Kereső toggle

Székhelyi József (1946–2018)

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elhunyt 71 éves korában Székhelyi József, Jászai Mari-díjas színművész, rendező – tudatta Facebook-oldalán az Élet Menete Alapítvány, amelynek a művész az egyik alapítója volt. A színművészt a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal egyeztetve intézkednek.

Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Madách Színház közleményében felidézte, hogy a Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével és Tisztikeresztjével kitüntetett színművész 1971-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a kecskeméti Katona József Színházban indult. 1979-ben átszerződött a fővárosi Nemzeti Színházba, 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től  Sopronban játszott. 1998 óta a Sop-roni Petőfi Színház és a budapesti Nemzeti (2000 óta a Pesti Magyar Színház) munkatársa. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.

Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggelben, Držić Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.

„Székhelyi József hosszú, súlyos betegsége alatt sem hagyta magára közönségét, még idén júliusban is játszott a Szerelmes Shakespeare című produkcióban” – olvasható a Madách Színház közleményében. „Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház mély megdöbbenéssel értesült Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szeged város Pro Urbe-díjas művésze haláláról” – közölte a helyhatóság az MTI-vel.

Székhelyinek öt gyermeke és négy unokája volt. A Jászai Mari-díjas színművésznél tavaly novemberben diagnosztizálták a tüdőrákot. A 71 éves művész kemoterápiás kezelést kapott, majd úgy tűnt, javul az állapota, nemrég viszont rossz hírt kapott: áttétes rákos sejteket találtak a szervezetében.

Utolsó, az ATV-nek adott interjújában Székhelyi elmondta, hogy pokolian fájnak a csontjai, a tüdeje pedig nem továbbítja az oxigént rendesen. „Azért vállaltam fel ezt a fajta nyilvánosságot, hogy erőt adjak a sorstársaimnak. A ráknak van egy nagyon sunyi tulajdonsága: az emberek azt hiszik, hogy csak mással történhet meg” – mondta az ATV-nek Székhelyi.

Mint mondta, az a fajta szeretet, ami körülöleli az előadásokat, kiváltja a kemoterápiát, a sugárkezelést, a tablettát és a CT-t. Egyik legfontosabb támasza a 6 éves kislánya, Sára, akinek fényképét mindig magánál tartja, anélkül el sem indul otthonról. „Óriási a felelősségem: suliba kell vinnem” – utalt a színész arra, hogy kislánya miatt muszáj meggyógyulnia.

Arra a kérdésre, hogy van-e halálfélelme, egyértelmű nemmel válaszolt. „A haláltól nem szabad és nem érdemes félni. Nekem agóniafélelmem van. A halálfélelem egy csacsiság: megszületünk, és nem felnevetünk, hanem felsírunk, mert azt a hírt kaptuk, hogy jó, hogy itt vagy, Isten hozott, de sajnos véges” – Székhelyi József szerint ezen olyan sokat röhögni nem lehet.

Olvasson tovább: