Kereső toggle

Családcentrikus nemzet vagyunk

Interjú Novák Katalinnal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Összeegyeztethető-e Magyarországon a család és a karrier? Reális-e, hogy a háromgyerekes édesanyák életük végéig SZJA-mentességet kapjanak? Milyen tényezők növelik a párok gyerekvállalási kedvét? Hetek-interjú a Fidesz alelnökével.

 

Amíg kint várakoztunk, két kisgyerek kiszaladt az irodájából. Ez a rendes ügymenet része?

– Egy családbarát kormányhoz illően ez egy családbarát munkahely, de azért az nem jellemző, hogy rendszeresen gyerekek lennének az irodámban sajnos. Bár volt már olyan, aki szoptatott itt, más pelenkázott, etetett, és a folyosón is van egy kis asztal rajzeszközökkel, papírral. Így ha valaki úgy jönne egy megbeszélésre, hogy vele van a gyereke, biztosan találunk arra megoldást, hogy otthonosan érezzék itt magukat.

 

Ez lenne akkor követendő minta, hogy adott esetben a szülők bevihessék a gyerekeiket a munkahelyükre?

– Azt, hogy napi rendszerességgel mindenki bevigye az összes gyerekét, nem tartom kívánatosnak. De hányszor van olyan, hogy a gyerek egy kis hőemelkedéssel ébred, és mindössze 2-3 órát kellene áthidalni, viszont az édesanyának vagy az édesapának bent kell lennie a munkahelyén. Miért ne lehetne ilyenkor azt mondani, hogy persze, hozza be, és megoldja a közösség? Hozzáteszem, a munkahelyi bölcsődék létrehozását és fenntartását is támogatjuk, ez egy jól működő modell.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában évek óta szervezünk nyári táborokat, ahova a munkatársak behozhatják gyerekeiket, a mieink is voltak már itt, ez egy népszerű lehetőség. A lényeg, hogy a családalapítás, gyermekvállalás és a munkavállalás ne egymást kizáró, hanem egymást erősítő tényezők legyenek.

 

Felmerült a háromgyerekes anyukák SZJA-mentességének ötlete. Tudnak már valamit a jövő évi családtámogatásokról?

– Konkrétumokat egyelőre nem tudok mondani. Egy nemzeti konzultációt fogunk elindítani ősszel, ennek az eredményétől is függ, hogy milyen döntések születnek majd. Azt, hogy hasonló kérdést felteszünk-e a nemzeti konzultáción, megtudhatják a kérdőívből.

 

Még ez sem dőlt el ezek szerint?

– Higgye el, időben adunk majd tájékoztatást a kérdőív tartalmáról. Ami az adókedvezményt illeti, elkötelezettek vagyunk abban, hogy az adórendszeren keresztül segítsük azokat, akik gyereket nevelnek. 2010 óta tartjuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy minél több a gyermek egy családban, annál kevesebb legyen a személyi jövedelemadó. Ez a kedvezmény a kétgyermekesek esetében jövőre eléri a 2015-ös szint dupláját. Tehát folyamatosan lépünk előre ezen a területen.

 

Meg tudják mondani egzakt módon, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a párok gyermekvállalási kedvét növelik, pontosabban elősegítik a tervezett gyermekek megszületését?

– Hadd kérdezzek most először én! Kíváncsi lennék, hogy önök mint fiatal férfiak mit gondolnak erről.

S. I.: – Az anyagi lehetőségek nyilvánvalóan jelentősen befolyásolják ezeket a döntéseket, de talán inkább úgy fogalmaznék, hogy ha lehet előre reálisan tervezni, az segít a tervezett gyerekek megszületésében.

B. Gy.: – Én azt látom, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a karriert a gyermekvállalással. Ha van két-három gyermek, akkor tíz évig az anya esetében nem igazán lehet erről beszélni, és kérdés, hogy miként tud majd visszaállni a karrierépítésbe.

– Ez valóban két meghatározó tényező – bár mások is vannak. Ami az anyagiak fontosságát illeti, ezt a mi tapasztalataink is visszaigazolják, ezért is fordítunk évről évre többet a családokra. Amíg 2010-ben 960 milliárd forint állt rendelkezésre a költségvetésben, addig 2019-ben már meghaladjuk a 2000 milliárd forintot, és még lehet, hogy valamelyest növekedni is fog ez az összeg. A korábbi összegnek több mint a dupláját fordítjuk tehát a családokra, melynek számokban mérhető eredménye is van, hiszen 20 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv 2011 óta.

A munka-család konfliktus is rendkívül érzékeny terület, annál is inkább, mert több a diplomás nő, mint a férfi. És igen, legitim vágy egy nő részéről, hogy legyen karrierje – örülök, hogy ezt a kifejezést használta. Ezért is nagyon nehéz megtalálni azt a pillanatot, amikor bátran ki meri mondani egy fiatal, hogy az elkövetkezendő éveket a gyermekvállalásnak szenteli. Szerintem ez egy férfinak sem könnyű, de egy nőnek hatványozottan nehéz.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: