Kereső toggle

Előbb lett Karácsony

Mi következik az előválasztás után?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Karácsony Gergely magabiztosan nyerte a budapesti ellenzéki előválasztást, ami egyúttal a fő rivális, Kálmán Olga politikai ambícióit is keresztülhúzta. Az még kérdés, hogy a „selejtező” után élesben is képes-e győzni a főpolgármester-jelölt.

 

Öt évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy izgalmas lehet egy európai parlamenti (EP), vagy épp egy önkormányzati választás Magyarországon. Aztán valahogy mégis az lett. A Fidesz az EP-választásnak adott tétet, a mostani előválasztással és a felborult pártviszonyokkal az ellenzék pedig az önkormányzati megmérettetésre fordult rá nem várt módon. Önmagában a „Fogjunk össze és állítsunk közös jelöltet!” program a tavalyi áprilisi választáson csúfos kudarcot vallott. Nyilván lehetett, és keresték is az akkori vereség felelőseit (zömében az LMP-ben), ám világossá vált, hogy nem mindenkinek van kedve egy másik párt jelöltjére átszavazni csak azért, hogy ne a Fidesz jelöltje győzzön egy választókerületben.

Aztán a 2018 áprilisát követő hónapok gerillapolitizálása a parlamentben és az MTVA székházánál nemhogy nem hozott az egy táborba verődött ellenzéki pártoknak a konyhára, de a májusi EP-választás tulajdonképpen teljesen átrajzolta a Fidesztől balra fekvő politikai térképet a Jobbik, az LMP és az MSZP–P leszereplésével. A centrális erőtér átalakulásáról, és a baloldali belháborúról a Hetek korábbi számaiban Gavra Gábor több cikket is írt. (Baloldali belháború. Hetek, 2019. június 21.)

Felpörgött sakkjátszma

Májusban aztán kisebb káosz lett úrrá ezen a térfélen. A pártok egyik része minden erejével azon dolgozik, hogy elkerülje a teljes megszűnést, míg a Momentum és a Demokratikus Koalíció a népszerűségi indexeket látva újragondolta az egész addigi választási kampányát. Mindkét párt saját jelöltaspiránst állított a baloldali előválasztásra, hogy abból valamiféle politikai tőkét kovácsoljon.

A Momentum döntésének még örülhetett is az MSZP–P pártszövetség, hiszen a totális érdektelenségbe forduló előválasztási procedúrának ismét lett tétje, ráadásul úgy, hogy az addig teljesen ismeretlen Kerpel-Fronius Gábortól aligha kellett tartania Karácsony Gergelynek a júniusi megmérettetésen. A laposztásba azonban beszállt Gyurcsány Ferenc is Kálmán Olgával, ami jóval nagyobb tétet adott az előválasztásnak.

Karácsony győzelmével mindenképpen ők vesztették a legnagyobbat, hiszen a médiamegjelenésekből, nyilatkozatokból, de még a kampányköltségekből is jól láthatóan (a nyilvánosan elérhető facebookos adatok szerint a DK által támogatott jelölt nagyságrendekkel többet áldozott a hirdetésekre, mint a másik két aspiráns) elhitte a Demokratikus Koalíció, hogy Kálmán Olga valóban legyőzheti a szocialista jelöltet, és azzal Budapesten is végleg két vállra fektetheti a baloldali rivális pártformációt. A több mint 12 százalékos különbség úgy tűnik, meglepte őket, Kálmán Olga el sem ment az eredményhirdetésre, csupán egy Facebookra feltöltött videóban gratulált szűkszavúan az ellenfeleinek.

Most kezdődhet az igazi kampány

 

Míg az előválasztási viták során már-már hajmeresztően óvatosan táncolták körbe egymást a rivális felek, a következő hónapok valószínűleg jóval keményebb kampányt ígérnek. Nemcsak a Fidesz részéről, hanem az ellenzéki térfélen is. Sokan úgy sejtik, a DK elnökének esze ágában sem lesz győzelemre segíteni Karácsonyt, hiszen azzal véglegesen vereséget szenvedne a baloldal vezető posztjáért vívott harcban. A Momentum számára viszont abszolút siker még a szerény 14 százalékos eredmény is, hiszen ha Kerpel-Fronius Gáborból adott esetben főpolgármester-helyettes lesz, akkor már így is túlteljesítette magát a „legnagyobb parlamenten kívüli párt” cím birtokosa. Ugyancsak fellélegezhet a Jobbik és az LMP is, akiknek a szavazóit meglehetősen elidegenítette az, hogy az általuk preferált politikusok Gyurcsánnyal szerepelnek egy színpadon.

Kormányközeli információnk, de még Tarlós István atv.hu-nak adott nyilatkozatai szerint is a Fidesz „örül” Karácsony győzelmének, a regnáló főpolgármester még gratulált is az előválasztás győztesének. Az biztos, hogy kemény kampány várható, mivel az EP-választás eredményei alapján igencsak kétesélyes a fővárosi önkormányzati választás, s még az sem lehetetlen, hogy Karácsony is labdába rúghat Tarlóssal szemben. Az ellenzék abban reménykedik, hogy a főváros esetleges elnyerése egyben a kormányváltás első lépcsőjét is jelentené.

Akármilyen eredmény is születik ősszel, azzal szinte az összes ellenzéki párt jól jár, de legfőképp az amúgy 5 százalékos küszöb felé csúszó MSZP.

 

 

Hova tűnt Kálmán Olga?

Míg Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor is ott volt az előrehozott választás eredményeinek a kihirdetésénél, Kálmán Olga távol maradt. A hivatalos indoklás szerint a DK-nak későn szóltak, és „Kálmán Olga az idő rövidsége miatt nem tudott volna a megfelelő öltözetben megjelenni” – adta hírül a 168 óra. Ez azért is érdekes, mert állítólag a Civil Választási Bizottság előre jelezte, hogy körülbelül mikorra tervezik a közös sajtótájékoztatót. A belső ellenzéki kommunikációra rálátó forrásunk szerint az nem volt egyértelmű, hogy kinek is kell jelen lennie ezen a tájékoztatón, és Kálmán Olgának rosszul esett, hogy nem neki szóltak. Forrásunk szerint a DK komolyan hitt abban, hogy az ő általuk támogatott jelölt nyerhet.

 

Olvasson tovább: