Kereső toggle

Totál káosz

Belháborúkkal tarkított ellenzéki politika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Radikálisan átrendezte az ellenzéki palettát az áprilisi választás eredménye: az Együtt megszűnt, az LMP-ből kilépett hadházy ákos, az MSZP-ben teljes vezetőcserét hajtottak végre, a Jobbik pedig megrepedt a mérsékeltek és a radikálisok közötti konfrontációban.

„Nagyon bízom benne, hogy csak félrenyomta a telefonját” – mondta Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt új elnöke, miután kiderült, hogy a szoros küzdelemben maga mögé utasított másik jelölt, Mesterházy Attila egy Tóthot rendkívül előnytelenül, félig csukott szemmel ábrázoló fotót posztolva „gratulált” a megválasztott elnöknek. Mesterházy bejegyzéséből többen azt a következtetést vonták le, hogy a vesztes jelölt azonnal el is indította a párton belüli ellenállást. Mesterházy másnap törölte a posztot, néhány régi szocialista politikus pedig azt erősítgette, hogy szó sincs szándékosságról. Mások szerint azonban éppen erről van szó, merthogy Mesterházy 2014 óta készült a visszatérésre.

Juhász Ferenc korábbi szocialista honvédelmi miniszter ugyanakkor a Heteknek azt mondta, Mesterházy a tisztújítási eredményt elfogadva beállt Tóth mögé, az MSZP-ben pedig sokkal nagyobb a túlélési ösztön, mint hogy a vesztes parlamenti választás után egymás torkának ugorjanak politikusaik. Juhász a Jobbikkal hasonlította össze pártját: míg a radikális jobboldali pártban már megtörtént a szakadás, a konfliktus pedig nemhogy csillapodna, de eszkalálódni látszik, ezzel szemben a szocialisták képesek lesznek megőrizni az egységet és kijönni a gödörből.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben lesz más a Tóth vezette párt, mint ha Mesterházy nyert volna, forrásaink azt mondták: Mesterházy egy bezárkózó, Tóth egy nyitott MSZP-t képzel el. Az egykor 2,6 millió szavazatot szerző MSZP mindenesetre nagyon nehéz helyzetben van: a támogatottsága a rendszerváltás utáni mélypontra süllyedt, jelenleg 6-7 százalék. Komoly anyagi nehézséggel és adósságokkal küzd, a választási eredmények pedig megmutatták, hogy vidéken gyenge a beágyazottsága, és ezen csak áldozatos és szisztematikus munkával tudna javítani. Mindemellett a választók egy része hitelt ad annak a régi városi legendának, mely szerint az MSZP összejátszik a Fidesszel, már csak azért is, mert az állítólagos belső árulókról prominens szocialista politikusok – például Botka László – nyilatkoztak meglehetősen egyértelműen.

Hadházy távozott

Az LMP-ben is tisztújító kongresszus zajlott, a régi vezetők közül csak Szél Bernadett őrizte meg társelnöki pozícióját, új társai gyakorlatilag teljesen ismeretlenek a választók előtt. A párt vitathatatlanul legsikeresebb politikusa, Hadházy Ákos korábbi társelnök szerdán jelentette be, hogy kilép az LMP-ből. Hadházyt a választás után párttársai „első fokon” két évre eltiltották bármiféle tisztség betöltésétől, mert felhatalmazás nélkül próbált megegyezni a baloldali pártokkal – a kormányváltás érdekében! Úgy tudjuk, a jogerős döntés a kizárás lett volna, ezt megelőzendő Hadházy kilépett az LMP-ből. Sallai Róbert Benedek LMP-s politikus – aki korábban fizikailag rátámadt Hadházyra – a kilépésre reagálva azt írta, „amit rövid pályafutása alatt ártott egy jobb sorsra érdemes politikai közösségnek, nem tudom, hogy kiheverhető-e, de így legalább az esélye megteremtődik, (…) az érték nélküli nárcisztikus szerencselovagok ideje leáldozik”.

Az elmúlt két évben Hadházy mintegy 100 Korrupcióinfó nevű sajtótájékoztatót tartott, melyeken korrupciógyanús ügyek tucatjait mutatta be részletesen dokumentálva és ezzel egy karakteres arcot adva az addig jobbára a környezetvédelemmel operáló LMP-nek. Információink szerint egyébként – a szintén első fokon – az LMP-ből Hadházy megtámadásáért kizárt Sallai Róbert Benedek visszatérhet a pártba, mert az erről döntő másodfokú testületben ott vannak a vele szimpatizáló emberek.

Keresztes László új társelnök fő célja, hogy az elmondása szerint ezres tagságú LMP-t tízezres létszámú párttá növelje. A Hetek úgy tudja, valójában legfeljebb 500 tagja van az LMP-nek, az aktív tagok száma pedig mindössze száz fő.

Szakad a Jobbik?

A Jobbikban is durvul a belháború, ami Toroczkai László korábbi alelnök kilépésével és Dúró Dóra képviselő kizárásával valójában már nem belső ügy, hanem az „anyapárt” és a szakadárok küzdelme. Utóbbiak a hét végére ígértek zászlóbontást, akkor derül ki, hogy mozgalom vagy párt lesz a Mi Hazánk Mozgalom nevű radikális kezdeményezés. A Jobbik elleni nyílt támadást mindenesetre már megkezdték Toroczkaiék: ügynökmúlttal vádolták meg a párt kommunikációs igazgatóját, Radnai Lászlót, aki a kommunista titkosszolgálatok egyik fedőcégeként működő Chemolimpex nevű cégnél kezdte „igencsak gyors” karrierjét. Toroczkaiék megüzenték, hogy kikérik a „Radnaira vonatkozó levéltári anyagokat”. Radnai munkatársunk érdeklődésére Toroczkaiék vádjára úgy reagált, hogy szakmai és magánélete is transzparens, áll minden átvilágítás elé. Hozzátette ugyanakkor, hogy jogi úton vesz elégtételt „a hamis vádakat kitalálókkal szemben”.

Mindenesetre érdekes helyzetben van a Jobbik, mert miközben a kiábrándult radikálisok jobbról támadják, a néppárti vonal támogatói azért csalódottak, mert úgy vélték, ha a választások hajrájában néhány amúgy sem nyerhető körzetben megegyeznek Vona Gáborék a baloldali ellenzékkel, legalább az újabb kétharmad megakadályozható lett volna. Beszéltünk olyan jobbikos képviselővel, aki maga is úgy hitte, ez a forgatókönyv fog megvalósulni, ám a mai napig nem érti, hogy a párt döntéshozói végül miért nem egyeztek meg egyetlen körzetben sem a baloldallal.

A Hetek megkeresésére Mirkóczki Ádám képviselő azt mondta, a pártban kifejezetten örülnek a Toroczkai fémjelezte réteg távozásának, mert így megszűnik a belső ellentét, a néppárti többség pedig hatékonyabban politizálhat. A Jobbik szétesésétől nem tartanak, amennyiben pedig Toroczkaiék pártot alapítanának, az Mirkóczki szerint a Fidesztől vinne szavazatokat.

Olvasson tovább: