Kereső toggle

Kiszorulóban a neonácik a Mi Hazánkból

Különös folyamatok az új pártban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A korábbi évekhez képest szinte elképzelhetetlen eseménysor zajlott az úgynevezett radikális jobboldalon az elmúlt két hónapban, hiszen több élvonalbeli, vagy az utánpótláshoz tartozó politikus kényszerült távozni, miután kompromittáló információk kerültek elő neonáci, rasszista nézeteikről. Ennek ellenére számos szélsőjobboldali szervezet zavartalanul működik.

 

A Jobbik 2013-ban döntött a néppártosodás mellett, ami egyben a vállalhatatlan eszmékkel történő – valódi vagy színlelt, de mindenesetre érzékelhető – szakítást is magába foglalta. Legjobb eredményüket tavaly, jobboldali néppártként érték el, a kormányra kerülés elmaradása azonban kettészakította a pártot. A távozók által megalapított Mi Hazánk egyik ígérete az volt, hogy visszatérnek a Jobbik eredeti szellemiségéhez. Úgy tűnik, többen úgy vélték, hogy a Toroczkai László vezette új formáció lesz a rasszista, neonáci, újnyilas eszmék új otthona. És talán lehetett is volna, ám néhány fotó és két nyilvános szembesítés után nem várt folyamat indult el.

Toroczkai László pártelnök december elején interjút adott az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában. Eredetileg a túlóratörvény volt a téma, ám Toroczkait váratlanul szembesítették a Mi Hazánk Ifjai két vezetőjének múltjával. Az egyikük Lantos János, aki Toroczkaiéknál elnökségi tanácsosként tevékenykedett. Az adásban bemutattak egy korábbi fotót, amin Lantos a nyilasokéra megtévesztésig hasonlító egyenruhában szónokol. A felvétel 2011-ben készült a Normafánál, ahol akkor egy döbbenetes rendezvényt tartottak a neonácik: legalább kétszáz – részben korabeli öltözetbe bújt – résztvevő vonult fel zenére zászlókkal, hogy meghallgassa a német, holland és magyar nemzetiszocialisták vezetőit. Itt szónokolt Lantos is, többek között arról, hogy szerinte Európa sorsa a nácik bukásával pecsételődött meg, mert a „vasfüggönnyel kettéválasztott kontinens mindkét felét ugyanaz a faj uralta: az a hiéna faj, amely képtelen valódi értéket alkotni, és amely úgy viszonyul a kultúraalkotó fajokhoz, mint amilyen szerepet a poloska tölt be az állatvilágban”. A durva antiszemita idézetre Toroczkai a műsorban csak annyit tudott válaszolni, hogy nem ismerte Lantos múltját, de utánanéz és elbeszélget vele. Mint ahogy egy másik ifjú vezetővel, László Balázzsal is elbeszélget, miután Lászlónak azzal az eszmefuttatásával szembesítették, miszerint „egy cigány, vagy egy zsidó fiatalnak nincs helye közöttünk, mert a saját etnikai sorainkból akarunk szerveződni, mi a sajátjainkért küzdünk”.

Toroczkai január 9-én volt ismét az ATV vendége, ahol arról számolt be, hogy Lantos tisztségét megszüntették, de maradhat a Mi hazánk tagja, mert neonáci nézeteit egy másik szervezet tagjaként és sok évvel ezelőtt hangoztatta. Az adás előtt néhány nappal azonban újabb kínos dokumentumok kerültek nyilvánosságra az atv.hu-n, így a pártelnök ezekre is reagálni kényszerült. Egy friss, néhány napos fotón a Mi Hazánk Ifjainak vezetője, Walter Pál Péter látható, amint karlendítő fiatalok társaságában mosolyog. Toroczkai elmondta, hogy Waltert kizárták a pártból, a náci köszöntést gyakorló személyeket – akik nem voltak párttagok, de éppen a felvételi kérelmük elbírálása zajlott – elutasították. Azt viszont nem tisztázta sem ő, sem Dúró Dóra alelnök, hogy miért maradhat a pártban a képen szintén karját lendítő Ábrahám Barnabás, aki az ifjúsági szervezetük egyik vezetője. A műsorban szembesítették Toroczkait az ideiglenesen kinevezett új ifjúsági vezető, Sarnyai Vivien egy tavaly nyári utazásával is. A nő Nürnbergbe látogatott, hogy megnézze a náci „Birodalmi Pártnapok” helyszínét, ahol Hitler, „a Vezér tartotta beszédeit”. Sarnyait nem szankcionálták, mondván, csak turistaúton vett részt. Egy másik ifjúsági vezetőt, Szabó Ákost, aki Szálasit és Mussolinit méltatta közösségi oldalán, megkérték, hogy távolítsa el a bejegyzéseit.

Úgy tudjuk, Lantos és Walter kapcsán a Mi hazánkban felrótták Toroczkainak, hogy a „balliberális” ATV nyomására elhatárolódott a neonáci eszméket valló ifjaktól, miközben ők úgy gondolták, hogy neonácikként a Mi Hazánkban van a helyük. A legfrissebb fordulat e hét hétfőjére datálható, amikor László Balázs, az egyik legismertebb Mi Hazánk ifjúsági vezető bejelentette: távozik a pártból. „Az elmúlt időszak történései (szélsőjobbolda-li/radikális jobboldali egyének súlyos szankcionálása és/vagy kizárása a pártból és/vagy az ifjúsági tagozatból) számomra egyértelművé tették, hogy a párt politikájával és politikai stratégiájával sem egyetérteni, sem azonosulni nem tudok”– írta László Balázs. Emlékeztetett rá, hogy ő az Erő és Elszántság mozgalom értékrendjének képviseletével érkezett és fogadta el a szervezési munkára való felkérést, „viszont az Erő és Elszántság értékrendjéhez és szellemiségéhez fűződő hűségem nem engedi meg számomra, hogy e párt építkezésében a továbbiakban közreműködjek”.

A média nyomására tehát rövid időn belül három meghatározó, szélsőséges nézeteket valló ifjúsági vezető távozott posztjáról. Amiből persze nem lehet messzemenő következtetést levonni a Mi Hazánk további pályafutására vonatkozóan, az azonban kétségtelen, hogy a radikális jobboldalon korábban a hasonló leleplezéseket nem követte szankció, legfeljebb magyarázkodás, esetleg visszavágás. (Mindemellett az is tény, hogy többen megtarthatták helyüket, így elképzelhető, hogy Toroczkaiék a leginkább vállalhatatlan személyek beáldozásával akarták elkerülni az ifjúsági szervezet teljes lefejezését.) 

Mindeközben a „tisztuláson” már korábban átesett Jobbikban is hasonló események zajlottak. November végén került nyilvánosságra egy hangfelvétel, melyen Szávay István parlamenti képviselő arról beszél, hogy egy szórakozóhelyen összetűzésbe keveredett egy zsidó nővel, akit tettlegesen is bántalmazott. Szávay – információink szerint egy korábbi jobbikos riporternek – az alábbiakat mondta: „Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk! Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt. A heftijét elferdítettem egy kicsit.” A fél évvel ezelőtt történt eset kiszivárogtatása után Szávay először csak parlamenti tisztségeiről mondott le, és azt állította, valójában nem ütötte meg a nőt, csak hencegett vele. Néhány nappal később azonban visszaadta mandátumát, vagyis belebukott a botrányba.

Szávay parlamenti helyét Bencsik János kapta meg, aki amellett, hogy korábban a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjében Szávay alelnöke volt, maga is tett félreérthetetlen nyilatkozatokat. Az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának 2013-ban kirobbantott listabotránya után – melynek lényege, hogy a hallgatói önkormányzat vezetői több száz elsőéves egyetemistáról készítettek éveken keresztül szenzitív adatokat és durva, szexista megjegyzéseket is tartalmazó listákat, és amely botrányban több, a Jobbikhoz kapcsolódó HÖOK vezető érintettsége is kiderült – Bencsik János nyilvános vitába keveredett az ELTE tanárával, György Péterrel. Bencsik (aki nem azonos a tatabányai exfideszes Bencsik Jánossal), a listabotrány kapcsán többek között ezt írta 2013 februárjában György Péternek: „Tanár úr… egyedül tőlem fog őszinte választ kapni arra a kérdésre, miért tudott megerősödni a „szélsőjobb” az ELTE bölcsészkarán… Nyilván soha nem fogjuk meggyőzni egymást a magunk igazáról, mert ez nem észérvek, hanem világok csatája. Mindannyian tisztában vagyunk, és közvetve vagy közvetlenül naponta megéljük ezt a küzdelmet, amikor összecsap a nemzeti a liberálissal, a népi az urbánussal, – és igen, mondjuk ki – keresztény a zsidóval.” Szilágyi György, a Jobbik szóvivője minderre azt mondta, nem lát kivetnivalót Bencsik hat évvel ezelőtti szavaiban, és egyébként sem a múltja, hanem az elkövetkezendő teljesítménye alapján kell megítélni a teljesítményét. 

A fenti történésekből úgy tűnik, hogy a radikális jobboldali pártoknak nem egyszerű feladat maguk mögött hagyni a rasszista, antiszemita múltjukat, kiváltképp úgy, hogy számos politikusuk csak érdekből finomított nyilvános megszólalásain, valójában ugyanazok, akik voltak. Ráadásul vannak, akik nem is akarják elhitetni, hogy megváltoztak volna. A neonáci mozgalmak közül kiemelkedik a Betyársereg – vezetőjük, Tyirityán Zsolt mondta magáról, hogy nemzeti szocialista –, amely korábban a Jobbikkal állt stratégiai szövetségben, és értesüléseink szerint támogatásban is részesült. Tyirityánék jelenleg a Mi Hazánk szövetségesei, azonban honlapjuk alapján látható, hogy éppen azokat a személyeket támogatják kiemelt terjedelemben – Lantos János, László Balázs, Walter Pál Péter –, akik most vesztettek pozíciót Toroczkaiék pártjában, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a két régi barát, Toroczkai és Tyirityán kapcsolata is változni fog.

 

Olvasson tovább: