Kereső toggle

Józanságból vizsgázunk

Korlátozó intézkedéseket hirdetett a kormány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet rendelt el szerdán a magyar kormány, hogy a járvány megfékezéséhez szükséges rendelkezéseket életbe léptesse. A cél az, hogy egyrészt minél kevesebben betegedjenek meg, másrészt az Egészségügyi rendszer működőképes maradjon. A megelőzés főleg az egyéni felelősségvállaláson múlik.

Gazdasági akciótervet ígért és veszélyhelyzetet hirdetett meg a kormány a héten a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ez rendkívüli jogrend bevezetését jelenti, amikor az egyén bizonyos alapvető jogai – a szigorú arányosság jegyében – a közösség érdekében korlátozhatók, illetve az állam átveheti például a stratégiai cégek irányítását. A járványügyi szabályok egyébként igen szigorúak, megsértésük bűncselekménynek minősül.

Gulyás Gergely tárcavezető miniszter szerdán bejelentette: legalább 30 éve nem volt példa az egész országra kiterjedő veszélyhelyzet kihirdetésére. Mint mondta, a kormány legkésőbb hétfőtől intézménylátogatási tilalmat rendelt el a felsőoktatási intézményekben, ahol ezentúl távoktatás fog zajlani. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy a hazánkban azonosított 13 (szerdai adat) koronavírus-fertőzött személyből 9 külföldi származású, s az egyetemeken a külföldi hallgatók miatt nagy a fertőzésveszély. (Múlt vasárnap óta egyébként az ország minden kórházában és bentlakásos szociális intézményében szintén látogatási tilalom van érvényben.)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: