Kereső toggle

Spray helyett stift

Vegyi fegyverek az izzadás ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ilyenkor nyáron különösen gyakori jelenség az izzadás, s nem mindegy, hogy milyen módon teszünk ellene. Mindenek előtt ajánlatos a kellő ruházat kiválasztása. Minden ellenvetés ellenére máig érvényes az a nézet, hogy a könnyű, természetes alapanyagú viseletek a célszerűek, ilyen a viszkóz, a pamut és a len. A tisztán műszálas ruhák többnyire nem engedik át a nedvességet, ezzel magyarázható az is, hogy a műszálas zokniktól könnyen begombásodhat a láb. Az vitán felül áll, hogy a nejlon anyagok (esőkabát, pelenka) alatt a forróságban könnyen dunsztolódhat az ember, s fokozottan ki van téve különböző bőrbetegségeknek.Hőségben a gyakori zuhanyzás és a dezodorok használata mindenki számára ajánlatos

Kézenfekvő védekezés a meleg ellen a fokozott higiénia betartása is. Ajánlott napjában akár többször is lezuhanyozni, s előszeretettel használni a testápoló szereket, dezodorokat. Dr. Horváth Gábor bőrgyógyász kérdésünkre elmondta: ezek a kozmetikai szerek a közhiedelemmel ellentétben nem idéznek elő fokozott izzadékonyságot, a bőrfunkciót és testünk hőszabályozását nem befolyásolják károsan. Viszont előfordulhat, hogy egyes összetevőikre – bizonyos vivő- vagy illatanyagokra, alkoholra, esetleg a hajtógáz alkotóelemeire – valaki az átlagosnál sokkal érzékenyebb, s ilyenkor allergiás tünetek jelenhetnek meg a bőrén. A "legkíméletesebb" kozmetikumoknak számítanak a szakember szerint a krémdezodorok, a pumpás, a golyós dezodorok vagy a stiftek – tehát ami nem spray –, s ezen túlmenően az alkoholmentesek tekinthetők a leginkább bőrbarát készítményeknek. Ebben az esetben is igaz, hogy a drágább nem feltétlenül jobb. Viszont nem árt felhívni a figyelmet arra, hogy számtalan esetben nem a kozmetikum a bűnös a bőr gyulladásáért vagy egyéb elváltozásáért, hanem például valamilyen fertőzés áll a háttérben, amit a dezodor legfeljebb csak irritál. Az is előfordul, hogy az izzadás miatt annyira felpuhul és kidörzsölődik a bőr, hogy mikor ráfújjuk a spray-t, meglehetősen kellemetlen érzés áll elő. A bőr gyanús elváltozásainál mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, s ne magunk találjuk ki, hogy mi idézte azt elő.

A dezodorok alkalmazása kisgyermekeknél felesleges, azonban serdülőkortól kifejezetten tanácsossá válik. Felnőtt korban gyakorlatilag elengedhetetlen a használata, a felpörgetett, stresszes életet élők számára pedig különösen javallott. Így férfiaknak is, akiknél persze nem az a lényeg, hogy súlyos parfümillat lengje őket körül, hanem az, hogy megtalálják a számukra megfelelő izzadásgátló szert.

Olvasson tovább: