hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valakinek ünnep, valakinek elnyomás
Kisebbségi anomáliák a Kárpát-medencében

2018. 10. 30.
Miközben a magyar kormány párbajokat vív Brüsszellel, kevesebb szó esik azokról a konfliktusokról, melyekkel a Kárpát-medencében élő magyaroknak kell szembesülniük. Kárpátalján pattanásig feszült a helyzet, de Romániában is naponta lehet hallani jogcsorbító intézkedésekről.

A Sargentini-jelentés egyik legfontosabb kritikája a magyar kormánnyal szemben az alapvető szabadságjogok sérelme volt. Ezzel párhuzamosan Ukrajnában és Romániában is számos olyan incidens történt az elmúlt hónapokban, amelyek nagyon is aggályosak az emberi, főként a kisebbségi jogok szempontjából.

Ezért is váltott ki élénk visszhangot Jean-Claude Juncker kijelentése, aki az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román elnököt üdvözlő beszédében azt nyilatkozta: Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nem csupán román, hanem európai ünnep is. Tette ezt akkor, amikor Hargita megye prefektusa ötezer lejnyi pénzbírságot rótt ki szerdán Székelyudvarhely polgármesteri hivatalára a piros-fehér-zöld színű szalagok miatt, amelyekkel a hivatal október 23-a alkalmából díszítette a város utcáit. Azt kifogásolták, hogy Székelyudvarhelyen a közterületen található villanyoszlopokra a román zászlók nélkül tűzték ki az ünnepre Magyarország zászlaját. A prefektus kitért arra is, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal „visszaeső szabálysértő”, ezért a kiszabható bírság felső értékét állapította meg.

Kovászna és Hargita megye prefektusa egyébként már március 15-e után is megbüntetett több székelyföldi várost, köztük Sepsiszentgyörgyöt, Kézdivásárhelyt és az ismételten pórul járt Székelyudvarhelyt is. Ennek fényében különösen felháborító lehet Juncker azon mondata, miszerint minden, ami román, egyben európai is, ezért december elsején Európa közösen ünnepli meg a Romániának és Európának is fontos pillanatot. Volt azonban a Juncker-beszédnek figyelmeztető része is, hiszen felszólította az országot, hogy mihamarabb csatlakozzanak az áruk és az emberek szabad mozgását biztosító schengeni övezethez. A román kormánynak és parlamentnek pedig azt üzente: a csatlakozást nem szabad veszélyeztetni azáltal, hogy hátat fordítanak a jogállami elveknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!