Kereső toggle

Irodalmi kitüntetések

Ízlésbeli összhang

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kétféle rangos hazai irodalmi díj kiosztására is sor került január 22-én, a magyar kultúra napján. Esterházy Péter neve mindkét esetben szerepelt a díjazottak között: az 1995-ben alapított állami elismerést, a Márai-díjat idén két írótársával, Barnás Ferenccel és Határ Győzővel együtt vehették át Rockenbauer Zoltán kulturális minisztertől. Esterházy ugyanezen a napon kapta meg Harmonia Caelestis cím? művéért a Magyarország Európában Alapítvány kitüntetését, az első Magyar Irodalmi Díjat is, amelyet Göncz Árpád adott át az Akadémia épületében. 

A Márai Sándor-díj írói életm?ért vagy a díj adományozását megelőző évben megjelent kimagasló érték? prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható. A kuratóriumi indoklás szerint Esterházy Péter a jelenkor egyik legkiemelkedőbb magyar írója, akinek tevékenysége erőteljesen és rendkívül sokoldalúan kapcsolódik a magyar történelem és kultúra hagyományaihoz. Munkásságára Nyugat-Európában is felfigyeltek, műveinek külföldön kiadott fordításai komoly visszhangokat váltottak ki. 

Barnás Ferencet az utóbbi évek felfedezettjeként tartják számon irodalmi és olvasói berkekben. A kritika a magyar próza megújulásaként értékelte az 1959-ben Budapesten született, magyar-esztétika szakon diplomázott szerző két könyvét, a 97-ben közreadott Az élősködő, illetve a tavaly napvilágot látott Bagatell cím? regényét. 

A Kossuth-díjas Határ Győző 1957 óta él Londonban, 1976-ig a BBC magyar adásának munkatársa volt. Határ, aki filozófiai munkásságát az irodalminál is előbbre valónak tartja, a méltatás szerint valamennyi műnemben és szinte minden m?fajban alkotott, célja a m?faji határok elmosása, és egy univerzális írásmód megteremtése. 

Az állami elismeréssel egy időben, január 22-én első ízben adták át a Magyar Irodalmi Díjat, a Magyarország Európában Alapítvány elismerését. Göncz Árpád, a Magyarország Európában Alapítvány elnöke az ünnepség előtti sajtótájékoztatón elmondta: Esterházy Péter Harmonia Caelestis cím? kötete a szakmai zsűri egyhangú döntésével nyerte el a díjat. Az elismerés bruttó ötmillió forintos pénzjutalommal jár, amely jelenleg a legnagyobb összeg? szépírói elismerés Magyarországon. Az alapítvány tavaly jött létre tíz piacvezető magyarországi cég részvételével. Az alapítók a gazdasági és a szellemi tőke összefogásával azt szeretnék elérni, hogy a jövőben ismét teret nyerjenek a tehetségek, a maradandó értékek kiemelkedő elismerést kapjanak, és külföldön is megismerhetővé váljanak. (MTI)

Olvasson tovább: