Kereső toggle

A magyar felnőttek többsége nemigen tud úszni

Nem szégyen a tanulás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szakemberek becslései szerint Magyarország felnőtt lakosságának mindössze 30-40 százalékáról mondható el, hogy tud úszni, a fennmaradó 60-70 százalék vagy egyáltalán nem tud, vagy csak éppen annyira, hogy hoszszabb-rövidebb ideig fennmaradjon a víz felszínén. Ráadásul sokan azt gondolják: már túlléptek azon az életkoron, hogy időt, pénzt és energiát áldozva kezdjék kipróbálni a vízben való lubickolás örömeit.

Szerencsére nem mindenki törődik bele abba a ténybe, hogy tulajdonképpen bármikor belefulladhat a Dunába, és ha másért nem, hát egészségügyi megfontolásokból rászánja magát arra, hogy megtanuljon úszni. No, hát az ilyenek vannak kisebbségben. A felnőtteknek szóló úszótanfolyamokon ugyanis legfeljebb egy-két ember küzd a medencében. Ennek sokszor az a fő oka, hogy nincsenek megfelelő körülmények biztosítva a számukra. A margitszigeti sportuszoda úszómestere szerint az emberek szégyenlik, hogy felnőtt fejjel kell a fiatalok előtt ügyetlenkedniük, nem beszélve arról, hogy a medencét a sportolók foglalják el, ahol egy kezdő tanoncnak meglehetősen szűkös helye marad. Pedig nem ártana erre nagyobb hangsúlyt fektetni. Számos esetben azért kellett embert menteni a medencéből, mert az illető meg volt győződve arról, hogy tud úszni, és nagyot tévedett. Még nagyobb tévedés, amikor ezt a meggyőződését a szülő a kisgyermekére is vonatkoztatja, és beviszi őt a mély vízbe. Nyílt vízen pedig egyenesen életveszélyes a tartózkodás, még az olyanok számára is, akik medencében elúszkálnak valahogy. Ott ugyanis egészen mások a körülmények: hullámzás, vízi növény, sodrás annyira megijesztheti a fürdőzőt, hogy félelmében önuralmát elveszítve komoly bajba kerülhet. Az úszótanfolyamokon ugyanakkor nem tolonganak a felnőtt jelentkezők. Pedig a tanfolyamokon elsajátított szabályos úszástechnikával nemcsak gyorsabban haladunk a vízben, hanem sokkal kevésbé is fáradunk el.

A Komjádi Béla uszodában hasonlóak a tapasztalatok. Mivel a sportlétesítményt elsősorban sportolók veszik igénybe, kevésbé tudó úszókat nem is engednek be a medencébe. Ellenben itt működik két úszóiskola – felnőtteknek is –, a jelentkezőket négy kategóriába osztják be: kezdő, középhaladó, haladó és kondicionáló. (A kondicionáló oktatásban a tanuló úszásstílusát és technikáját csiszolják ki az oktatók.) Egy tanóra 1000–1500 forint körül mozog, csoportoknak kedvezményt biztosítanak.

A fent felsorolt tapasztalatokkal szemben azonban a Nyéki Imre uszodában egész másképp fest a kép. Egy veterán úszó elmondása szerint – aki hetente háromszor tart oktatást felnőtteknek – meglepően nagy az igény, és ezzel együtt a felnőtt jelentkezők száma is. A sportuszodákkal ellentétben, melyeket alapvetően sportcélokra használnak, kevés helyet biztosítva hobbiúszóknak, ez a fajta uszoda elsősorban a lakosság számára van fenntartva. Ezenkívül az esti órákban zajlik az oktatás, hogy külön legyenek a fiataloktól. Ebben a létesítményben viszonylag kevés sportesemény zajlik, az emberek kikapcsolódni járnak ide. Nyáron rengeteg a jelentkező, sokszor azért, mert a tengerparti nyaraláshoz elengedhetetlen az úszástudás. Volt olyan személy, akinek mindössze egy hete volt elutazásig, de elegendő volt ennyi idő, hogy elsajátítsa az alapokat. Az oktató hölgy tapasztalata szerint a felnőttek nagyon gyorsan tanulnak, már rövid időn belül jó eredményeket lehet velük elérni – persze csak akkor, ha megvan bennük a megfelelő motiváció, eltökéltség. Az oktatás célja elsősorban az, hogy az embereknek jó vízbiztonságuk legyen, sikerélmény legyen számukra az úszás. Nem- egyszer előfordul, hogy a korábban több tanfolyamon sikertelen vagy víziszonyos jelentkező mára biztonsággal tempózik a mély vízben. Ezért is tartják kismedencében az órákat, ahol a delikvensek leküzdik víztől való félelmüket, és utána már bátran mozognak a mély vízben. A tanulni vágyók életkora főleg 35–45 éves korig terjed, ennél idősebbek ritkábban jelentkeznek, bár volt rá példa, hogy egy 78 éves hölgy vett órákat, kedvet kapva unokája úszóleckéitől. A fiatal generáció 60-70 százaléka viszonylag jól tud úszni, köszönhető ez az iskolai kötelező úszásoktatásnak, bár az még mindig kevés. Csak az a gyerek tud jól megtanulni úszni, akit ezen kívül a szülei folyamatosan visznek különórára. (A Nyéki Imre uszodában egy hónapra heti két alkalommal tartott tanfolyam 2800 forintba, heti három alkalommal tartott tanfolyam 3200 forintba kerül.)

Olvasson tovább: