Kereső toggle

Győr: megnyugvás jön?

Meggyőző fölénnyel lett Győr polgármestere Borkai egykori, Fideszen belüli ellenfele

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megnyugszanak-e Győrben a kedélyek az után, hogy a bukott polgármester, Borkai Zsolt helyére egykori, Fideszen belüli ellenfelét választották polgármesterré? Mit jelent a Fidesz és mit az ellenzék számára a vasárnapi győri eredmény?

Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg a vasárnapi időközi polgármester-választást. A jelölt a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott), a 96 győri szavazókörből  95-ben végzett az első helyen. AZ MSZP–DK–Momentum–Jobbik–LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot), Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett. A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

Mit jelentett Győrnek a Borkai-botrány?

Győrben azért volt szükség az időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről, miután példátlan szexbotrányba keveredett.

Borkai botrányának minden bizonnyal szerepe volt abban, hogy a Fidesz elvesztette a főpolgármesteri tisztséget, és megalázó vereségeket szenvedett el a budapesti kerületekben és (kisebb mértékben) a megyei jogú városokban. Egyedül a megyei közgyűlések összetételével vigasztalódhatnak a kistelepüléseken elért jobb eredményeiknek köszönhetően.

Ehhez képest Borkai szexbotránya ellenére nyerni tudott október 13-án, igaz, korábbi győzelmeihez képest csekély többséggel. A róla szóló botrány kellős közepén Borkai Zsolt 19 308 szavazattal 44,32 százalékot kapott, ellenfele, a DK-s Glázer Tímea 18 662 szavazattal 42,83 százalékot. Érdekes módon Borkai 2019-es eredménye nem is annyira a győri Fidesz-tábor összeomlását mutatta – 2014-ben az egykori olimpiai bajnok még 20 604 szavazattal, 61,02 százalékkal lett polgármester, vagyis a botrány kellős közepén alig több mint 1 000 szavazattal kapott kevesebbet, mint öt évvel korábban; ám az ellenzéki szavazók októberben sokkal aktívabbak voltak, mint öt évvel korábban: 2014-ben az MSZP–Együtt színekben induló Szabó Sándor Józsefné mindössze 4 602 szavazatot, vagyis 13,63 százalékot kapott, míg a jobbikos Takács Krisztián 3 637 szavazatot, azaz 10,77 százalékot. Vagyis Glázer Tímea 2019-ben több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint öt évvel korábban a baloldali és a jobbikos jelölt együtt. Ha a 2014-es ellenzéki eredményekhez hozzászámoljuk a DK és az LMP akkor külön induló jelöltjeinek szavazatait, az ellenzéki tábor akkor is közel másfélszeresére (13 160-ról 18 662-re) nőtt.

Dézsi, a jelölt

Októbertől januárig az volt a kérdés, hogy fenntartható, pontosabban növelhető-e az ellenzék győri tábora – vagyis hogy Borkai botrányának hatása akkor is érezhető lesz-e, amikor a botrányhőst a Fidesz-vezérkar kiszerelte a rendszerből. Szintén kérdés volt, hogy a Fidesz-tábor apadása (ami, mint láttuk, a botrány ellenére alig csökkent 2014-hez képest) tovább morzsolódik-e az önkormányzati választás eredményeinek ismeretében.

A Fidesznek Győr láthatóan nagyon fontos – nyilvánvaló volt, hogy a kormánypárt ezért csináltatta végig a láthatóan összeomlott Borkaival az őszi kampányt, és ezért várt a lemondatásával a közgyűlés alakuló üléséig –, ráadásul az októberi fővárosi és megyei jogú városokbeli eredmények láttán elbizonytalanodott kormánypárti szavazótábornak is nagyon kellett egy meggyőző győzelem – nem csoda, hogy miután minden más lehetőséget kimerített, a kormánypárt keresett Győrben egy jó jelöltet.

Dézsi Csaba András a város köztiszteletben álló kardiológusaként, országosan is ismert „rock-doktorként”, több rockzenei könyv szerzőjeként lett ismert, de még valamiről: ő volt a helyi Fidesz frakcióvezetője 2006-ban, amikor a későbbi kormánypárt színeiben Borkai Zsolt első ízben nyerte meg a polgármester-választást. Borkai és a Dézsi vezette frakció között villámgyorsan konfliktus alakult ki a városi cégek irányításával kapcsolatban; végül az országos Fidesz-vezérkar avatkozott be a vérre menő küzdelembe, mégpedig Borkai oldalán. A pártvezetés nevében Kövér László nyilvánvalóvá tette, hogy Borkai szabad kezet kap Győrben, Dézsi pedig távozott a frakció éléről (bár a testületnek tagja maradt), és hozzálátott a győri szívcentrum felépítéséhez. Nehéz lett volna nála (a városban ismert és köztiszteletben álló orvosnál, ráadásul Borkai egykori, Fideszen belüli ellenfelénél) erősebb jelöltre lelni; miközben az ellenzéki oldalon nem sikerült találni egy köztiszteletben álló civil jelöltet, de a beígért előválasztásból sem lett semmi – az a tény, hogy Dézsivel szemben végül Pollreisz Balázs, a helyi MSZP-elnök indult el, világossá tette, hogy az ellenzék a Borkai-botrány ellenére sem bízik abban, hogy el tudja hozni Győrt.

Mit jelent az eredmény?

Dézsi Csaba András több mint meggyőző eredményt produkált.

A rá leadott közel 24 ezer szavazat nemcsak Borkai októberi eredményéhez képest jelentős növekedés, de a Borkai által 2014-ben kapott 20 és félezer szavazathoz képest is jelentős bővülés. Ez pedig részben nyilván azt mutatja, hogy Dézsi a lehető legerősebb jelölt volt a kormányoldalon – részben viszont azt, hogy Borkai-botrány ide, októberi eredmények oda, a 2018–19-es Fidesz-tábor jelentős része gyakorlatilag sértetlen. Még akkor is, ha az ellenzék egy tömbbe rendeződésével a küzdelem lényegesen kiélezettebb lesz a következő években, mint eddig volt.

Az ellenzék a rövidesen sorra kerülő dunaújvárosi országgyűlési időközi választáson vigasztalódhat, amelynek esélyese a jobbikos Kálló Gergely; a Fidesz viszont Iváncsa független polgármesterét, Molnár Tibort támogatja. A Fideszben addig is – ahogy Orbán Viktor Dézsi Csaba Andrásnak címzett gratuláló levelében írta – azt várják, hogy az új polgármester begyógyítsa a győriek lelkén a várost megrázó botrány által ejtett sebet.

Olvasson tovább: