hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egyszerűség nagyasszonya
Coco Chanel eleganciája

2002. 12. 09.
Gabrielle "Coco" Chanel nemcsak a női divatot forradalmasította kényelmes ruháival és gyönyör? kosztümékszereivel, hanem 1921-ben megalkotta a világ leghíresebb illatszerét, a Chanel No 5-öt. Ezzel végleg letette névjegyét a szépségipar világában, és a divat tekintélyes nagyasszonyává vált. Összefonódó C betűket ábrázoló emblémája túlélt világháborúkat és korszakokat; egy legenda pecsétjeként a mai napig ott tündöklik a parfümériák polcain.

A Chanel-ruhák és -illatok – szimbólumok. A legfinomabb elegancia és a magas nívóra törekvő életvezetés jelképeivé váltak.



Vissza a múltba!



Mademoiselle Chanel 1883-ban született, Saumurban. Tizenkét évvel később édesanyja meghalt, ezért árvaházba került. Ez az időszak rendkívül mélyen beivódott emlékeibe. Erősen hatottak alkotói fantáziájára a fekete suhogó kabátok, a végtelen folyosók bézs szín? falai és a súlyos egyenruhák. Család nélkül nőtt fel, egyedül kellett boldogulnia. Szívós természete és művészi ösztöne mégis utat nyitott számára. A francia felső tízezer egyik műkedvelő tagja vezette be az arisztokrácia köreibe. Ebben a környezetben találkozott élete nagy szerelmével, Boy Capellel. Ő ösztönözte Chanelt, hogy mutassa meg tehetségét a külvilágnak is. Segített neki, hogy megnyithassa első butikját a rue Cambon 21. sz. alatt. Ott elsősorban kalapokat árultak. A világháború híre azonban hamarosan elijesztette az előkelő hölgyeket Párizsból. Három év múlva a normandiai tengerpart egyik divatos üdülőhelyén azonnal elkapkodták bő szabású és kényelmes alkalmi ruháit. Ezek tették híressé. A kor divathollóinak hangos károgásai se akadályozták meg abban, hogy a kényelmetlen fűzőt félredobja és haját rövidre vágassa. Búcsút mondott a halcsontnak és a hosszú hajnak. A komplikált, sok rétegű, nehéz szoknyát levette és nadrágot húzott; sőt arcátlan módon hagyta, hogy a nap lebarnítsa bőrét! Ez bizony korszakváltás volt a javából. À Dieu, 19. század! Bebizonyította, hogy a kényelmesen elegáns öltözék összeegyeztethető a természetes és mozgékony külsővel. A Chanel-stílus eredetisége egyben váratlan szövetség is volt a klasszikus, komoly, minimalista ruhadarabok és a meleg, barokk, ultranőies kiegészítők között. "A divat egy szórakoztató ötlet, amely azonnal elégeti önmagát. A stílus azonban akkor is megmarad, ha közben esetleg megújul"– vallotta Chanel. A \'30-as években rukkolt ki azzal a bizonyos "kis fekete ruhával" és a hozzá való hosszú gyöngyfüzérrel; továbbá strasszból, gyémántból, rubinból készült karpereceivel és mellt?ivel kápráztatta el vásárlóit. Ruhái anyagait kibővítette a tweeddel és a gabardinnel, melyek addig a férfiaknak voltak fenntartva. Kis fekete ruhája és szőtt kosztümjei számtalan variációs lehetőséget nyújtottak. A világ legelegánsabb hölgyei még mindig az ő modelljeit viselik. 1971-ben tért örök nyugovóra. Karl Lagerfeld folytatja a Chanel-birodalom tradícióját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!