Kereső toggle

Ellenzéki ígéretgyár

Mit kínálnak a hazai pártok?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nagytőke megfékezése, a Fidesz dominanciájának megtörése, európai bérek és nyugdíjak, csatlakozás az Európai Egyesült Államokhoz. Ellenzéki pártokat kérdeztünk a közelgő EP-választás tétjéről és saját céljaikról.

A kormánypárt Európa-koncepciójáról az elmúlt időszakban elég sokat lehetett hallani, arról viszont kevesebbet, hogy mit kínálnak az ellenzéki pártok.

A DK szerint Az Európai Egyesült Államok létrejötte nem kérdés

A Demokratikus Koalíció a 2014-es európai parlamenti választáson közel 10 százalékot ért el, és két képviselőt, Molnár Csabát és Niedermüller Pétert juttathatott az Európai Parlamentbe. „Ha ezt nem tudnánk legalább megismételni, azt kudarcnak tekintenénk” –közölte a Hetek megkeresésére Molnár Csaba, aki idén a DK EP-listájának második helyén áll Dobrev Klára mögött. Arra a kérdésre, hogy mit tekint a DK az EP-választás legfőbb hazai, illetve európai tétjének, Molnár kifejtette: az Európai Unió legbefolyásosabb vezetői már most is egy olyan szociális Európáról beszélnek, amely többek között európai minimálbért fizet a polgárainak, és megadóztatja a kontinens adóparadicsomaiban adóelkerülést végző multikat. A DK szerint nem kérdés, hogy a polgárok Európája, az Európai Egyesült Államok létre fog jönni, „ez Európa jövője”. A választás magyar tétje „mindössze” annyi: benne leszünk-e az Európai Egyesült Államokban vagy sem. A DK – Molnár válaszai alapján – elsősorban gazdasági szempontból értelmezi az európai egyesülést, hiszen szerintük az a fő kérdés, hogy a magyaroknak is járni fog-e az európai minimálbér és minimálnyugdíj, hogy a magyar családok is kapni fognak-e európai családi pótlékot. „Hogy mi is részesei leszünk-e az európai álom megvalósulásának, ez a kérdés. A DK azokat képviseli, akik európai magyarnak tartják magukat, maradni akarnak az EU-ban, és ott akarnak lenni az Európai Egyesült Államokban is” –  magyarázta Molnár Csaba.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben lát összefüggést az EP-választás és az őszi önkormányzati választás között, a képviselő azt felelte: „Most önállóan – de nem egymás ellen – indulva kisebbségbe kell szorítanunk a Fideszt, ősszel viszont az orbáni választási törvény miatt minden városban és faluban együtt kell működjünk, hogy mindenütt csak egy ellenzéki jelölt induljon, és egy az egy ellen felállásban verjük meg a Fidesz jelöltjeit.” A DK szerint bár az ellenzéki pártok stratégiája különbözik, a két választás távlati célja ugyanaz: egy szabad, demokratikus, európai Magyarország megteremtése.

Jobbik vs. „populisták”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: