Kereső toggle

Kitüntetett agitátor: Klaus Iohannis román államfő pályafutása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szász kisebbségiként pár éve az erdélyi magyarok is reménykedve voksoltak rá, ám az elmúlt időszakban tett uszító kijelentései rávilágítottak: az unióbarát államfőtől nem sok jóra lehet számítani.

„Hogy mondhat valaki olyat, hogy bárki is el szeretné szakítani Erdélyt? Ez kreténizmus!” – ezt a kijelentést a 2014-es román államfői választás kampányában egy televíziós interjúban tette Nagyszeben polgármestere, a szász Klaus Werner Iohannis.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje akkor azt is mondta, hogy ez a téma más századokból való, és politikai tőkeszerzés céljából ilyet mondani nem szabad. Hat év alatt nagyot fordult a világ: az államelnöki hivatalban adott sajtónyilatkozatában Iohannis múlt szerdán már konkrét tényként állította, hogy a román Szociáldemokrata Párt (PSD) azon „küzd a parlament titkos szobáiban”, hogy a magyaroknak adja Erdélyt. Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort név szerint említette, mint aki „megvette” a PSD ügyvivő elnökét, Marcel Ciolacut. Hogyan juthat ide egy, a kisebbségi létet elviekben jól ismerő politikus, miért maradt el a nyugati vezetők reakciója? Ki is valójában Románia államfője?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: