Kereső toggle

Mennyit ér a nyelvvizsga az EU-ban?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legtöbb uniós tagállam és tagjelölt munkahelyein és iskoláiban nem sokra megyünk a hazai nyelvvizsgapapírjainkkal: mindenhol az adott ország nyelvének megfelelő szint? ismeretét követelik meg, amit saját módszerekkel mérnek fel. Vizsga előtt. A megfelelő nyelvismeret alapfeltétel az EU-ban való tanuláshoz, munkavállaláshoz

Az EU 2002 végén jelezte tagállamai felé a nyelvvizsgák mielőbbi egységesítésének szándékát. A magyar vizsgarendszer megfelel az uniós irányelveknek, a legtöbb EU-tag és tagjelölt azonban még nem tette egységesíthetővé a szabályozását. Barabás László, a Nyelvvizsgát Akkreditáló Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a testület 2003-ban azzal foglalkozik majd, hogy az EU minél több tagállamával elfogadtassa a magyar állami nyelvvizsgákat.

Mivel a nyelvvizsgák elismerésére vonatkozó szabályozás sokszor egy országon belül is eltér, a legtöbb EU-tag egyetemein és munkahelyein nem a nyelvvizsga-bizonyítvány a feltétele annak, hogy valaki felvételt nyerjen az adott intézménybe, hanem személyes beszélgetésen vagy írásban győződnek meg a felvételt kérő nyelvismeretéről.

Barabás László, a NYAT elnöke úgy vélte, hogy az eltérő szabályozás miatt a legnagyobb nehézsége annak van, aki külföldön akar dolgozni vagy tanulni, mivel minden intézmény más elvárást támaszt a felvételt kérőkkel szemben. Bár a legtöbb helyen csak annyit jelölnek meg a követelmények között, hogy a felvételkérőnek elegendő nyelvismerettel kell rendelkeznie, egyes intézmények elfogadnak egy bizonyos típusú nyelvvizsgát – érdemes hát előre tájékozódni.

A nyelvvizsgarendszerek száma napjainkban folyamatosan nő, hazánkban jelenleg 19 központ 118 helyén 24 vizsgarendszer szerint lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni. Barabás ugyanakkor elmondta, hogy a nyelvvizsgaközpontoknak várhatóan módosítaniuk kell feladatsoraikat, és részben át kell dolgozniuk vizsgarendszereiket, hogy az teljesen megfeleljen az Európai Tanács elvárásainak. Így a vizsgázóknak az eddigiekhez hasonló, de több nyelvi készséget vizsgáló feladatokat kell majd megoldaniuk. Az átalakításról szóló kormányrendelet ősszel léphet életbe, így a nyelvvizsgaközpontoknak fél év áll majd rendelkezésükre, hogy az új szabályozásokat bevezessék. (origo)

Olvasson tovább: