Kereső toggle

Nem fogadjuk el Európa zsidó-keresztény örökségének megtagadását

Interjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szijjártó Péter szerint Magyarország kormánya nem tudja elfogadni, hogy Európa zsidó-keresztény örökségét egyesek egyszerűen el akarják felejteni. A külügyminiszter szerint az április 8-i választás tétje, hogy az országnak olyan kormánya lesz-e, amely hajlandó harcolni a magyar emberek biztonsága, kultúrája és vallási identitása megőrzése érdekében.

Mi ön szerint az április 8-i választás tétje?

– A világban komoly vita zajlik a migrációról. Az ENSZ és Brüsszel el akarja fogadtatni azt, hogy a migráció alapvető emberi jog, sőt a migránsok jogait az adott országban élő emberek biztonsághoz fűződő joga elé helyezik. A kérdés az, hogy április 8-a után az országnak olyan kormánya lesz-e, amely ezt a harcot meg akarja vívni a magyar emberek biztonsága, a kultúránk, a vallási identitásunk megőrzése érdekében, vagy olyan kormányunk lesz, amely ezt a harcot egyszerűen feladja.

Mit tart a most záruló kormányzati ciklus legkomolyabb eredményének?

– A magyar gazdaság eddig minden évben egyre jobb mutatókat produkált az export és a beruházások terén, ezáltal magyar munkahelyek százezrei jöttek létre. Nyolc év alatt 750 ezer új munkahelyet tudtunk létrehozni Magyarországon, ennyi embernek lett új munkája, illetőleg ennyi családnak a megélhetése vált kiszámíthatóvá. Eközben a nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére meg tudtuk őrizni Magyarországot magyar és biztonságos országnak, és egyáltalán nem túlzás kijelenteni azt, hogy manapság Európában a legversenyképesebb befektetői környezet és a legnagyobb biztonság Magyarországon van.

Van-e olyasmi, amit hibának vagy elszalasztott lehetőségnek tart akár az ország, akár Európa szempontjából?

– Nyolc nagyon nehéz esztendő van mögöttünk: erősen, határozottan kellett képviselnünk a nemzeti érdekeket – legyen szó a magyar emberek gazdasági érdekeiről vagy a biztonságáról. Mindig a nemzeti érdekek maximális érvényesítése érdekében léptünk fel: ha konfliktusba kellett beleállni, akkor megtettük, ha vitatkozni kellett, vitatkoztunk, ha szövetségeseket kellett keresni, akkor ezt tettük. Mindig egy cél lebegett a szemünk előtt: a magyar emberek biztonságának megőrzése és a nemzeti érdekek képviselete.

Mennyire lefutott meccs, hogy az Európai Unióból európai szuperállam lesz?

– Nagy vita zajlik arról, hogy hogyan nézzen ki az Európai Unió a jövőben. Mi azt gondoljuk, hogy erős Európai Uniót csak erős tagállamok alkothatnak. Az egy zsákutca, amit most Brüsszel állít, hogy minél gyengébbek a tagállamok, annál erősebb lesz az Unió. Nem vagyunk hajlandók és nem is leszünk hajlandóak belemenni egy olyan koncepcióba, hogy létrejöjjön egy úgynevezett Európai Egyesült Államok, ahol mindenki feladja a maga nemzeti, vallási, kulturális örökségét és identitását.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: