Kereső toggle

Tisztelet és összhang

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jószerivel semmi nem úgy történt a Trump–Orbán- csúcstalálkozón, amint azt a hazai balliberális újságírók és politikusok várták.

Már a meghívás ténye is meglepetésként érte ezt a tábort. Amikor április közepén a szlovák miniszterelnök

Washingtonban járt, a 444 elégedetten jegyezte meg, hogy „úgy látszik, szemben Orbán Viktorral, Peter Pellegrininek van miről beszélnie az amerikai elnökkel”. Április 27-én a baloldali Hírklikk portál veterán újságíró szerzője gúnyosan írta cikke címében: „Orbán menne, de Trump nem hívja”.

Amikor négy nappal később a Fehér Ház hivatalosan bejelentette a találkozót, megindult a magyarázkodás: „Orbán megvásárolja Trump figyelmét?” – találgatta a Klubrádió. A hvg.hu milliárdos „gáz- és fegyverüzletet” vélt a találkozó hátterében, és azt találgatta, „Mivel okozhat Trump kellemetlen pillanatokat Orbánnak a jövő héten? Megkéri-e, hogy építse le Magyarország függőségét az orosz energiáról? Rápirít-e a Huawei miatt? Vagy elég lesz sok fegyvert vásárolni?” – írta a balliberális portál.

Ezúttal sem maradt el a szokásos szemle a nemzetközi sajtó magyar miniszterelnököt bíráló cikkeiből: „Orbánnak semmi keresnivalója Trumpnál” – írta a 24.hu a Washington Postra hivatkozva, de ennél is erősebb volt a Magyar Hang idézete a The Atlantic című magazinból, mely sok millió embert likvidáló tömeggyilkos diktátorokhoz hasonlította a magyar kormányfőt: „ahogy Pol Pot és Sztálin, úgy Orbán Viktor is elhatározta, hogy felszámolja az értelmiséget”.

Amikor pedig az amerikai szenátus külügyi bizottsága levélben szólította fel Donald Trump elnököt, hogy ne találkozzon Orbán Viktorral, vagy ha igen, akkor kérje számon rajta „a demokrácia leépítését”, sokan már biztosak voltak benne, hogy vesszőfutás vár Washingtonban a magyar kormányfőre. Az index a csúcstalálkozó reggelén ezzel a szalagcímmel közölt elemzést a nyitóoldalán: „Összeborulás helyett kőkemény érdekharc várható az Orbán–Trump-találkozón”.

Ehhez képest mi történt? Május 13-án helyi idő szerint 14 órakor Donald Trump a Fehér Ház főbejáratánál várta a magyar miniszterelnököt, akivel előbb személyesen beszélgetett az Ovális Irodában (John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter jelenlétében), majd a találkozó a delegáció többi tagjával kibővülve folytatódott. Ezt követően Trump és Orbán sajtótájékoztatót tartott, ahol az amerikai elnök látványosan méltatta a magyar kormányfőt, aki „jó munkát végez” és „őrzi országa biztonságát”. Trump megköszönte Magyarország kiállását a keresztény közösségek védelmében, és elmondta, hogy Európában nagyra tartják Orbán Viktort, aki „lehet, hogy kissé vitatott személy, mint én, de ez teljesen rendben van”.

A személyes gesztusok fontosságát emelte ki David Cornstein amerikai nagykövet is, aki a 444-nek nyilatkozva cáfolta, hogy fegyvervásárlás vagy energiakérdések lettek volna a csúcstalálkozó témái: „Ez a két vezető nagy tisztelője egymásnak, azok alapján, amiket olvastak a másikról, de még sohasem találkoztak (négyszemközt – a szerk.). (...) Az elnök azt mondta a végén Orbánnak, hogy „olyan, mintha ikrek volnánk”. Úgy fogalmazott, hogy „nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket”. „Ilyen az elnökünk, az eredményekre koncentrál” – tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint a találkozó hosszabb volt a tervezettnél, és az Orbán iránti wa-shingtoni érdeklődést jelzi, hogy kifejezetten sokan vettek részt amerikai oldalról a megbeszélésen: többek között az új védelmi miniszter, Pat Shanahan, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó, valamint a külügyi és az energiaügyi miniszterhelyettes is.

A találkozó végén az amerikai elnök személyesen kísérte ki magyar vendégét a Fehér Ház kapujáig, akinek azt mondta, „maradjunk kapcsolatban és folytassuk”.

14 éve most először járt magyar kormányfő a Fehér Házban, utoljára Gyurcsány Ferencet fogadta George W. Bush, aki a találkozót felhasználta arra, hogy az amerikai elnöknél „eláztassa” akkori elődjét, mondván „oktalan és elhibázott politikát folytatott az Orbán-kormány”. A mostani találkozón nem volt szó Gyurcsány Ferencről, aki viszont Facebook-közleményében kijelentette, hogy most Washingtonban „a világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze. A régóta legnépszerűtlenebb amerikai elnök és a politikájával Európában népszerűtlen magyar kormányfő”.

Az egyszámjegyű támogatottsággal rendelkező magyar pártvezető magabiztos véleményét némileg árnyalja a Zogby amerikai közvélemény-kutatóintézetnek a találkozó másnapján, május 14-én megjelent felmérése, miszerint Donald Trump támogatottsága 51 százalékos, ami 3 százalékkal magasabb, mint volt Barack Obamáé az első ciklusa hasonló időszakában.

A másik „népszerűtlen” politikus támogatottságáról Gyurcsány Ferenc május 26-án este tájékozódhat.

 

Olvasson tovább: