hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A budapesti patkányhelyzetről
Így irtotok ti

2019. 06. 07.
Olcsóbb ajánlattal nyert, de már most jóval drágább az új patkányirtó cég, mint 47 éven át sikeresen működő elődje. A fő probléma azonban nem ez, hanem a patkányok rég nem látott elszaporodása.

„Budapest az egyetlen olyan világváros, ahol a patkányok sem közegészségügyi, sem gazdasági kárt, sem környezeti problémát nem okoznak. A rendszeres és szisztematikus munkának köszönhető, hogy míg az 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány szaladgált Budapest területén, a főváros immár hosszú évek óta patkánymentesnek tekinthető.” A fenti közleményt, amely a Bábolna Bio Kft. (BB) messzemenő elismerése, 2013-ban adta ki a Fővárosi Önkormányzat. Nem alaptalanul, ugyanis a BB 1947 óta végezte a budapesti patkányirtást. Éppen ezért keltett megütközést, hogy tavaly nyáron nem ez a cég, hanem egy frissen alakított konzorcium, az RNBH Konzorcium nyerte el a főváros rágcsálómentesítésének jogát. Ami önmagában még nem feltétlenül baj – bár a pályázat során történtek furcsaságok, de erről majd később –, az azonban már kifejezetten problematikus, hogy a cégváltás óta kegyetlenül elszaporodtak a patkányok a fővárosban.

Az év elejétől március végéig több mint 1700 patkánnyal kapcsolatos bejelentés érkezett az RNBH-hoz, ráadásul a panaszok száma hónapról hónapra nőtt. A lakosság tapasztalatait a főváros járványügyi osztálya is megerősítette, amely már tavaly ősszel azt írta: „az elmúlt napokban a helyzet kezd tarthatatlanná válni”. Idén tavas­szal pedig az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a patkányok okozta „fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét”.

De ki is a patkányirtásra jogosult új győztes? Az RNBH Konzorciumot – az első négy betű egy-egy céget jelöl – a a békési Rovért Kft., a kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a gyulai Bogármérnökség Kft., és a szegedi Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. hozta létre. A szegedi és a békési cég évek óta végez szúnyogirtást az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízásából, ám a négy közül egyik cég sem rendelkezett fővárosi patkány-­irtási tapasztalattal. Márpedig a feladat jelentős: a fővároshoz tartozó 525 négy-zetkilométeren, azon belül pedig több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban kell garantálni a rágcsálómentes állapotot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!