Kereső toggle

Füstölő magyarok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországon ma minden ötödik ember közvetlenül vagy közvetve a dohányzás miatt hal meg – állítja Józan Péter, a KSH főtanácsadója.
A közvetlen összefüggés a tüdőrákot, a közvetett kapcsolat a dohányzás okozta "járulékos" betegségeket jelenti (ld. érrendszeri problémák).

A dohányzás okozta betegségek manapság ugyanakkora veszélyt jelentenek, mint a múlt század elején a tbc: 1902-ben a tuberkulózis a halálozások 15 százalékáért volt felelős (ezt később sikerült visszaszorítani), ugyanakkor 1999-ben a halálozások 20 százaléka függött össze a dohányzással. A tüdőrákosok többsége dohányos. Általánosságban elmondható, hogy a 20. század utolsó harmadában rosszabbodtak a magyar lakosság halálozási mutatói, halvány javulás csak a legutóbbi években tapasztalható. Ha Európa többi országát vesszük alapul, akkor kiderül: hazánk gazdasági fejlettségéhez képest a megbetegedési és halálozási arányok rosszak. Ez az állapot különösen a középkorú, 35–64 éves férfiakat sújtja, ráadásul körükben a halálozások 35 százaléka dohányzásspecifikus. A dohányzás ártalmai egyre kevésbé korlátozódnak a férfi nemre, hiszen a nikotinfüggés manapság egyre inkább jellemző a nők, sőt a fiatal lányok körében is. A cigarettagyártó multicégek pedig mind sikeresebben terjeszkednek Kelet-Európán keresztül Ázsia felé, olyan országokba, amelyekben a népegészségügy tudvalevően még igen gyenge lábakon áll. (M. R.)

Olvasson tovább: