Kereső toggle

Budapest–Jeruzsálem: Egyre szorosabb szövetség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyar vétó az EU Izrael-ellenes határozatával szemben, magyar részvétel az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésének ünneplésekor – egyre következetesebbnek tűnik Magyarország Izrael-politikája.

A Hetek a múlt héten adta hírül, hogy az újonnan megválasztott magyar miniszterelnök egyik első útja Jeruzsálembe vezethet. „Előreláthatólag a következő hetekben Orbán Viktor miniszterelnök Izraelbe utazik Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghívására” – ezt jelentette be Yossi Amrani izraeli nagykövet csütörtökön Pécsett az Izrael Állam 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, amelyre a Pécsi Hit Gyülekezete szervezésében került sor. Az izraeli nagykövet a Hetek kérdésére elmondta: Netanjahu miniszterelnök az áprilisi választások után küldött gratuláló levelében hívta meg a magyar kormányfőt, amit Orbán Viktor elfogadott.

A magyar–izraeli kapcsolatok látványos javulásának demonstrációja volt tavaly nyáron Netanjahu miniszterelnök háromnapos budapesti látogatása, amikor nemcsak Orbán Viktorral, hanem a V4-ek miniszterelnökeivel is találkozott.

Vétó és részvétel

Budapest Izrael iránti (korábban példátlan) jóindulata világosan látszott abból, hogy Magyarország az elmúlt napokban kétszer is szembement az Európai Unió kormányai többségének Izrael-ellenes politikájával: előbb Csehország és Románia mellett a magyar kormány ellenállásán hiúsult meg az a brüsszeli terv, amely szerint a 28 uniós tagállam egységesen ítélte volna el a tel-avivi amerikai nagykövetség hétfőn végrehajtott Jeruzsálembe költöztetését, majd Nagy Andor tel-avivi magyar nagykövet cseh, román és osztrák kollégájával együtt részt vett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözése alkalmából rendezett ünnepségen.

Németh Sándor: az izraeli társadalom egységes

Örömteli, bizakodó a hangulat Jeruzsálemben ezeken a történelmi napokon, annak ellenére, hogy a gázai határnál a Hamasz – nőket és gyermekeket használva élő pajzsként – mészárlásra készült az övezet közelében fekvő kibucokban – mondta lapzártánk estéjén a Hit Rádiónak nyilatkozva a Kneszet ünnepi ülésén Jeruzsálemben tartózkodó Németh Sándor, lapunk főszerkesztője, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.
Németh Sándor úgy tapasztalta izraeli látogatása során, hogy a gázai határon történtek megítélésében az izraeli társadalom egységes, sajnálják az áldozatokat, de még az arab országok részéről sem érkezett érdemi tiltakozás az izraeli fellépéssel szemben. Csak Irán, és a velük szoros üzleti kapcsolatban álló uniós országok, valamint Törökország igyekeznek jogsértésként beállítani az eseményeket, holott az izraeli hadsereg jogszerűen védte az állam határait és a lakosságot – értékelte az eseményeket a vezető lelkész, hozzátéve: Izrael részt vesz az összecsapások során megsebesültek ellátásában is. Németh Sándor úgy látja: az izraeli lakosság körében azonban ezek az önvédelmi lépések nem zavarták meg az állam 70. születésnapja és a Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerése felett érzett örömöt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: