Kereső toggle

Vádemelés 21 év után

Újabb fordulat a Fenyő-gyilkosság ügyében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vádat emelt Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fővárosi Főügyészség. A Fenyő-gyilkosság több mint két évtizedes ügye 2017 őszén vett gyökeres fordulatot.

A főügyészség múlt keddi közleménye szerint Gyárfás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozói voltak. A vádlott és a sértett között, fogalmaz a vádirat, az 1990-es évek közepétől üzleti vita, „hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki”, majd (így a vád) a vádlott 1997-ben elhatározta, hogy „a játszma végleges lezárása érdekében” megöleti Fenyőt, és 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt (Tasnádi Pétert), aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. A főügyészség szerint Gyárfás Tamás ez után bízta meg Fenyő János megölésével Portik Tamást, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és Jozef Roháčot felbujtotta Fenyő János megölésére. Roháč 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. (A Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Roháčot már jogerősen elítélték.)

„A Fővárosi Főügyészség Gyárfás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre” – áll a közleményben. Portik Tamással kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek.

Fordulat, 20 év után

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: