanságot és az előkelőséget hangsúlyozza. Ez a parfüm azoknak szól, akik spontán ki tudják mutatni érzelmeiket, a bennük levő lelkesedést és szenvedélyt. Akik szinte a végletekig tudnak rajongani egy jó ügyért, vagy számukra igaznak és nemesnek tartott célokért. Akik nem tudják fél szívvel megélni az életet, hanem munkájukban, kapcsolataikban minden erejükkel azon igyekeznek, hogy a legtöbbet és a legjobbat nyújtsák. Ezek a típusok talán a világ legsebezhetőbb emberei, hiszen nem ilyen magas hőfokon él általában az emberiség. Az unott, sivár, közönyös és rosszkedv? pillanatokban a J\'adore vidámságot, lendületet és egy kis életszeretetet "lehell" ránk. 50 ml-es kiszerelése most ünnepi öltözetet kapott. Flakonját matt aranyba csomagolták, melyet lézer segítségével teleszórtak átlátszó Dior-logókkal, s ezeken keresztül ragyog áttetszően a J\'adore aranyszín? folyadéka. 

A szinte királynői megjelenés? J\'adore So Dior limitált példánya fésülködőasztalunkon nem fog egyszer? parfümnek tűnni, hanem gyönyörű, ékszeres doboz benyomását kelti majd. Vigyázat, azért ékszereink mégse férnek el benne, hiszen maga a parfüm egy szikrázó ékszer! Legfontosabb összetevői: champaca, ibolya, rózsa, damaszkuszi szilva. (50 ml: 16 300 Ft). 2003 nyarán piacra dobták Eau de toilette formában is, mely nagymértékben emlékeztet szenvedélyes elődjére, mégis egyfajta könnyedebb jelleget kapott. Mintha az alkotók így üzentek volna: nagyszerű, ha valaki "j\'adore-osan" maximalista, de azért a lazaság és a felhőtlenség atmoszférájáról se feledkezzünk el. Gondtalan illat, humorral és jókedvűséggel tarkítva. Eau de toilette változatában az eredeti kompozíció gyümölcsös jegyeit emelték ki (50 ml: 14 300 Ft).

Újra egy kis komolyság, mélység és elegancia: Dior Addict. Keleties, virágos kompozíciója már első fújásra meghökkentő. Nem is csoda, hiszen két legfontosabb összetevője, a bourbon vanília és az Éjszaka Királynője. Ez utóbbi egy Jamaikán termő, ritka növény. Éjszaka virágzik, de csak egyszer, majd elhervad. Átmérője közel 30 cm, ezzel egyike a világ legnagyobb virágainak, illata pedig az egyik legerősebb a növényvilágban. Az Addict üvegét a népszerű és azonos nev? Dior Addict rúzs formája ihlette, tehát követi a szögletes vonalakat. Nagyon eltér Dior korábbi formáitól. Doboza is érdekes: egy különleges technológia segítségével a színek minden szögből másképp hatnak (50 ml: 16 300 Ft). 

A férfiaknak szánt Higher ötlete az emelkedés és egy jobb sors ígéretének szimbólumán alapul. Magasabb. Egy erőteljes és jelentésdús név. Egy középfok, amely mégis magasságot nyújt. Hedi Slimane tervezőnek az volt a célja, hogy új generációt hódítson meg a márkának. Sikerült is neki, hiszen a városi, modern környezetet és kultúrát reprezentáló illat azonnal a parfümök éllovasai közé került. 

"Testvére", a vadonatúj Higher Energy, közel egy hónapja látott napvilágot. Fiatal, modern, városias szellemisége vonzó és elérhető koncepciót nyújt, amellyel a férfiak azonnal és könnyen azonosulni tudnak. Fejjegyében a boróka és a grapefruit található. Szívjegyét a körte, a szerecsendió és a tömjén alkotják. Alapillata a szantálfa (50 ml: 11 800 Ft).

Diorhéjban

Christian Dior 1905. január 21-én született Granville-ben, egy kis tengerparti városkában, Franciaország észak-nyugati partvidékén. Tehetős család gyermekeként politikai tanulmányokat folytatott, hogy diplomata legyen. Nagyon szeretett volna szülei elvárásainak megfelelni, viszont már egészen fiatalon vonzódott a művészetekhez. Munkásságának kezdetén a Figaro cím? híres francia napilap divatoldalainál dolgozott, ahol divatvázlatokat készített. Ezek néhány híres divattervezőnek megtetszettek (Patou, Nina Ricci, Piguet), és vásároltak rajzaiból. Marcel Boussac textilmágnás meglátta Diorban a tehetséget és úgy döntött, hogy anyagilag támogatja őt egy saját divatház létrehozásában. Dior tehát 42 évesen óriási lehetőséget kapott az élettől, amit később nagyon is megbecsült. 1946-ban az Avenue Montaigne-en nyílt meg az első Dior-ház, ahol a mai napig megtalálható a tervező stúdiója az üzletével együtt. Épületének homlokzatát szürkére és fehérre festették, mely színkombináció az évek során védjegyévé vált. A ruhák mellett mindig nagy figyelmet fordított a kiegészítőkre is. A kesztyűk, a kalapok, a táskák, az ékszerek és a parfümök fontos elemeivé váltak munkásságának.

Olvasson tovább: