Kereső toggle

Influenzajárvány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vírus okozta influenzát a legtöbb ember a náthás megbetegedések közé sorolja, holott ennél sokkal komolyabb fertőzésről van szó. Sokkal súlyosabb megbetegedést okozhat, mint más vírusok, könnyen alakulnak ki olyan bakteriális jelleg? szövődmények, amelyek komolyabb és hosszan elhúzódó betegségekhez is vezethetnek. Leginkább abban különbözik más fellelhető vírusoktól – állítja Dr. Vass Ádám, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője –, hogy egyedül ez képes rövid időn belül robbanásszer? gyorsasággal tömegeket megbetegíteni, akár országos szint? járványt okozni. Legkönynyebben a már legyengült immunrendszer? szervezetben telepszik meg, tünetei elsősorban a tagfájdalmak, rossz közérzet, valamint a hirtelen kezdődő magas láz. 

A szomszédos Csehországban immár 300 ezer ember szenved a fertőző vírustól. Az átterjedés lehetősége ugyan fennáll, de nem jelent nagyobb veszélyt, mint a Magyarországon már kimutatott influenza vírus jelenléte. Az idén tapasztalható száraz, hideg tél nem kedvez a terjedésének, az ország területén helyenként bukkannak fel nagyobb számú megbetegedések. Februárban egy fonyódi általános iskolában a tömeges megbetegedések miatt tanítási szünetet rendeltek el, de ez nem az influenzának volt köszönhető. Budapesten a Szent Imre Kórház egy részlegét viszont influenza vírus megjelenése miatt kellett látogatási tilalom alá helyezni. Ezenkívül Bács-Kiskun, Vas, Komárom-Esztergom megyékben fordultak többen orvoshoz ilyen jelleg? panaszokkal. 

A betegség megelőzése érdekében 1,3 millió embernek, elsősorban az arra rászorulók számára biztosítják az ingyenes védőoltást, amit a házi orvosoknál lehet igénybe venni. Aki oltást kér, annak legideálisabb időpontja a novemberi hónap, bár most sem késő kérni – a szer két hét alatt aktivizálódik –, főleg különböző krónikus betegségekkel küszködő személyek és idősek esetében létfontosságú megelőzés.

Az elmúlt években a fertőzés terjedésének tetőpontja január vége, február eleje volt, a tavasz beálltával általában már nem várható országos járvány. 

(Benke Zsuzsanna)

Olvasson tovább: