hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aranyat ér a mirha

2001. 12. 23.
Amikor így karácsony táján világszerte megemlékeznek Jézus Krisztus születéséről, a bemutatott filmek és színdarabok mind beszámolnak néhány fontos szereplőről, akik egy csillagot követve érkeztek Betlehembe, hogy hódoljanak a zsidók királyának. Nem érkeztek üres kézzel. Máté evangéliuma szerint aranyat, tömjént és mirhát vittek a Messiásnak. E titokzatos látogatók kilétéről viszonylag keveset tudni, a Biblia fő meghatározása velük kapcsolatban az, hogy (napkeleti) bölcsek. Ebből kiindulva az is elképzelhető, hogy ők már kétezer évvel ezelőtt tudták azt, amit amerikai kutatók nemrégiben jelentettek be: a mirha rákellenes gyógyszerként használható. 

A felfedezést Dr. Mohamed Rafi, a New Jersey Rutgers Egyetem kutatója jelentette be, aki beszámolt arról, hogy laboratóriumi körülmények között a mirha megöli a rákos sejteket. A kutatók szerint a drága fűszer főként a mell- és a prosztatarák megelőzésében alkalmazható majd, mivel semlegesíti a rákos sejtek által túltermelt, a sejtek burjánzásáért, illetve a kemoterápiával szembeni rezisztenciáért felelős Bcl–2 nev? speciális fehérjét. 

A mirha gyógyhatása a Közel-Keleten régóta jól ismert. A kesernyés ízű, gyanta illatú, drága fűszert több ezer éve használják parfümként, a belőle készített kenőcsök pedig sebek és daganatok gyógyítására szolgáltak az ókori Keleten. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a mirha nem olyan erős, mint a hagyományos kemoterápiás gyógyszerek. Alkalmazása mellett szól viszont, hogy ezektől eltérően csak a rákos sejtekre ártalmas, az egészségesekre nem. 

Mohamed Rafi szerint öt-tíz évre van szükség ahhoz, hogy a mirha alapú rákellenes gyógyszer a piacon megjelenhessen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!