Kereső toggle

Marxista szexforradalmárok

Kik azok a ’68-asok, akiknek búcsút mondana Orbán Viktor?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nagy pillanat előtt állunk, meglátjuk, bekövetkezik-e, az esély itt van, de nem egyszerűen a liberális demokráciának, az arra fölépült liberális, nem demokratikus politikai rendszereknek mondhatunk búcsút a következő év májusában, hanem a ’68-as elitnek is úgy, ahogy van.”

Afenti mondatokat Orbán Viktor múlt heti tusnádfürdői beszédéből idéztük, ahol többek között a korszaképítés fontosságára hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Nem szabad elmennünk szó nélkül pusztán a nemzedék leváltásának szándéka mellett, ugyanis mélyebbre ásva egy gyakorlatias ideológiai szembenállás figyelhető meg. Az úgynevezett ’68-as elit gondolkodásmódja, kulturális és életmódbeli szokásai, valamint annak politikai céljai jelentős hatással vannak a mai európai elit válságára is.

A marxista-anarchista szellemi gyökerekből táplálkozó generációs mozgalom nyugaton elsősorban a francia diáklázadásokat, az amerikai békemozgalmakat és az olaszországi-németországi szélsőbaloldali terrorcsoportokat, keleten a prágai tavaszt és általában az antikommunizmust jelentette. A kultúrában ebben az időszakban jelent meg többek között Jim Morrison, Allen Ginsberg, Andy Warhol, a politikai filozófiában mindenki Trockijt, Marxot és Herbert Marcusét olvasott.

Nem demokratikus liberális rendszerek  

Orbán Viktor miniszterelnök már 2007-ben – pont Tusnádfürdőn – kemény kritikával illette a ’68-as balliberális diákmozgalmakat. Mint mondta, külön kell választani a keleti jó, és a nyugati rossz ’68-at. Beszédében akkor azt is hangsúlyozta, hogy nyugaton kulturális ellenforradalom, morális relativizmus vert gyökeret, amely mostanra elbukott, ezért Európában csak az új, nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális politikának van létjogosultsága. 2013-ban a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén pedig egyenesen arról értekezett a miniszterelnök, hogy a nyugat-európai elit ’68-asnak bélyegzett generációja szellemi rendszerével egyenesen szemben áll Magyarországgal. A miniszterelnök azt mondta, az európai társadalomfejlődés következő szakasza a tízparancsolat szellemében megfogalmazott tradicionális értékekre, a család megerősítésére és a nemzetek reneszánszára fog épülni, a ’68-asok gondolkodásmódja „nem állja ki a következő húsz év hullámverését”, nem lehet rájuk jövőt építeni.

A mostani miniszterelnöki beszédben immáron azt is hangsúlyozta, hogy a felépült liberális rendszerek nem demokratikusak. Vannak, akik szerint a liberális és marxista ihletettségű társadalmi áramlatok valóban a mai napig meghatározzák a politikai diskurzust, és dogmatikusan kezelik többek között a szexuális szabadság, a multikulturalizmus, vagy éppen a kapitalizmus kérdését. Ezektől eltérni, ezekkel vitatkozni nem lehet, akik pedig másképp gondolkodnak, egyből megkapják a „fasiszta”, „rasszista”, „bigott” és „szűk látókörű” jelzőket.

Deutsch Tamás fülbevalójától Kövér László hajpántjáig

A Fidesz immáron több mint harminc éve van jelen az európai politikában, és vitathatatlanul zajlott az ő esetükben is egyfajta ideológiai iránykeresés, ám úgy tűnik mára rájöttek, hogy nem a politikai hippimozgalom viszi előre a világot.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: