Kereső toggle

"A koronavírus még sokáig itt lesz velünk"

Interjú Jakab Ferenc virológusprofesszorral

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fel kell készülni arra, hogy újra és újra fel fog bukkanni a koronavírus, különösen influenzaszezonban. Oltóanyag leghamarabb egy év múlva várható, ám az antivirális gyógyszereket illetően a Pécsi Tudományegyetem kutatói bizakodóak. Jakab Ferenc virológusprofesszorral, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetőjével beszélgettünk.

Bő két hónapja vizsgálják az új típusú koronavírus tulajdonságait, illetve magyarországi terjedését. Az eredményekből leszűrhető-e bármi magyarázat arra vonatkozóan, hogy miért van jelentős különbség a járvány lefolyásában egyes országok között? Nálunk miért nem robbant be úgy a fertőzés, mint mondjuk Olaszországban vagy a briteknél?

– Ez nagyon komoly kérdés, aminek a megválaszolásához nemcsak virológiai, hanem járványügyi szempontokat is figyelembe kell venni. Olaszországban például a járvány egyetlen nagy gócpontból, Lombardiából indult ki és terjedt szét futótűzként. Az olasz társadalom sajátosságai – a szociális érintkezések fontossága, a generációk együttélése, az idősek magas aránya – táptalaja lehetett a vírus terjedésének.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: