Kereső toggle

Négy Oscar-díjat kapott az Egy csodálatos elme

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az idei Oscar-díj kiosztás az újonnan megnyílt Kodak Színházban zajlott le pazar díszletek között. Magát az eseményt Whoopi Goldberg mennyből jövetele indította, amint három emelet magasságból leszállt, meginvitálván a színpadra a jelen lévő délceg férfinépet. Az Oscar-est nagy győztese Ron Howard rendező (Egy csodálatos elme) Fotó: Reuters

Most lássunk néhány díjat. A Rob Howard rendezte Egy csodálatos elme cím? alkotás kapta a legkiválóbb filmnek járó elismerést, valamint a legjobb rendezés díját is. Az immár 74. alkalommal odaítélt amerikai filmakadémiai díjak közül egyaránt négy Oscar-szobrocskával tüntették ki a tudathasadásos matematikusról szóló Egy csodálatos elme, illetve nagy ellenfelének tekintett, A gyűrűk ura – A gyűr? szövetsége című, Peter Jackson által rendezett Tolkien-történetet. A legjobb férfi főszereplőnek az afroamerikai Denzel Washingtont találták, a Training Day cím? filmben játszott szerepéért, amelyben egy gonosz Los Angeles-i rendőrt alakított. A legjobb női főszereplő Oscar-díját Halle Berry kapta a Monster\'s Ball cím? filmben nyújtott alakításáért. Berry szintén afroamerikai, tehát idén mindkét nem esetében fekete bőr? színész kapta a főszerepért járó Oscart. Mind a férfi, mind a női mellékszereplői kategóriában olyan színészt találtak a díjazásra legérdemesebbnek, akinek a főalak házastársát kellett eljátszania. A legjobb férfi mellékszereplő díját Jim Broadbent kapta, az Iris Murdoch életéről készült, Iris cím? filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Oscar-díját Jennifer Connelly szerezte meg, aki az Egy csodálatos elmében a skizofrén matematikus feleségét alakította. 

Az idén új díjkategóriaként bevezetett, legjobb animációs nagyjátékfilm m?fajában a "Shrek" győzött. A legjobb nem angol nyelv? film Oscar-díját a Danis Tanovic rendezte, Senki földje cím? bosznia-hercegovinai film alkotógárdája nyerte el. A legkiválóbb jelmeztervezőnek Catherine Martin és Angus Strathie bizonyult, a 19–20. század fordulójának Párizsában játszódó zenés film, a "Moulin Rouge" kosztümjeinek megalkotásával. Ugyanez a produkció kapta a legjobb művészi hatás és díszlet díját is. 

A díjkiosztó gálán életm?díjat vehetett át a most 75 éves Sidney Poitier, ő Denzel Washington mostani kitüntetéséig az egyetlen fekete bőr? művész volt, aki férfi főszerepért Oscart kapott, csaknem négy évtizeddel ezelőtt. Robert Redford tiszteletbeli életm? Oscar-díjat vehetett át. Ezzel nem csupán a gazdag pályát befutott, 64 éves színész előtt tisztelegtek, hanem elismerték rendezői, produceri, valamint "tehetségkutatói" munkásságát is. 

Hollywood egyébként idén ráébredt, hogy egy kampány nem csak politikai megbízatásért, de egy Oscar-díjnak nevezett, kis aranyszobrocskáért is folyhat, és az egyik ugyanúgy komoly milliókba kerülhet, mint a másik. Nem is beszélve arról, hogy amint az egyik mocskolódást alkalmazhat, úgy megteheti ezt a másik is. Sajnálatos módon ezúttal ilyesmi történt a film hazájában is, ami bizony nem kis visszatetszést keltett mind az akadémia, mind pedig a filmkészítők berkeiben.

Olvasson tovább: