Kereső toggle

Radikális átalakítás

Szétválasztaná az állami és magánegészségügyet a kormány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kormány megtiltaná az államilag finanszírozott kórházakban a fizetős szolgáltatásokat. Ám félő, hogy ezzel csak a kórházak legális pluszbevételei, nem pedig az orvosok hálapénze szűnne meg. Az indoklás szerint az állami és a magán egészségügyi rendszer szétválasztása a cél.

A sürgősségi ellátásban uralkodó viszonyok miatt botrányok és lemondások sorozata robbant ki, aminek folytán a szaktárca gyors változtatásokat tervez az alap- és sürgősségi ellátás területén is. Közben az egészségügyi államtitkárság működése az államtitkár-, illetve apparátusváltás miatt gyakorlatilag több mint egy hónapja szünetel. Így nem tudni, hogy kik és milyen alapon dolgoznak ki új koncepciókat, mivel hivatalos egyeztetések nincsenek, ezért az érintettek sajtóhírek alapján vitatkoznak. Mint azt korábban megírtuk, a sürgősségi ellátás nem újítható meg az egész rendszer átalakítása nélkül, s a változtatásokhoz, beleértve az adaptációt is, kellő időre van szükség, különben a legjobb koncepcióból is rossz gyakorlat alakul ki, miként arra a neves közgazdász, Kornai János is figyelmeztetett.

Kásler „tempós átalakítást” ígér

Nyár végén a miniszterelnök beszélt a magán- és közegészségügy szétválasztásának szükségességéről. Október végén jelent meg Kásler Miklós Emmi-miniszter interjúja, amelyben kifejtette: „az egészségügyet tempósan kell átalakítani”, jövő év elejére elkészülhetnek az ellátórendszer átalakításához szükséges programok. A miniszter elmondta: zajlik a kórházak gazdálkodásának felülvizsgálata, s ezzel összefüggésben a jogszabályok pontosítására is szükség van ahhoz, hogy az állami ellátórendszerben ne kerekedhessenek felül a magánellátói érdekek.

„Az összefonódás erős és mélyen gyökerezik, egy lépésben nem szétválasztható. A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe. Nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét. A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye” – fejtette ki Kásler a Magyar Hírlapnak. Hozzátette, hogy a feladat- és felelősségi körök tisztázása, a két szféra működésének átláthatósága a cél, hogy „ne forduljon elő az, hogy valaki a magánellátónak fizet, majd később az állami szektorban gyógyítják meg”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: