Kereső toggle

Egérutak a középosztálynak

Pokorni a PDSZ- kerekasztalnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1990 és 2010 között példátlan konszenzus volt Magyarországon az összes számottevő politikai erő között abban, hogy mit kell kezdeni a közoktatással- hangzott el egy oktatási fórumon.

2019 szeptemberében kezdi el működését a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD), amely óvodától egészen az érettségiig 14 évfolyamon biztosít nemzetközi rendszerű, korszerű angol nyelvű oktatást. A közpénzből létrehozott és üzemeltetett magániskola honlapjáról kiderül, hogy Debrecen Pallag nevű városrészében zajlik mát az ultramodern komplexum építése, ami 3,8 milliárd forintos állami beruházás, a Modern Városok Program keretében valósul meg. Az elitintézmény fenntartója a nonprofit Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ, aminek főleg a debreceni önkormányzat, részben az állam és a Debreceni Egyetem a tulajdonosai.

A képzést 2019 szeptemberéből indítják el felmenő rendszerben, először az óvodát és az alsó tagozatot, 2020. szeptemberétől pedig a középiskolát. A tandíj más nemzetközi iskolák tarifáihoz hasonló, a különböző évfolyamokon sávosan növekvő, évi 2,4 milliótól 4,7 millióig terjed. Maga a jelentkezési díj is külön tétel, 100 ezer forint, s mindebben nincs benne más szolgáltatás, például étkezés (napi 1500 forint) vagy iskolabusz sem.

„A minőségi oktatás minden ember alapvető szükséglete és joga, és kulcsfontosságú befektetés a jövőbe” – a mondat, ami a „magán köznevelési intézmény” angol nyelvű bevezetőjében olvasható, a magyar verzióból hiányzik. Az előjelentkezések már tavaly megindultak, és állítólag nagy az érdeklődés az intézmény iránt, amely deklaráltan a hazánkba települő nagyvállalatok (BMW, Krones) külföldi dolgozóinak, illetve a tágabb régió lakosainak igényeire épül. Az iskola épp az ellentettjét kínálja annak, ami az állami rendszer más iskoláiban oktatás címen zajlik: kiscsoportos, személyre szóló oktatást, komplex készség-, képesség- és személyiség-fejlesztést, 9 órai iskolakezdést, korszerű, 21. századi, nemzetközi tanterv alapján működő iskolát, családokkal való szoros együttműködést, magasan képzett, anyanyelvi tanárokat, nemzetközileg elismert érettségit, külföldi elitegyetemeken való továbbtanulást. A Nat-hoz való kapcsolódás mikéntjéről, a bérezésről vagy a beígért önkormányzati ösztöndíjakról még nincs információ. Hosszú távon 500 diákkal, 50-60 tanárral, 30 főnyi kisegítő személyzettel kalkulálnak, s az ISD-nek elvileg 2025-re önfenntartóvá kellene válnia a befolyó tandíjakból.

„Mindenben úttörők vagyunk, a jogi háttér megteremtésében, a pénzügyi tervezésben, a pedagógiai program kidolgozásában, de még a marketingben is” – mondta a Forbes Magazinnak az ISD igazgatója. Ez érthető is, mivel 2017 óta teljesen megszűnt hazánkban az iskolák önkormányzati fenntartása, mivel a közoktatásban teret nyert az egységes, központosított állami irányítás, s ilyen keretek között sajátos képződmény az önkormányzati fenntartású nemzetközi elitiskola.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: