Kereső toggle

Maghasadás

Nem múlik a feszültség a Jobbikban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánkkor úgy tűnik, hasadhat a Jobbik: a párt csütörtökre hívta össze az elnökséget, hogy döntsenek Toroczkai László platformalakítási kísérletéről. ki is zárhatják a korábbi alelnököt.

„A platform létrehozását a Jobbik alapszabálya nem teszi lehetővé. Platform a Jobbikban nem lesz. Ilyen szervezeti egységet 2010-ben Gyurcsány Ferenc hozott létre az MSZP-n belül, Demokratikus Koalíció néven, a Jobbik azonban nem az MSZP, hanem a saját egységes útját járja. Toroczkai László Jobbikon belüli sorsáról a Jobbik elnöksége fogja meghozni a döntést”, mondta a Hetek megkeresésére Jakab Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője, amikor arról érdeklődtünk, mi várható az elnökségi csütörtöki ülésen. Azt ugyanis már kedden megüzenték Toroczkainak, hogy nem alakíthat platformot a párton belül, így ennek puszta megismétlése nem jelentene sok újdonságot.

A múlt heti tisztújító kongresszuson Toroczkai csak kevéssel maradt alul az elnökségért vívott küzdelemben Sneider Tamással szemben: veresége után méltatta a megválasztott elnököt, ugyanakkor a pártot és Vona Gábor korábbi elnököt bírálta. Toroczkai szerint a Jobbik elveszítette korábbi szellemiségét, ezért azt vissza kell adni. Felrótta többek között, hogy pártja „elengedte” a cigány–magyar együttélés kérdését, noha annak idején ezzel a témával váltak országos párttá. (A Jobbik választási eredménye egyfelől kudarc, hiszen harmadszor sem jutott kormányra, sőt halvány esélye sem volt rá. Másrészt így is több szavazatot kapott, mint eddig bármikor.) Saját jövőjével kapcsolatban Toroczkai kijelentette, keddig eldönti, marad-e a pártban vagy távozik. Kedden kiderült, marad a pártban, ám hét jobbikos polgármesterrel együtt megalakítja a Mi magunk nevű platformot.

Mivel ez alapszabály-ellenes, a pártnak valamit lépnie kell: egy neve elhallgatását kérő jobbikos politikustól származó értesülésünk szerint amennyiben a döntés Sneider Tamás elnökön és Gyöngyösi Márton alelnökön múlna, „kicsontoznák Toroczkait, mert a pártnak semmi szüksége nincs rá.”

A hivatalos álláspont szerint Toroczkai esetleges kizárása után sem tartanak szakadástól, hiszen a tisztújító kongresszuson mindenki – az elnökjelöltek is – egyetértettek a Jobbik néppárti irányával, az eltérések csupán hangsúlybeliek voltak. „Ebből fakadóan nincsenek valós törésvonalak sem, amelyek mentén a párt szakadhatna. Lemorzsolódás mindig van, ahogyan folyamatosan csatlakoznak is a párthoz”, mondta Jakab Péter. Tény, hogy a Jobbik 26 fős frakciójából csupán egy képviselő, Dúró Dóra jelezte, hogy támogatja Toroczkai platformját. „A Toroczkai által megnevezett 7 polgármesterből kettő, illetve a megnevezett 4 regionális igazgatóból is egy rögtön jelezte, hogy visszaéltek a nevükkel, nem csatlakoznak hozzá”, állította lapunknak a szóvivő.

Hogy a helyzet mégsem ennyire egyszerű, és nem ilyen könnyen kezelhető, azt Jakab korábbi nyilatkozata is sejteti: a szóvivő ugyanis kedden azt mondta, Toroczkai megzsarolta a Jobbikot, tevékenysége pedig a Fidesz érdekét szolgálja. A Hetek kérdésére Jakab bővebben is kifejtette a fenti állításokat: „Toroczkai a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ha a Jobbik nem működik együtt vele, akkor pártszakadást idézhet elő. Magyarán a kongresszus döntését figyelmen kívül hagyva Toroczkai László akarja iránytani a pártot, ami tisztességtelen magatartás a kongresszussal mint a tagság legfőbb döntéshozatali szervével szemben, és szembe megy mind az alapszabállyal, mind a Jobbik alapító nyilatkozatával.” A Jobbik meggyengítésének vagy akár szétszakításának szándékáról pedig azt mondta a szóvivő, hogy a kisgazdák, az MDF vagy épp a kereszténydemokraták példája mutatja, hogy ez a törekvés a Fidesz részéről nem lenne előzmény nélküli. „Politikai szempontból a Fidesz profitálna a Jobbik amortizálásából, nem véletlen, hogy az a Fidesz-média, amellyel szemben a Jobbik 110 sajtópert nyert, most Toroczkai László mellett kampányol, ezzel próbálva beavatkozni a Jobbik jövőjének – Fidesz-érdekeknek megfelelő – alakításába. Úgy tűnik, itt valójában nem Sneider Tamás küzd Toroczkai Lászlóval, hanem a Jobbik küzd a Fidesszel.”

Maradva a Jobbikon belül, a Sneider–Toroczkai küzdelem egyik érdekessége, hogy most az a Sneider Tamás képviseli a mérsékelt, néppárti vonalat, aki egykor az egri szkinhedek vezetője volt, és akinek két felnőtt fiát a napokban állították bíróság elé azzal a váddal, hogy a nemzeti szocialista Betyársereg tagjaiként néhány évvel ezelőtt folyamatosan zaklattak és megfélemlítettek egy cigány családot. Mindezzel együtt Sneider eltávolodását a radikális eszméktől több jobbikos forrásunk is hitelesnek és visszafordíthatatlannak nevezte, miközben Toroczkaival kapcsolatban több érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet. (Természetesen kerestük Toroczkai Lászlót is, lapzártánkig nem sikerült elérni, az üzenetre nem reagált.)

Kritikusai szerint nem lehet véletlen, hogy Toroczkai megúszta a 2006-os utcai zavargásokban vállalt szerepét, mint ahogy a Bankcenter ellen általa vezetett 2012-es csoportos támadásnak sem lett következménye. Többen felvetették nyílt fórumokon is, hogy miközben Toroczkai harcostársa, Budaházy György hasonló cselekményekkel összefüggésben börtönbe került, Toroczkai nem csak elkerülte az igazságszolgáltatást, de 2013-ban időközi választáson Ásotthalom polgármesterévé választották, majd egy évvel később úgy nyert 100 százalékkal, hogy sem a baloldal, sem a Fidesz nem indított ellene jelöltet. Maga Toroczkai egy korábbi interjúban csak annyit mondott, vádlói döntsék el végre, „hogy fideszes, MSZP-s, szerb vagy román ügynök vagyok-e”.

Az biztos, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója sokat változott, hiszen míg 2006-ban közönség előtt kijelentette, hogy tagadja a fennálló államrendet és a kormány megdöntése a célja, hét évvel később polgármesterként egészen jól beilleszkedett a rendszerbe.

Arra a kérdésünkre, hogy utóbb nem tartják-e hibának, hogy ismert radikális múltja ellenére 2016-ban Vona Gábor támogatásával a néppártosodó Jobbik elnökségébe emelték Toroczkait, Jakab Péter hivatalos válasza így szól: „A migrációs kérdés indokolttá tette, hogy a Jobbik döntéshozatali szervében szerepet kapjon egy olyan ember, aki Ásotthalom polgármestereként testközelből tapasztalhatta meg, mit is jelent ez a valóságban.” Tény, hogy a déli határkerítés ötletét Toroczkai vetette fel először – megelőzve ebben a Fideszt is. Ugyanakkor az informális jobbikos válasz szerint hiba volt Toroczkai leigazolása: „Vona Gábor zseniális stratéga, a személyzeti politikája viszont katasztrofális”. Ha ki is zárják a Jobbikból, pártszakadástól azért nem tartanak, mert „Toroczkai téved, ha azt hiszi, hogy több százezer jobbik-szimpatizánst tud maga mögé állítani. Meg kell nézni az ásotthalmi választási eredményeket: fölényesen nyert a Fidesz, ennyit tehát Toroczkai vonzerejéről”. A kizárás pozitív következménye pedig az lehet – legalábbis az optimista jobbikosok szerint – hogy a párt végleg lerázhatja magáról a szélsőségesség vádját.

Olvasson tovább: