hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tippek helyiségenként

2002. 11. 25.
Konyha: a központi menynyezeti lámpatest leginkább ebben a helyiségben nem elegendő, mert a munkafelületek általában a fal mellett futnak, így a konyhában dolgozó személy beárnyékolja azt, ahol pedig a legtöbb háztartási balesettel veszélyeztetett munkafolyamat zajlik. Az ideális, árnyékmentes munkafelület eléréséhez legjobb a fénycső alkalmazása, amit a felső elem alá szerelünk.

Fürdőszoba: legfontosabb a tükörben látszó személy arcának árnyékmentes, kellő erősség? megvilágítása. A felülről vagy egy oldalról érkező fény csúnya árnyékot vet az áll alatt és az orr mellett, így erre a célra legalkalmasabb a tükör két oldalán szemmagasságban elhelyezett világítás. Ha ezek a fényforrások nem elegendők az egész helyiség megvilágítására, kiegészítésképpen alkalmazzunk fali vagy mennyezeti lámpatesteket is. 

Étkező: a legoptimálisabb, ha a fény túlnyomó része csak az étkezőasztalra esik. Ezt például elérhetjük úgy, hogy a mennyezetről belógó lámpa alsó szegélye és az asztal közötti 60-70 cm biztosítja, hogy az asztal körül ülők lássák egymást, de egyikőjüket se vakítsa a fény. 

Hálószoba: az általános világítást praktikus, ha az ágyból is tudjuk kapcsolni. Emellett természetesen szükség van éjjelilámpára és/vagy olvasólámpára. Előnyös, ha a hangulatos éjjelilámpa és a nagyobb fényt adó olvasólámpa különválik, de ez sok helyen nem oldható meg, ezért mindenképp állítható fejűt válasszunk! A ruhásszekrénybe vonalizzót tehetünk, amit zsinórral vagy az ajtóra szerelt automatikus kapcsolóval működtethetünk (mint a hűtőszekrényben).

Nappali: ha már a szoba teljes fénybe borítása és hangulatvilágítása megoldott, nagy körültekintéssel alakítsuk ki az egyes családtagok különböző elfoglaltságaihoz szükséges megvilágítást, akik sokszor szeretnek a családi élet színterének helyiségében, a nappaliban tartózkodni, de mégis egy kicsit elszeparálódva önálló tevékenységet folytatni. Ilyen lehet az olvasás, a kézimunka, amelyek oldalról és hátulról jövő fényt igényelnek, vagy az írás, aminek megvilágítása akkor jó, ha a nem író kéz oldaláról és elölről érkezik a fény. A kisfeszültség? halogénizzók fénye kevésbé fárasztja a szemet, mint a fénycsőé vagy a volfrámizzóé. Ügyes, házilag megoldható, és egyáltalán nem drága megoldás, ha a magas szekrények tetejére kis kapcsolóval ellátott fénycsövet helyezünk. Optikailag magasabbnak fog tűnni a helyiségünk, és egy gazdaságos hangulatvilágítást hoztunk létre.

A fentiek csak ízelítők a modern lakásvilágítás lehetőségeiből. Igyekezzünk részletekbe menően, minden élethelyzetünket végiggondolva kialakítani egyedi világítástervünket! (D. K.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!