Kereső toggle

Budapest–Jeruzsálem: Egyre szorosabb szövetség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyar vétó az EU Izrael-ellenes határozatával szemben, magyar részvétel az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésének ünneplésekor – egyre következetesebbnek tűnik Magyarország Izrael-politikája.

A Hetek a múlt héten adta hírül, hogy az újonnan megválasztott magyar miniszterelnök egyik első útja Jeruzsálembe vezethet. „Előreláthatólag a következő hetekben Orbán Viktor miniszterelnök Izraelbe utazik Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghívására” – ezt jelentette be Yossi Amrani izraeli nagykövet csütörtökön Pécsett az Izrael Állam 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, amelyre a Pécsi Hit Gyülekezete szervezésében került sor. Az izraeli nagykövet a Hetek kérdésére elmondta: Netanjahu miniszterelnök az áprilisi választások után küldött gratuláló levelében hívta meg a magyar kormányfőt, amit Orbán Viktor elfogadott.

A magyar–izraeli kapcsolatok látványos javulásának demonstrációja volt tavaly nyáron Netanjahu miniszterelnök háromnapos budapesti látogatása, amikor nemcsak Orbán Viktorral, hanem a V4-ek miniszterelnökeivel is találkozott.

Vétó és részvétel

Budapest Izrael iránti (korábban példátlan) jóindulata világosan látszott abból, hogy Magyarország az elmúlt napokban kétszer is szembement az Európai Unió kormányai többségének Izrael-ellenes politikájával: előbb Csehország és Románia mellett a magyar kormány ellenállásán hiúsult meg az a brüsszeli terv, amely szerint a 28 uniós tagállam egységesen ítélte volna el a tel-avivi amerikai nagykövetség hétfőn végrehajtott Jeruzsálembe költöztetését, majd Nagy Andor tel-avivi magyar nagykövet cseh, román és osztrák kollégájával együtt részt vett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözése alkalmából rendezett ünnepségen.

Németh Sándor: az izraeli társadalom egységes

Örömteli, bizakodó a hangulat Jeruzsálemben ezeken a történelmi napokon, annak ellenére, hogy a gázai határnál a Hamasz – nőket és gyermekeket használva élő pajzsként – mészárlásra készült az övezet közelében fekvő kibucokban – mondta lapzártánk estéjén a Hit Rádiónak nyilatkozva a Kneszet ünnepi ülésén Jeruzsálemben tartózkodó Németh Sándor, lapunk főszerkesztője, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.
Németh Sándor úgy tapasztalta izraeli látogatása során, hogy a gázai határon történtek megítélésében az izraeli társadalom egységes, sajnálják az áldozatokat, de még az arab országok részéről sem érkezett érdemi tiltakozás az izraeli fellépéssel szemben. Csak Irán, és a velük szoros üzleti kapcsolatban álló uniós országok, valamint Törökország igyekeznek jogsértésként beállítani az eseményeket, holott az izraeli hadsereg jogszerűen védte az állam határait és a lakosságot – értékelte az eseményeket a vezető lelkész, hozzátéve: Izrael részt vesz az összecsapások során megsebesültek ellátásában is. Németh Sándor úgy látja: az izraeli lakosság körében azonban ezek az önvédelmi lépések nem zavarták meg az állam 70. születésnapja és a Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerése felett érzett örömöt.

Szijjártó Péter külügyminiszter, akit a következő kormány miniszterjelöltjeként a héten hallgattak meg az Országgyűlés illetékes bizottságai, az ATV-nek azt mondta: nincs napirenden, hogy az izraeli–magyar nagykövetséget Jeruzsálembe kellene költöztetni Tel-Avivból. Szijjártó megerősítette, hogy valóban a magyar kormány vétózta meg az EU-főképviselő nyilatkozattervezetét, mely elítélte volna az amerikai döntést, miszerint Jeruzsálembe helyezik a nagykövetségüket. A miniszter szerint a kormány nem látja indokoltnak, hogy az EU „minden létező globális kérdésben feltétlenül megnyilvánuljon, mert ez nem mindig segít”. „Nem is gondoltuk úgy, hogy az EU-nak tovább kellene éleznie ezt a konfliktust az Egyesült Államokkal, Izraellel. Eddig sem volt az EU erőteljes tényező a közel-keleti békefolyamatban. Én továbbra sem látom szükségét, hogy az Egyesült Államok döntését az EU testületileg kommentálja. Tegye meg a főképviselő vagy a németek, a franciák vagy aki akarja” – hangoztatta Szijjártó Péter.

Palesztin harag

A Palesztin Hatóság kifejezetten haragosan reagált az amerikai lépésre és hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból (Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Romániából), melynek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt, vasárnap tartott ünnepségen – közölte a palesztin kormányzat szerdán Ramallahban.

Keresztény vezetők a Kneszetben

A jeruzsálemi parlamentben, a Kneszetben ünnepi ülést tartottak Izrael 70. évfordulója és Jeruzsálem fővárosként történt elismerése alkalmából, amelyen izraeli politikusok és diplomaták mellett nemzetközi keresztény vezetők vettek részt, köztük Magyarországot Németh Sándor, a Hit Gyülekezete alapító-vezető lelkésze képviselte. 

Josh Reinsten, a Kneszet Keresztény Szövetségesei Csoport igazgatója az izraeli Arutz7 televíziónak elmondta, hogy az ünnepi rendezvényen a „hit alapú diplomáciának” nevezett mozgalom sok éves erőfeszítéseit kívánják elismerni, ami most kezdi megteremni a gyümölcseit.

„Amikor a hit emberei a bibliai meggyőződésüket politikai cselekvéssé formálják, bámulatos eredményeket érhetünk el. Két nappal ezelőtt láthattuk az amerikai nagykövetség megnyitását Jeruzsálemben, ma pedig a guatemalai nagykövetség nyitotta meg a kapuit. És tudjuk azt, hogy sok ország készül követni ezt a példát. Mindig tudtuk azt, hogy azokkal az emberekkel együtt, akik bibliai alapon támogatják Izraelt, és ezt valódi politikai tettekké formálják, hallatlan dolgokat tudunk elérni.” – mondta Reinstein, aki szerint az amerikai és a guatemalai nagykövetségek áthelyezése Jeruzsálembe olyan eredmény, amelyben Izrael keresztény szövetségesei aktívan részt vettek.

A rendezvényen szintén köszönetet mondott Yehuda Glick, a kormánypárt, a Likud Kneszet-képviselője. Glick néhány évvel ezelőtt a csodával határos módon élt túl egy terrortámadást, amikor egy merénylő közvetlen közelről négyszer is rálőtt.

„Nem tudok szavakat találni erre a túláradó, izgalmas, dicsőséges érzésre, amit ezen a héten érzek. Most ünnepeljük Izrael 70. születésnapját, és pont ezen a héten kezdik a világ nemzetei elismerni Jeruzsálemet az izraeli nép és Izrael Állama fővárosának. De Jeruzsálem ennél is több, Isten bibliai fővárosa. Mindezekben az eseményekben egy mély, hitbeli értelmet látunk, amelyek a reményeink szerint a következő lépéshez vezetnek el bennünket a megváltás folyamatában, amikor Jeruzsálem és a Templom-hegy olyan világközpont lesz, ahonnan az egyetlen Igaz Isten nevét segítségül hívjuk és ahonnan béke árad majd a világra” – mondta az izraeli képviselő.

Olvasson tovább: