Kereső toggle

Egy barátság helyreállítása?

Amerikai-magyar kapcsolatok története

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államokkal a legtöbb ország jó kapcsolatra törekszik, nincs ez másképp hazánkkal sem. A rendszerváltást követő közeledés egy időben megrekedt, most viszont úgy tűnik, sikerült felmelegíteni a kapcsolatot. De hogy jutottunk idáig?

 

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezt megelőzően magyar kormányfő utoljára csaknem 14 éve járt hivatalos látogatáson amerikai elnöknél – 2005 októberében Gyurcsány Ferencet fogadta George W. Bush, aki néhány hónappal később, 2006 júniusában, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére Budapestre is ellátogatott.

1989 és 2006 között gyakoriak voltak a legmagasabb szintű amerikai–magyar találkozók, ám ezek 2006 és 2009 között lényegesen megritkultak, azóta pedig gyakorlatilag elmaradtak.

Az idősebb Bush elnöksége:ígéretes nyitány

A rendszerváltás szimbolikus pillanata volt az idősebb Bush elnök budapesti látogatása 1989 júniusában. Az előre megírt beszédét széttépő, a főváros utcáin kocogó amerikai elnök a hidegháború győzteseként jött Budapestre, látogatása pedig annak jelképes pillanata volt, hogy a szovjet tömbből kiszakadó Magyarország elindul a nyugati világrend felé.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: