Kereső toggle

Totális háború a Jobbikban

Mi történt Szekszárdon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bíróságon folytatódhat a Jobbik belháborújának sajátos fejezete, amely a szekszárdi alapszervezet – már körülményeiben is rejtélyes – (ön?)feloszlatásával kezdődött.

 

Szabó Balázs, aki néhány napja még a tolnai megyeszékhely Jobbik-szervezetének elnöke volt, azzal vádolta meg (egykori?) pártjának igazgatóját, hogy mikroadománynak álcázva csorgatott be a Jobbik számlájára nejlonzacskókban kapott, ismeretlen eredetű összegeket. Szabó Gábor pártigazgató megkeresésünkre nem kívánt reagálni Szabó Balázs állításaira, a Jobbik azonban perli saját volt szekszárdi elnökét, aki viszont Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul az általa vélelmezett pénzmozgások miatt.

„Most vált biztossá, hogy Lajos által csomagolt rántott hús volt Szaszi nejlonzacskójában” – ezt írta Facebook-oldalán Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi elnöke, aki ellen előzőleg etikai vizsgálat indult a párton belül.

A Jobbik szekszárdi alapszervezetének feloszlatását hétfőn Szabó Gábor pártigazgató (a fenti bekezdésben szereplő „Szaszi”) jelentette be. Arra hivatkozott, hogy a szervezet elnöke, Szabó Balázs civil munkahelyének elvesztésével fenyegette meg egy jobbikos tagtársát, aki elindult vele szemben egy párttisztségért.

Ki oszlatott?

Hogy a helyzet egyáltalán nem egyszerű a Jobbikban, az jelezte, hogy Szabó Balázs volt városi elnök erre úgy reagált, hogy a szervezetet nem lehet feloszlatni, mivel az a múlt szerdán, a helyi párttagság egybehangzó döntése alapján már feloszlatta magát. Szabó Balázs ezt azzal indokolta, hogy tagtársaival nem kívánnak „a Jobbik nevű bűnszervezethez/bizniszpárthoz tartozni”. A helyzet zűrzavarosságát jelzi, hogy a jelenlegi jobbikos vezérkarhoz tartozó forrásunk már Szabó Balázsnak ezt az egyszerű technikai közlésnek tekinthető állítását is hazugságnak minősítette – vagyis a Jobbik vezetése még azt is vitatja, hogy egyáltalán megtörtént-e a szekszárdi alapszervezet október 3-ai, Szabó Balázs által emlegetett önfeloszlatása.

Távozását a volt városi elnök mindenesetre négy dologgal indokolta: egyrészt azzal, hogy a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató megakadályozta, hogy a párt a tavaszi kampányban Hadházy Ákos – a szekszárdi Jobbik által korrupciógyanúsnak ítélt – ügyeivel foglalkozzon. „Számunkra a tiszta kezek politikája nem ezt jelenti” – írta Facebook-oldalán a politikus. (Erre az állításra még visszatérünk.)

Az önfeloszlatás további oka volt a bejegyzés szerint, hogy egy véletlen folytán kiderült: a Jobbik Ifjúsági Tagozat (IT) úgymond besúgót épített be a szekszárdi szervezetbe, aki Farkas Gergely IT-elnöknek jelentett a helyi tagok munkájáról és magánéletéről. Ezenfelül Szabó Balázs mocskosnak minősítette a Jobbik legutóbbi tisztújítását, amely során – mint fogalmazott – „a párt pénzéből a párt egyes vezetőit lőtték”. Szerinte most „ők lesznek a céltáblák”, és mint írja, attól tart, hogy az „ismeretlenek által feltört jobbikos postafiókok” között a szekszárdi jobbikosoké is ott lehet, „amiből majd a párt ágyúi kapnak muníciót”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: