hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Czukkedlik, mézesbábok, habcsókok

2001. 12. 23.
Az örökzöldek díszítése közkedvelt szokás volt már az ókori római lakosság körében is. A karácsonyfa-állítás német eredet? szokás, elterjedése a 17. századra tehető. Hazánkban az 1820-as évektől állítottak feldíszített fenyőfát a polgári lakások szalonjában, az ünnep jellegzetes cukorkája is innét kapta a nevét.



Karácsonyi ünnepi kellékek a 19. századból (múzeumi fotó)

A karácsonyfa-díszítés tradíciója eleinte csak az arisztokrácia körében volt divat, majd hamarosan a módosabb polgárság is megkedvelte. Az ünnepi díszbe öltöztetett fára a reformkor idején gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, süteményeket, tojáshabból készített figurákat, papírdíszeket, aranyszínűre festett diót, almát, ritkábban szőlőt akasztottak. 

A szaloncukor-készítés karácsony előtti össznépi családi munkának számított – meséli Rédey Judit, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa. Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte ezeket a selyempapírba, később sztaniolpapírba is beburkolt, nádcukorral és mézzel főzött golyócskákat, egyszer? cukorkaféleségeket, kakaós készítményeket. Hajdanvolt híres cukrászdákban is készítettek szalonczukkedlit, és inasok feladata volt a megrendelések házhoz szállítása. Az előző századfordulótól indult meg a szaloncukorkák gyári tömegtermelése. 

A fogyasztói szokások máig változóban vannak. Szabó Károly, a CBA logisztikai, áruforgalmazási és raktárgazdálkodási igazgatója kérdésünkre elmondta, évek óta folyamatosan esik vissza a vásárlás mennyisége. Míg évekkel ezelőtt kilogrammszámra vitték a szaloncukrot az emberek, ma már húsz dekával is beérik. Az igény a jobb minőségű, drágább termékek irányában erősödött. Előszeretettel vásárolják például a Milka termékeket vagy a konzum jelleg? Sweetpoint cukorkát. Szabó meglátása szerint a szaloncukor-fogyasztás a nyugati tendenciákat fogja követni, szerinte hamarosan patikamérlegen fogják kimérni külön kis pultokon.


Szaloncukor házilag 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!