Kereső toggle

Fellini fenyegető víziója

Kihalhatnak a férfiak?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A spermabankok és a mesterséges megtermékenyítés, az emberklónozás és az önmegtermékenyítő petesejt, a férfiak sokasodó egészségügyi és pszichológiai problémái, illetve a nők társadalmi szerepvállalása miatt a kutatók arra figyelmeztetnek: ha így haladunk tovább, a végén kihalhatnak a férfiak.

A British Medical Journal hasábjain megjelent tanulmány rámutat arra, hogy a férfiaknak már ma jóval rövidebb a várható élettartamuk, mint az ellentétes nemnek, amely ugyanakkor egyre több téren átveszi a hagyományosan férfiaknak szánt szerepeket. Siegfried Meryn professzor szerint a nyugati társadalmakban évtizedek óta egyenletesen növekszik a férfiakat érintő pszichológiai problémák – mint például az alkohol- és kábítószeraddikció, a középkorúak krízise, a depresszió és a családon belüli erőszak – előfordulásának gyakorisága is.

Az andrológus szerint kérdéses, hogy a spermabankok, a választható nem? gyermeket eredményező mesterséges megtermékenyítés, az emberklónozás és az azonos nem? házasságok korában egyáltalán szüksége lesz-e a társadalomnak férfiakra. Hiszen a szaporodás nélkülük is megoldható, és a nők sok szempontból jobban megfelelnek a 21. századi társadalmak által támasztott elvárásoknak. Ad absurdum elképzelhető, hogy még a spermabankok is feleslegessé válnak: amerikai kutatók nemrégiben hírt adtak arról, hogy mesterséges spermaként működő kémiai koktélt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a petesejt képes megduplázni saját kromoszómáit, és mesterségesen megtermékenyíteni önmagát. Amennyiben az egereken kikísérletezett új reproduktív módszer – amely kizárólag nőnem? utódok létrejöttéhez vezet – emberek esetében is működőképesnek bizonyul, spermákra sem lesz szükség a nők szaporodásához. (DOTE)

Olvasson tovább: