Kereső toggle

Totális háború a Jobbikban

Mi történt Szekszárdon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bíróságon folytatódhat a Jobbik belháborújának sajátos fejezete, amely a szekszárdi alapszervezet – már körülményeiben is rejtélyes – (ön?)feloszlatásával kezdődött.

 

Szabó Balázs, aki néhány napja még a tolnai megyeszékhely Jobbik-szervezetének elnöke volt, azzal vádolta meg (egykori?) pártjának igazgatóját, hogy mikroadománynak álcázva csorgatott be a Jobbik számlájára nejlonzacskókban kapott, ismeretlen eredetű összegeket. Szabó Gábor pártigazgató megkeresésünkre nem kívánt reagálni Szabó Balázs állításaira, a Jobbik azonban perli saját volt szekszárdi elnökét, aki viszont Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul az általa vélelmezett pénzmozgások miatt.

„Most vált biztossá, hogy Lajos által csomagolt rántott hús volt Szaszi nejlonzacskójában” – ezt írta Facebook-oldalán Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi elnöke, aki ellen előzőleg etikai vizsgálat indult a párton belül.

A Jobbik szekszárdi alapszervezetének feloszlatását hétfőn Szabó Gábor pártigazgató (a fenti bekezdésben szereplő „Szaszi”) jelentette be. Arra hivatkozott, hogy a szervezet elnöke, Szabó Balázs civil munkahelyének elvesztésével fenyegette meg egy jobbikos tagtársát, aki elindult vele szemben egy párttisztségért.

Ki oszlatott?

Hogy a helyzet egyáltalán nem egyszerű a Jobbikban, az jelezte, hogy Szabó Balázs volt városi elnök erre úgy reagált, hogy a szervezetet nem lehet feloszlatni, mivel az a múlt szerdán, a helyi párttagság egybehangzó döntése alapján már feloszlatta magát. Szabó Balázs ezt azzal indokolta, hogy tagtársaival nem kívánnak „a Jobbik nevű bűnszervezethez/bizniszpárthoz tartozni”. A helyzet zűrzavarosságát jelzi, hogy a jelenlegi jobbikos vezérkarhoz tartozó forrásunk már Szabó Balázsnak ezt az egyszerű technikai közlésnek tekinthető állítását is hazugságnak minősítette – vagyis a Jobbik vezetése még azt is vitatja, hogy egyáltalán megtörtént-e a szekszárdi alapszervezet október 3-ai, Szabó Balázs által emlegetett önfeloszlatása.

Távozását a volt városi elnök mindenesetre négy dologgal indokolta: egyrészt azzal, hogy a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató megakadályozta, hogy a párt a tavaszi kampányban Hadházy Ákos – a szekszárdi Jobbik által korrupciógyanúsnak ítélt – ügyeivel foglalkozzon. „Számunkra a tiszta kezek politikája nem ezt jelenti” – írta Facebook-oldalán a politikus. (Erre az állításra még visszatérünk.)

Az önfeloszlatás további oka volt a bejegyzés szerint, hogy egy véletlen folytán kiderült: a Jobbik Ifjúsági Tagozat (IT) úgymond besúgót épített be a szekszárdi szervezetbe, aki Farkas Gergely IT-elnöknek jelentett a helyi tagok munkájáról és magánéletéről. Ezenfelül Szabó Balázs mocskosnak minősítette a Jobbik legutóbbi tisztújítását, amely során – mint fogalmazott – „a párt pénzéből a párt egyes vezetőit lőtték”. Szerinte most „ők lesznek a céltáblák”, és mint írja, attól tart, hogy az „ismeretlenek által feltört jobbikos postafiókok” között a szekszárdi jobbikosoké is ott lehet, „amiből majd a párt ágyúi kapnak muníciót”.

A negyedik ok volt a legrejtélyesebb, egyben a legérdekesebb. A már idézett mondat úgy szólt: „Lajos által csomagolt rántott hús volt Szaszi [Szabó Gábor] nejlonzacskójában”.

Ez utóbbi mondatot a kormányközeli média úgy értelmezte, mint annak jobbikos megerősítését, hogy az egykor Fideszes, ám a 2018-as választás kampányában a Jobbikot támogató oligarcha Szabó pártigazgatónak nejlonzacskóban átadott készpénzzel finanszírozta a Jobbik idei tavaszi kampányát.

Szabó Balázs: mikroadománynak álcázták a támogatást– a Jobbik perel

A Hetek megkereste az érintettet, és arra kérte, hogy értelmezze saját szavait. „Az, hogy a pénz Simicskától jött volna, a saját véleményem” – mondta a Heteknek Szabó Balázs. Azt azonban elárulta lapunknak, hogy szerinte milyen úton történt a Jobbik működésének – legalább részbeni – finanszírozása.

A Heteknek a volt szekszárdi Jobbik-elnök elmondta: a pártban 9 regionális igazgató dolgozott „Szabó Gábor keze alatt”. Szabó Balázs szerint a finanszírozási rendszer, amiről Facebook-bejegyzésében írt, úgy működött, hogy a Szabó Gábor által a regionális igazgatóknak átadott készpénzt utóbbiaktól kapták meg a helyi szervezetek vezetői, és végül a Jobbik tagjai fizették be saját „mikroadományukként” a Postán a Jobbik számára.

Szabó Balázs a Heteknek elmondta: ő maga 350 ezer forintot fizetett be ennek a rendszernek a keretei között a Postán. Hozzátette: ő a Jobbik akkori vezetésében 100 százalékig megbízott, így sosem kérdezett rá, hogy honnan származik a kezén átment pénz. Beszélgetésünk napján Szabó Balázs a HírTV-nek azt is kijelentette, hogy a legfőbb ügyészhez fordul a szerinte a Jobbikban megtörtént pénzmozgások ügyében.

Ügyészségen, bíróságon folytatódik a jobbikos belháború

Nem ő lesz azonban az egyetlen, aki jogi útra tereli az ügyet: a Hetek információi szerint mind Szabó Gábor, mind a Jobbik perelni készül Szabó Balázst több állítása miatt. Jobbikos forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a párt nemcsak Szabó Balázs készpénzmozgásokkal kapcsolatos kijelentései, de azon állítása miatt is perelni fog, amely szerint a szekszárdi Jobbik-szervezet október 3-án maga oszlatta volna fel magát.

A Hetek Szabó Balázs állításával kapcsolatban megkereste Szabó Gábor jobbikos pártigazgatót, aki nem kívánt reagálni a volt szekszárdi Jobbik-elnök állításaira.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor ingott meg a bizalma a Jobbik vezetésében, Szabó Balázs azt válaszolta: Hadházy Árpádnak, Hadházy Ákos édesapjának – szerinte korrupciógyanús – földügye volt az a pont, amikor a bizalomvesztés előállt.  2016-ban került nyilvánosságra, hogy Hadházy Árpád agrárkamarai vezetőként egy helyi agrárvállalkozó érdekeltségeiben töltött be vezető tisztséget, miközben – állította a korabeli kormányközeli média – kamarai vezetőként segédkezett az illető vállalkozó földszerzéseiben.

Szabó Balázs a Heteknek beszámolt róla, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentumokat Schiffer András és Szabó Gábor elé tárta egy budapesti, Batthyány téri sörözőben. A találkozó tényét Schiffer András is megerősítette a Heteknek, de az ott elhangzottakról nem kívánt semmit mondani. A résztvevők visszaemlékezései alapján a találkozóra röviddel Schiffer LMP-társelnökségről történt 2016 májusi lemondása előtt kerülhetett sor a Batthyány téri Angelika presszóban.

Szabó Balázs szerint miután információit megosztotta a Jobbik pártigazgatójával és az LMP társelnökével, a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor és pártigazgatója, Szabó Gábor azt kérte tőle, hogy ne foglalkozzon az üggyel.

Letiltották vagy nem tiltották?

A Szabó Balázs által leírt találkozó tehát megtörtént, ám ez nem feltétlenül bizonyítja, hogy akár őt, akár a szekszárdi Jobbikot „letiltotta” volna a Hadházy Ákoshoz vagy családjához köthető ügyekről a Jobbik vezetése. Nem erre utal legalábbis az, hogy Magyar Zoltán országgyűlési képviselővel röviddel a Schifferrel és Szabó Gáborral lezajlott találkozója után, 2016. május 31-én a képviselői irodaházban, a Jobbik szervezésében tartott  sajtótájékoztatót, ami a Jobbik YouTube-csatornáján a mai napig elérhető.

A Jobbik (és annak akkori, Vona Gábor vezette elnöksége) tehát a jelek szerint „a nevére vette” a Hadházy Árpád agrárkamarai szerepével kapcsolatos ügy felgöngyölítését. Ez nem jelenti azt, hogy később a Jobbik nem „keverhette le” az ügyet, de az bizonyosnak tűnik: hogy a Hadházy Árpád agrárkamarai vezetésével kapcsolatos ügyeket legalábbis egy ideig Szabó Balázs a Jobbik országos szervezetének támogatásával tárta a nyilvánosság elé.

Ki az áruló?

Szabó Balázs a közte és a Jobbik között bekövetkezett szakítás okaként a Heteknek a következőket jelölte meg: gyűlöli az árulást, és nem magát, hanem a Jobbik jelenlegi vezetését tartja árulónak. Szerinte 2006-ban volt egy történelmi pillanat, amikor a Jobbik sikersztorija elkezdődött, majd a párt 2010-től felhatalmazást kapott a nemzeti radikális gondolkodású emberektől arra, hogy az Országgyűlésben képviselje az érdekeiket. Szerinte nem ezt a szavazótábort, hanem a jelenlegi Jobbikot kell kidobni, és olyan politikai erőt szükséges felépíteni, amely képes megszolgálni a nemzeti radikális tábor bizalmát.

Olvasson tovább: